Durerea în talpă: cauze și tratament

Durerea în talpă: cauze și tratament

Roxana R

Durerea în talpă nu este un simplu disconfort. În talpă avem 26 de oase și ligamente, care susțin greutatea corpului când mergem, alergăm sau stăm în picioare. Durerea pe care o resimțim în această zonă poate fi semnul unor afecțiuni serioase.

Durerea din talpă poate să apară în orice zonă a piciorului: sub călcâi, la mijlocul tălpii sau sub pernița piciorului.

Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni care pot provoca durerea din talpă!

Cauzele durerii în talpă

Fasciita plantară

Această afecțiune este o inflamare sau distrugere a ligamentului plantar fascia, care menține structura tălpii unind călcâiul de degetul mare. Din cauza efortului excesiv sau în urma unei traume, ligamentul poate fi afectat și apare o durere intensă în talpă. Boala poate să apară și din cauza formării unui „pinten” în osul călcâiului, chiar în locul unde este atașată fascia plantară. Riscul crește în caz de obezitate sau dacă practici alergări pe distanțe foarte lungi.

Artrita și metatarsalgia

Metatarsalgia este durerea care apare sub pernița piciorului. Fără tratament, acest disconfort poate duce la distrugerea nervilor, la afectarea circulației și chiar la artrită. Afectarea nervilor produce o senzație puternică de durere, de arsură, urmată apoi de pierderea senzației în zona respectivă. În caz de artrită, durerea va fi mai puternică dimineața și se va atenua în timpul zilei.

Fracturile

Oasele din talpă se pot rupe în urma unei traume sau a unei presiuni constante. Riscul este mai mare dacă practici sărituri sau alergări. Spre deosebire de o fractură obișnuită, cea provocată de presiunea constantă apare treptat și în timp devine insuportabilă.

radiografie durere in talpa

Sindromul de tunel Tarsal

În cazul acestei afecțiuni, este distrus un nerv care ajunge de la picior la talpă. Dacă acest nerv este presat sau iritat, va produce durere și furnicături în talpă. Riscul este mai mare dacă suferi de diabet, artrită sau platfus.

Veruci plantare și bătături

Verucile plantare sunt provocate de virusul HPV și apar pe talpă. Virusul intră în piele prin mici tăieturi sau răni și formează negi. În timp, acești negi pot forma puncte de presiune pe talpă, care duc la durere intensă. Bătăturile sunt bucăți întărite de piele, care se formează sub punctele de presiune de pe talpă. Ele provoacă dureri mai ales atunci când mergi.

Tratamentul pentru durerea în talpă

De cele mai multe ori, durerea dispare prin metode simple. Trebuie să porți pantofi potriviți, care absorb șocurile, să te odihnești suficient și să iei medicamente împotriva durerii.

Poți cumpăra de la farmacie mici dispozitive speciale, care pot fi purtate în interiorul pantofilor și ameliorează durerea. Poate fi necesară și fizioterapia.

Pentru tratamentul în caz de fasciită plantară poate fi nevoie de o injecție cu anestezic local și steroizi. Fractura oaselor din talpă nu poate fi remediată decât prin operație.

Prin urmare, tratamentul diferă în funcție de diagnostic. Iată de ce trebuie să mergi la medic dacă simți o durere persistentă în talpă!

Vezi și: Ce boli poate ascunde durerea de șold și cum poți trata acest simptom

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (21)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.