Dureri de dinți: cauze, simptome și tratament

Dureri de dinți: cauze, simptome și tratament

Paula Rotaru

Orice persoană s-a confruntat, cel puțin o dată în viață, cu o durere de dinți nesuferită. De cele mai multe ori, la baza acestor dureri stă o carie dentară netratată. În timp, caria deteriorează dentina, structura de susținere a dintelui. Pe măsură ce dentina este afectată, zona respectivă devine mult mai sensibilă și predispusă la durere.

femeie cu periuta de dinti

Ce se întâmplă când te doare toată dantura?

Uneori este dificil să ne dăm seama care dinte ne creează probleme, pentru că durerea se extinde la nivelul întregii cavități orale. De exemplu, atunci când un molar mandibular prezintă probleme, durerea poate fi resimțită la nivelul urechii; problemele dinților situați pe maxilar pot cauza durere care se resimte la nivelul sinusurilor. 

În cazul afecțiunilor dentare, pe lângă durere, pot apărea simptome precum inflamație (umflarea zonei dureroase), dureri de cap, febră sau respirație urât mirositoare, cauzată de abcesul dentar, o infecție bacteriană care nu trebuie neglijată!

Însă nu doar cariile sunt responsabile de apariția durerilor de dinți. Periajul dentar executat incorect, erupția molarilor „de minte” și bruxismul (scrâșnitul dinților) sunt doar câteva dintre posibilele cauze ale durerilor dentare.

O durere de dinți persistentă, care durează mai multe zile la rând și nu dispare nici măcar atunci când iei cele mai puternice pastile, îți poate transforma viața într-un adevărat coșmar. Nu poți să dormi, îți neglijezi responsabilitățile la locul de muncă, nu mai poți mânca... toate acestea îți pot afecta atât sănătatea, cât și stabilitatea la job.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să programezi urgent o consultație la medicul dentist. El este singurul în măsură să identifice precis cauza care stă la baza durerilor dentare.

Desigur, poți lua antiinflamatoare care să amelioreze pe termen scurt durerea, dar nu face din asta un obicei, pentru că nu rezolvi cauza, ci doar efectul!

femeie cu compres pe fata

Luând pastile de fiecare dată când ai dureri de dinți, nu faci decât să maschezi simptomele, iar durerea va reapărea imediat ce efectul lor va trece. În plus, luate pe termen lung și în doze mari, antiinflamatoarele creează dependență psihologică și, mai grav, pot crește riscul de accident vascular cerebral!

Află în continuare cum se manifestă durerile de dinți, ce le cauzează și, mai ales, în ce constă tratamentul!

Tipuri de dureri de dinți

Durerile de dinți pot lua mai multe forme, acestea fiind specifice anumitor afecțiuni. Unele sunt mai ușoare și nu necesită administrarea de antiinflamatoare, în vreme ce altele sunt resimțite din plin, aproape ca și cum cineva te-ar „înjunghia” în zona respectivă.

Desigur, îți recomandăm să mergi la stomatolog cât mai rapid dacă ai dureri de dinți, dar la fel de important este să înțelegi ce, cum și unde te doare. Astfel, poți scăpa de mare parte din senzația de frică și poți să intuiești ce tratament trebuie să urmezi, la ce trebuie să te aștepți.

Reține că informațiile prezentate mai jos au caracter pur orientativ și nu trebuie să înlocuiască vizita la medic!

Iată care sunt tipurile de dureri dentare:

Durere intermitentă, cu caracter de înjunghiere – poate apărea la unul sau la mai mulți dinți și este resimțită de obicei în urma unui stimul extern, precum deschiderea gurii, mestecatul sau consumul de alimente ori băuturi reci. Fracturile dentare, cariile și abcesul dentar sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de acest tip.

Durere scurtă și ascuțită – este similară celei descrise mai sus, dar se deosebește prin faptul că apare mai ales când dintele afectat este expus temperaturilor oscilante (prea rece sau prea cald). Astfel de dureri pot fi cauzate de carii sau abcese dentare, dar și de periajul prea agresiv ori de retracția gingivală (detașarea gingiei și retragerea sa de pe dinte).

Durere surdă, care trece odată cu administrarea de antiinflamatoare – poate fi cauzată de bruxism, carii dentare sau infecții la rădăcina dintelui.

Durere continuă, pulsatilă în dreptul unui grup de 2-3 dinți, însoțită de tumefierea (umflarea) feței – sunt simptome clasice ale abcesului dentar, o infecție care, netratată, se poate răspândi și în alte zone ale corpului.

Durere resimțită doar în timp ce mănânci – apare în caz de fractură dentară sau carii.

Durere localizată în spatele mandibulei – este mai puțin frecventă, dar foarte intensă. Poate fi cauzată de erupția unui molar de minte sau de creșterea acestuia într-o poziție incorectă (în gingie, în poziție orizontală).

Durerea de dinți de la curent este reală?

Durerea de dinți de la curent nu este reală. Medicii stomatologi spun că, de fapt, este vorba de sensibilitatea dentară a unui pacient care are deja o afecțiune la dinți. De exemplu, dacă dentina unei măsele nu mai este protejată de smalț, atunci când la măsea ajung curenții de aer, pacientul va resimți o durere.

În general, persoanele care au problemă stomatologică netratată, precum o infecție, carie sau inflamație a nervului dentar sunt cele mai afectate de ”curent”.

Durerea de dinți noaptea: de ce apare de fapt?

Durerile de dinți pot apărea din senin și se agravează în special în timpul nopții. Iată de ce:

1. Din cauza poziției de dormit. Atunci când stai întins, sângele se scurge mai mult în cap, punând o presiune suplimentară asupra zonelor sensibile.

2. Creierul are mai puține distrageri. De obicei, noaptea ești conștientă de senzațiile din corpul tău, deoarece creierul tău are mai puține distrageri. De fapt, durerea nu este mai puternică, doar o simți mai tare, pentru că nu te mai concentrezi pe alte lucruri, cum faci în timpul zilei.

3. Cinele târzii. Dacă mânânci dulciuri sau gustări cu zahăr cu puțin timp înainte de culcare și nu te speli pe dinți, o parte din aceste alimente se blochează între dinți sau gingii. Astfel, se va forma placa dentară (aceasta se dezvoltă pe bază de zahăr) și apare și durerea de dinți.

4. Scrâșnirea inconștientă a dinților. Unii oameni scrâșnesc din dinți noaptea, fără să știe. Acest lucru pune multă presiune pe maxilarele, dinți și gingii, ceea ce poate provoca durere.

Ce simptome ai când te dor dinții?

Pe lângă tipurile de durere descrise anterior, pot apărea simptome precum:

  • febră sau frisoane
  • senzație de arsură
  • dureri în gât
  • dificultăți la înghițire
  • sângerări gingivale
  • durere la atingere sau care se înrăutățește la contactul cu alimentele dulci, foarte reci sau foarte calde
  • gust neplăcut în gură, metalic sau amar
  • oboseală
  • insomnie
  • scăderea puterii de concentrare
  • stare generală proastă

Principalele cauze ale durerilor dentare

Potrivit carefreedental.com, durerile de dinți pot avea drept cauze următoarele:

Cariile dentare – sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor dentare. Lăsate netratate, acestea pot favoriza apariția altor probleme dentare, unele chiar grave.

Bruxismul sau scrâșnitul dinților – este o afecțiune care se manifestă în special noaptea sau în situații stresante. Simptomele specifice bruxismului sunt durerile de dinți, de mandibulă, de gât, de cap sau musculare, precum și ciobirea sau tocirea dinților. Purtarea unei gutiere (un mulaj al dinților pe una dintre arcade) va preveni apariția acestor simptome.

Periajul realizat incorect, prea agresiv – multe persoane consideră că periajul corect este cel în care se apasă cu putere pe suprafața dentară, cu o periuță cu peri duri, însă lucrurile nu stau deloc așa. Apăsarea puternică pe dinte poate duce la inflamarea și sângerarea gingiilor, care, în timp, se retrag și destabilizează dintele, ceea ce favorizează apariția durerilor dentare.

Sensibilitatea dentară – peste 50% dintre adulții cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani se confruntă cu această problemă, arată datele unui studiu publicat în International Dental Journal. Durerile de dinți apărute după consumul de alimente dulci, foarte reci sau foarte fierbinți pot semnala faptul că smalțul dentar este subțire și dentina este expusă acestor stimuli. Eroziunea smalțului dentar poate fi o consecință a consumului frecvent de băuturi acidulate, a fumatului sau a albirii dentare realizate prea des.

femeie cu durere de dinti

Purtarea de aparate dentare – este o cauză frecventă a durerilor de dinți, cauzând disconfort în special în momentul în care medicul ajustează poziția aparatului petnru îndreptarea dinților. Durerea dispare de obicei de la sine, în câteva zile, dar dacă persistă, este indicat să discuți acest aspect cu medicul ortodont.

Molar de minte crescut strâmb – se întâmplă frecvent ca al treilea molar, așa cum este numit de către stomatologi molarul de minte, să nu erupă, ci să crească în gingie, în poziție nefirească. Acesta împinge ceilalți dinți de pe arcadă și, astfel, apare durerea, care poate fi insuportabilă. Intervenția chirugicală de înlăturare a unui molar de minte crescut strâmb este, din păcate, singura metodă de a scăpa de probleme definitiv.

Fracturile dentare – ciobirea sau tocirea dinților, survenită în urma unei căzături, lovituri sau a mușcării dintr-un aliment dur, poate cauza durere severă la dintele afectat. Durerea se poate înrăutăți în timp, ca urmare a lezării nervului dentar, de aceea este important să te adresezi medicului dentist cât mai curând posibil.

Abcesul dentar – este o colecție de puroi localizată în apropierea țesutului afectat al dintelui. Cariile dentare netratate sunt principalele cauze ale abcesului dentar. Acestea „sapă” în dinte până ajung la rădăcina acestuia, favorizând pătrunderea bacteriilor și apariția infecțiilor. Abcesul dentar netratat crește nu doar riscul de pierdere a dintelui, ci și pe cel de infecții generalizate în organism, care slăbesc sistemul imunitar și favorizează instalarea multor probleme de sănătate.

Boli gingivale – gingivita și periodontita sunt principalele afecțiuni gingivale care pot cauza dureri de dinți. Acestea apar din cauza inflamării țesutului gingival care înconjoară dintele. Gingiile inflamate, sângerările gingivale și durerea surdă de dinți sunt simptomele specifice ale bolilor gingivale. Netratate, acestea duc la retracție gingivală, care creează „goluri” la rădăcina dintelui, pe unde pătrund cu ușurință bacterii ce favorizează apariția cariilor dentare.

Plomba ciobită sau spartă – poate înlesni pătrunderea alimentelor și a bacteriilor în cavitatea dentară, ceea ce duce la durere, dar și la un risc crescut de infecție. În astfel de situații, trebuie să mergi rapid la medic pentru înlocuirea plombei.

Ce se ascunde în spatele durerii de dinți și cap?

Este posibil ca durerea de dinți să declanșeze o migrenă. Medicii spun că legătura dintre cele două dureri este nervul trigemen, un nerv cranian responsabil cu controlul mișcărilor și senzațiilor faciale și oculare. Experții susțin că durerea de dinți irită nervul trigemen și declanșează o migrenă.

De asemenea, există posibilitatea ca ambele tipuri de dureri (dinți și cap) să apară din cauza unei probleme de sănătate subiacente, precum:

  • Sinuzită. Aceasta este o infecție a sinusurilor care, pe lângă dureri de dinți și cap, mai are și alte simptome febră, respirație neplăcută, congestie nazală și altele.
  • Disfuncție a articulației temporomandibulare. Această afecțiune reprezintă o problemă în articulația maxilarului, care se află în fața urechii și a mușchilor din jurul acesteia. Ea poate provoca, pe lângă dureri de dinți, dureri de cap în apropierea urechii, care apoi se deplasează spre maxilar, tâmplă sau gât. În general, durerile sunt apar la mestecat sau la deschiderea și închiderea gurii.
  • Nevralgia trigemenului. Compresia sau deteriorarea nervului trigemen provoacă atacuri bruște de durere facială puternică. Aceasta se resimte ca un junghi și este aproape întotdeauna doar pe o parte a feței. De obicei, durerea este resimțită de-a lungul maxilarului superior sau inferior, motiv pentru care oamenii au convingerea eronată că suferă de un abces dentar.

Când să mergi la medic dacă ai dureri de dinți?

Vizita la medicul dentist se impune în următoarele situații:

  • durerea de dinți nu este ameliorată de antiinflamatoare;
  • durerea este severă și persistă mai mult de două zile;
  • durerea este însoțită de tumefierea gingiilor sau a feței și de puroi care dă un gust metalic și miros neplăcut al respirației;
  • când îți fracturezi dinții în urma unei căzături, lovituri puternice etc.;
  • durerea se manifestă mai ales când deschizi larg gura;
  • durerea este însoțită de inflamarea gingiilor, durere în gât și dificutăți de respirație ori la înghițire.

Mergi de urgență la medic dacă:

  • Ai febră sau frisoane – pot indica o infecție generalizată care necesită tratament cu antibiotice.
  • Ai suferit recent o lovitură la cap – pe lângă durerile dentare, alte simptome precum durerile de cap, amețelile, senzația de greață și vărsăturile pot semnala o problemă mai gravă la nivelul capului, apărută ca urmare a traumatismului respectiv.
  • Prezinți o iritație pe piele, în apropierea zonei dureroase – poate ascunde o infecție extinsă.
  • Ai dureri în piept și dureri de dinți – aceste simptome, resimțite simultan, pot fi cauzate de boli de inimă sau diabet.
  • Nu poți să înghiți din cauza durerii sau gingiile îți sângerează abundent – pot fi semne ale sistemului imunitar slăbit, ale diabetului sau reacții adverse ale anumitor medicamente, precum cele pe bază de steroizi.

Cum se tratează durerile de dinți?

Dacă ai o durere de dinți, este important să identifici cauza disconfortului. Pentru a remedia iritațiile minore, poate fi suficientă o clătire regulată cu apă sărată și aplicarea unei comprese la rece. De asemenea, se pot administra antiinflamatoare care conțin ibuprofen sau acetaminofen. Însă acestea tratează doar efectul, nu și cauza! Prin urmare, este esențial să mergi la medic, care va recomanda un tratament specific în funcție de problema descoperită.

femeie la stomatolog

Tratamentul medical al durerilor dentare poate varia în funcție de cauza descoperită în urma consultului stomatologic. Pentru stabilirea diagnosticului, medicul poate solicita efectuarea unei radiografii dentare.

În cazul durerilor cauzate de cariile dentare, medicul va curăța zona afectată, pe care o va umple ulterior cu o plombă.

Plombele ciobite sau sparte care cauzează dureri dentare se îndepărtează, apoi se curăță bine suprafața și se aplică o nouă plombă.

Dacă durerile de dinți sunt cauzate de o infecție (abces dentar), medicul va recomanda, inițial, un tratament cu antibiotice, pentru eliminarea infecției, urmat de clasica obturație de canal, adică îndepărtarea țesutului infectat și aplicarea unei soluții de prevenire a reinfectării, precum și a unei plombe care să acopere și să protejeze zona respectivă.

În cazul dinților sensibili, stomatologul poate efectua un tratament cu fluor, care întărește smalțul dinților și sigilează suprafața dentară.

Dacă infecția a cauzat deteriorarea majoră a dintelui, singura soluție este extracția acestuia, care te va scăpa și de dureri.

Remedii naturale pentru dureri de dinți

Deși internetul abundă în soluții miraculoase și chiar neortodoxe de îndepărtare a durerilor dentare, adevărul este că majoritatea nu sunt eficiente, ba chiar pot fi periculoase.

Pe termen scurt, astfel de remedii pot ameliora durerile de dinți, dar reține că problema nu trece, ci se agravează, pe măsură ce amâni mai mult vizita la medicul dentist.

ulei de cuisoare

Potrivit webmd.com, aceste remedii pot ameliora temporar durerile de dinți:

  • Clătirea gurii cu apă de gură sărată. Amestecă o jumătate de linguriță de sare în 230 de mililitri de apă și clătește-ți gura cu acest amestec. Nu îl înghiți!
  • Comprese reci. Aplică gheață pe obrazul umflat, dar nu direct pe piele, ci înfășurată într-o cârpă curată.
  • Ulei de cuișoare. Înmoaie un bețisor de ureche în ulei de cuișoare și ține-l pe dintele care te doare. Cuișoarele conțin benzocaină, o substanță cu efect analgezic.
  • Usturoi. Mestecă un cățel de usturoi sau ține-l pe zona dureroasă câteva minute. Usturoiul conține alicină, o substanță cu efect antibacterian și analgezic.
  • Clătirea gurii cu apă oxigenată (numită și peroxid de hidrogen). Aceasta poate ajuta la uciderea bacteriilor, ameliorarea durerii și a inflamației În plus, peroxidul de hidrogen poate reduce placa și vindeca gingiile care sângerează. Este important să diluezi peroxidul de hidrogen, amestecați 3% din această substanță cu părți egale de apă. Soluția obținută se folosește ca apă de gură, nu se înghite.
  • Extract de vanilie. Acesta conține alcool, care poate ajuta la atenuarea durerii. În plus, are proprietăți antioxidante, însă este important să te asiguri că folosești vanilie adevărată. Pune o cantitate mică de extract de vanilie pe deget sau pe o dischetă de bumbac și aplică direct pe zona afectată de câteva ori pe zi.
  • Iarbă de grâu. Aceasta are proprietăți antiinflamatorii și de stimulare a sistemului imunitar. Datorită conținutului bogat de clorofilă, iarba de grâu este eficientă la combaterea bacteriilor. Poți consuma o băutură din iarbă de grâu sau o poți folosi ca apă de gură.
  • Cimbrul. Datorită proprietăților antibacteriene și antioxidante, cimbrul poate fi folosit  la combaterea bacteriilor responsabile pentru cariile dentare, dar și pentru tratarea durerilor de dinți. O variantă este să diluezi uleiul esențial de cimbru cu un ulei purtător și apoi să-l aplici pe zona afectată. De asemenea, poți adăuga o picătură de ulei într-un pahar mic cu apă și poți folosi soluția ca apă de gură.

Cum pot fi prevenite durerile de dinți?

Cea mai bună cale să eviți durerile de dinți și alte afecțiuni dentare este să îți menții sănătatea dinților și gingiilor.

Pentru a preveni problemele dentare, ține cont de aceste sfaturi:

- limitează consumul de alimente și băuturi dulci, acidulate;

- periază-ți dinții de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, înainte de culcare, cu o pastă de dinți care conține fluor. Ai grijă să folosești o periuță potrivită, cu peri nici prea duri, nici prea moi, și să acorzi o atenție la fel de mare și limbii, pe suprafața căreia sălășluiesc multe bacterii dăunătoare.

- folosește ața dentară după fiecare periaj și clătește-ți gura cu o soluție care conține clorhexidină;

- renunță la fumat.

Chiar dacă respecți aceste sfaturi, asta nu înseamnă că trebuie să mergi la medic doar când apar durerile de dinți sau alte probleme dentare. Este indicată vizita la cabinetul medicului dentist o dată la 6 luni! Îndepărtarea periodică a plăcii bacteriene și tratamentele speciale cu fluor executate periodic pot reduce semnificativ riscul de apariție a afecțiunilor dentare.

Află care sunt cele 5 alimente ieftine care te scapă de tartru!

Surse foto: iStock

Surse articol: Healthline.com Veryellhealth.com

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.