Dureri de mâini: cauze, simptome şi tratament

Dureri de mâini: cauze, simptome şi tratament

Ionelia Olteanu

Organismul uman transmite un semnal de alarmă de fiecare dată când ceva nu funcţionează cum trebuie. Fie că este vorba despre un simplu disconfort, o durere uşoară de cap sau complicaţii mai grave, acestea nu trebuie ignorate. Activităţile zilnice sunt tulburate de amorţeli, umflături sau furnicături care, de cele mai multe ori, nu sunt băgate în seamă.

Printre cele mai comune dureri care pot să apară sunt durerile de membre. Mâinile şi picioarele sunt cele mai expuse din cauza faptului că acestea depun cele mai mari eforturi. Deşi pare greu de crezut, durerile de mâini care pornesc de la spate, însoţite de greţuri sau dificultăţi de respiraţie, pot fi un simptom al unui atac de cord.

femeie la medic

Cauzele durerilor de mâini

Durerile de mâini pot fi cauzate de o varietate de probleme, de la inflamaţii articulare până la leziuni nervoase sau inflamaţii ale pielii, muşchilor, oaselor sau articulaţiilor. Chiar şi simplele activităţi precum scrisul, ridicarea obiectelor grele sau exerciţiile fizice provoacă dureri. O persoană care simte durere de mâini se confruntă cu mâncărime, amorţeală sau disconfort la nivelul întregului braţ.

Spre exemplu, durerea încheieturii poate fi atribuită sindromului de tunel carpian, o afecţiune ce se caracterizează prin presiunea nervului de la membrul superior. Acesta este cauzat de mişcările repetate ale mâinii, încheieturii şi degetelor, provocând durere, amorţeală şi mâncărime.

Durerea acută şi rigiditatea la nivelul cotului şi antebraţului pot fi atribuite aşa-numitului cot al jucătorului de tenis, o afecțiune cauzată de inflamaţia tendoanelor care leagă oasele de articulaţia cotului.

Printre cele mai importante cauze ale durerilor de mâini se numără:

- artrita, inflamaţie a articulaţiilor ce apare odată cu înaintarea în vârstă. Aceasta erodează cartilajul ce acoperă osul unei articulaţii ce începe să se uzeze. Există mai mult de 100 de tipuri diferite de artrite cu diferite cauze şi metode de tratare.

- luxaţiile, pierderea unei legături articulare dintre capetele unei articulaţii;

- tendinita, afecţiune a tendonului care presupune rupturi la nivelul fibrelor de colagen;

- angina pectorală instabilă, o altă expresie folosită pentru durerea toracică ce poate provoca infarct miocardic;

- scleroza multiplă;

- arsuri;

- infarct;

- fibromialgie (durere cronică răspândită în tot corpul);

femeie cu dureri de mana

- umărul „îngheţat”, rigiditate şi dureri la nivelul articulaţiei umărului;

- spondiloză cervicală, uzură anormală a coloanei cervicale;

- osteoporoză, boală care determină fragilizarea tuturor oaselor din corp;

- neuropatia periferică, tulburare a nervilor periferici;

- paralizia nervului ulnar, amorţeli constante ale ultimelor două degete de la mână;

- nevralgia, senzaţie de durere care apare de-a lungul unui nerv deteriorat;

- artrita reumatoidă, distrugerea articulaţiilor;

- guta, leziuni severe ale articulaţiilor, tendoanelor sau ale altor ţesuturi;

- leziunea plexului brahial, leziuni ale nervilor care transmit semnale de la coloană spre umăr, braţ şi palmă;

- braţul rupt;

- luxaţia de cot sau umăr

- hernia hitală

- meralgia parestezică, senzaţie de furnicături, amorţeală şi arsuri în zona coapsei;

- hernia de disc cervicală

- compresia nervoasă;

- sindromul de apertură toracică;

- accidentare repetată din cauza efortului;

- tenosinovita de Quervain, inflamaţia tendoanelor care asigură mişcările degetului mare de la mână;

- entorsa cervicală, lezarea ligamentelor ce fac legătura dintre feţele articulare cervicale şi vertebre;

- paralizia nervului ulnar, pareză sau amorţeli la nivelul încheieturii mâinii sau cot;

- mononevrita, afectare a vaselor de sânge;

- psoriazis, afecţiune a pielii care se manifestă prin dureri la nivelul unghiilor.

Simptomele durerilor de mâini

Durerea de mâini este cauzată de leziunile pielii, nervilor, oaselor, articulaţiilor, vaselor de sânge şi ale ţesuturilor din braţe care pot conduce la dureri uşoare sau severe. Disconfortul în aceste zone nu este singurul simptom al problemelor braţelor.

Senzaţia de slăbiciune, dificultatea de a articula braţele, furnicăturile şi amorţeala pot reprezenta simptome ale nervilor afectaţi. Rareori durerile pot fi un semn al bolilor de inimă. Transpiraţia excesivă, greaţa, dificultăţile de respiraţie, palpitaţiile, leşinul şi durerile în piept sunt simptomele care apar odată cu durerile de mâini şi care pot indica bolile de inimă.

Printre simptomele durerilor de mâini se mai numără: roşeaţă, furnicături, amorţeli, slăbiciune, umflături, sensibilitate, incapacitate de mişcare, umflarea ganglionilor limfatici la subraţ.

femeie durere de mana

Tratament pentru durerile de mâini

Dacă te confrunţi cu dureri de mâini cauzate de efortul excesiv, poţi să încerci să atenuezi durerea acasă. În cazul în care braţul, umărul, cotul, încheietura sunt umflate, aplică gheaţă (sau un pachet de legume congelate) pe zona cu probleme şi foloseşte o faşă pentru a-ţi sprijini braţul.

Tratamentul care se aplică depinde foarte mult de cauza care determină durerea. Acesta poate include odihnă, utilizarea unei fâşii elastice care să susţină braţul, comprese reci, medicamente antiinflamatorii sau chiar intervenţii chirurgicale. Îngrijirea suplimentară poate include comprese calde şi antibiotice.

Când ar trebui să consulţi un medic

Tratamentul de urgenţă se impune în cazul în care durerea de braţ, umăr, cot sau încheietură apare brusc sau ca urmare a unei traume grave. Dacă întâmpini dificultăţi în mişcarea braţului sau oasele acestuia sunt proeminente, consultă de urgenţă medicul sau mergi la cel mai apropiat spital.

De asemenea, durerile de spate însoţite de presiune în zona pieptului pot semnala prezenţa unui atac de cord, aşa că se impune solicitarea de urgenţă a ambulanţei. Încearcă să eviţi să conduci, dacă semnele par să indice un astfel de atac.

Alte semnale care ar trebui să te trimită la medic:

- dureri în aceste zone care apar chiar şi la cel mai mic efort (poate fi un semnal al bolilor de inimă);

- durere severă şi umflături la nivelul braţului;

- dificultăţi în a mişca braţul aşa cum o făceai în mod normal;

- ameţeală, slăbiciune sau amorţeală la nivelul braţului.

femeie la medic

Remedii naturiste pentru durerile de mâini

Durerile de mâini se pot vindeca uşor cu ajutorul unor remedii din natură, recunoscute pentru beneficiile lor în acest sens. În cazul afecţiunilor din zona umerilor şi coatelor, se recomandă compresele calde aplicate pe încheieturi, ce au efecte antiinflamatoare. Cea mai utilizată în acest sens este făina de muştar negru, ce se umezeşte cu apă fierbinte şi se pune pe locul dureros. La fel de eficiente sunt şi frunzele de ceapă, muşeţelul, gălbenelele, hreanul ras sau mugurii de plop.

O reţetă clasică ce poate scădea în intesitate durerile de mâini presupune amestecarea unui gălbenuş de ou cu o lingură de oţet de mere. Amestecul obţinut se întinde cu grijă pe locurile dureroase. Artrita la mâini poate fi foarte uşor vindecată cu ajutorul unei combinaţii de succes dintre miere şi praf de scorţişoară. Remediul se administrează zilnic, dimineaţa, pe stomacul gol.

Cum pot fi prevenite durerile de mâini

Persoanele care suferă de de astfel de leziuni şi care au nervii afectaţi la nivelul încheieturii sau cotului ar trebui să evite pe cât de mult posibil mişcările repetitive şi să ia pauze frecvente. Încearcă să îţi odihneşti mâinile la fiecare jumătate de oră, timp de 5 minute. De asemenea, acupunctura poate fi o metodă foarte bună care să prevină sindromul de tunel carpian.

La fel de importantă este şi menţinerea unei poziţii corecte, mai ales pentru cei care lucrează zi de zi la birou, în faţa unui calculator. Spatele trebuie să fie drept pe scaun, coatele sprijinite pe masă, iar talpa să fie pe podea.

Extrem de benefice se pot dovedi şi exerciţiile pentru mâini: repetă de mai multe ori mişcarea de strângere şi eliberare a pumnilor, întinde degetele şi fă diferite mişcări care te ajută să îţi dezmorţești degetele.

Mai există câteva măsuri generale la care poţi să apelezi pentru a preveni apariţia durerilor de mâini:

- folosirea unui gel antiinflamator;

- realizarea unui masaj simplu cu ajutorul unor uleiuri esenţiale;

- băi fierbinţi frecvente cu sare amară;

- respectarea timpului de odihnă;

- stretchingul şi activitatea fizică regulată.

Durerile de mâini nu trebuie ignorate atunci când apar. În funcţie de intensitatea acestora, se administrează un tratament acasă sau se impune consultarea de urgenţă a unui specialist.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (42)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.