Embolia pulmonară: cauze, simptome, tratament

Embolia pulmonară: cauze, simptome, tratament

Roxana R

Embolia pulmonară este o afecțiune foarte periculoasă, provocată de blocarea unei artere pulmonare. Acest lucru îți poate pune viața în pericol, dar dacă ajungi din timp la medic, acesta te poate salva.

Blocarea unei artere pulmonare, care transportă sângele spre plămân, este cauzată de obicei de cheaguri de sânge. Acestea se formează la picioare și pot urca prin arteră spre plâmâni.

Simptomele emboliei pulmonare

În cazul emboliei pulmonare, simptomele diferă în funcție de mărimea cheagului de sânge și de starea ta de sănătate. Cel mai frecvent semn de embolie este senzația de sufocare. Starea apare brusc și se agravează cu fiecare expirație. E posibil să ai și dureri în piept, ca atunci când ai atac de cord. Și în acest caz, simptomele se agravează când respiri.

În alte cazuri este posibil să tușești și să scuipi sânge. Există însă și alte semne, care nu sunt specifice acestei afecțiuni, dar care apar deseori. Printre acestea se numără: durerea și umflarea unui picior, febră, paloare, transpirație excesivă, aritmie, amețeală.

Prin urmare, dacă ai unul dintre aceste simptome, trebuie să mergi de urgență la medic, pentru că este posibil să ai embolie pulmonară.

Cauzele emboliei

Embolia este o complicație a trombozei venoase profunde, care se manifestă prin formarea de cheaguri de sânge în venele de la picioare. Acestea circulă și ajung în artera pulmonară, pe care o blochează. Uneori, embolia nu apare brusc, ci în timp. Mai multe cheaguri de sânge se depun pe arteră și reduc treptat fluxul de sânge, astfel încât o parte a plămânului nu mai este bine irigată și se necrozează.

Există și cazuri în care artera nu este blocată de cheaguri de sânge, ci de altceva. Uneori sunt implicate bule de aer, fragmente dintr-o tumoare, colagen sau grăsime.

Oricine poate suferi la un moment dat de embolie pulmonară, însă trebuie să știi că există și factori de risc. Bolile cardiace se manifestă deseori și prin formarea de cheaguri de sânge. Pacienții care au cancer cu metastaze sau care fac chimioterapie sunt mai expuși riscului de embolie pulmonară, pentru că aceste medicamente stimulează coagularea sângelui.

RMN embolie pulmonara

Cel mai mare risc este însă operația. De aceea, înainte și după operație, pacientul primește de obicei medicamente care previn formarea de cheaguri de sânge. La fel de mare este riscul și în cazul de imobilizare prelungită la pat sau pe scaun. Aceste poziții reduc fluxul de sânge spre picioare și pot duce la formarea de cheaguri.

Alți factori care cresc riscul sunt fumatul, obezitatea, tratamentul cu estrogen și sarcina.

Tratamentul emboliei pulmonare

Tratamentul include medicamente care reduc dimensiunea cheagurilor și previn formarea altora. De obicei, medicul va administra anticoagulante, care subțiază sângele. Heparina este cel mai des folosit medicament și este ușor de adminsitrat, prin injecție. Există însă și pastile care pot fi recomandate, însă acestea acționează mai lent.

În cazuri de maximă urgență, dacă viața ta este în pericol, medicul îți va administra intravenos substanțe care dizolvă cheagurile. Acestea se numesc trombolitice și sunt foarte eficiente, însă cresc foarte mult riscul de hemoragie. O altă soluție, în cazuri grave, este scoaterea cheagului de sânge cu ajutorul unui cateter introdus în arteră.

Iată care sunt simptomele emboliei pulmonare și tratamentele care îți pot salva viața. Nu ezita să mergi imediat la medic dacă crezi că ai această problemă!

Vezi și Care sunt simptomele unui ficat bolnav

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.