Dezechilbru hormonal: cum il poti preveni si trata printr-o alimentatie corecta

Dezechilbru hormonal: cum il poti preveni si trata printr-o alimentatie corecta

Diana Solomon

Hormonii sunt mesagerii chimici din corp care circula prin sistemul circulator catre organe si tesut. Acestia sunt secretati de glandele endocrine. Atat barbatii, cat si femeile produc acelasi tip de hormoni, cu o singura diferenta: hormonii sexuali. Este important de retinut ca hormonii, chiar si in numar mic, pot produce schimbari majore in organism, motiv pentru care este necesara pastrarea unui echilibru. Dezechilibrul hormonal ignorat pe termen lung poate duce la boli grave precum diabetul, de exemplu.

Afla mai multe despre problemele hormonale si cum pot fi tratate sau prevenite!

Cum poti preveni un dezechilibru hormonal

Invocata in majoritatea problemelor de sanatate, o dieta alimentara echilibrata, lipsita de chimicale, este calea catre un regim de viata fara complicatii. O alimentatie corecta include fructe si legume de natura organica, lapte natural, fara proteine. De asemenea, consumul de apa si reducerea cantitatii zilnice de alcool sau cafea vor preveni dereglarile. Iar mesele bogate in fibre vor contribui la detoxifierea organismului.

Pentru ca lucrurile sa fie cat mai simple, incearca sa consumi produse din fiecare categorie alimentara in parte. Astfel, proteinele pot fi luate din nuci, alune, seminte crude, peste salbatic, quinoa, linte, carne bio de pui, curcan, vita sau oua. 

Grasimile sanatoase ce contribuie la mentinerea unui nivel hormonal echilibrat sunt: fructele de avocado, uleiul de cocos, untul bio, galbenusul de ou, alunele si semintele. 

De asemenea, antioxidanti ce se regasesc in legumele verzi precum sparanghelul, brocoli, spanac, castraveti, varza etc, dar si in cele colorate ca rosiile, ceapa sau morcovii au un rol benefic in ceea ce priveste hormonii.

Nu uita insa nici de condimente. Turmenicul, scortisoara, ghimbirul sau piperul cayenne sunt recomandate si de nelipsit din mesele zilnice. Totodata, este de evitat consumul alimentelor bogate in amidon asa cum sunt cartofii, pastele sau napii.

Ficatul este principalul responsabil pentru eliminarea hormonilor, astfel ca acestuia i se va acorda o atentie sporita. Si nu in ultimul rand, somnul odihnitor si evitarea stresului vor ajuta la prevenirea dezechilibrului hormonal.

Cauzele dezechilibrului hormonal

Cauzele unui dezechilibru hormonal pot fi multiple si difera de la caz la caz. Insa, deseori, motivul invocat de cei mai multi specialisti este legat de un nivel crescut de progesteron sau unul scazut de estrogen. De asemenea, si testosteronul este activ implicat in aceste dereglari. Acest lucru poate fi cauzat de pilulele contraceptive, stres, intrebuinatarea in exces a cosmeticelor, iar deseori problema poate avea si radacini genetice. De altfel, tumorile sau obezitatea pot contribui negativ in ceea ce priveste problemele hormonale.

Simptomele dezechilibrului hormonal

Atunci cand glandele endocrine isi fac de cap, vei observa in scurt timp rezultatele acestora. Astfel, daca bifezi cel putin una dintre simptomele urmatoare, este posibil ca organismul tau sa se confrunte cu un dezechilibru hormonal: acnee, ten gras, pilozitate excesiva, crestere in greutate, depresie, diminuarea apetitului sexual, oboseala, sindrom premenstrual, dureri de cap etc.

Cum poti trata dezechilibrul hormonal

In primul rand, pentru a vedea exact problema cu care te confrunti, este necesara vizita la cabinetul unui specialist in diagnosticarea si tratarea tulburarilor hormonale. Aceste manifestari se pot face resimtite atat la tineri, cat si la cei mai batrani, insa cel mai des apar la persoanele aflate in jurul varstei de 40 de ani.

In al doilea rand, specialistii vor evita de regula un tratament drastic si se vor orienta spre un regim valabil pe termen lung, care nu doar va restabili un echilibru hormonal, ci il va si mentine. Astfel, cei mai multi recomanda o dieta alimentara sanatoasa, cu evitarea excesului de alimente procesate sau bogate in zahar. De asemenea, exercitiile fizice, odihna si evitarea stresului sunt alti factori ce contribuie la restabilirea unei doze optime de hormoni.

Si nu in ultimul rand, tratamentele homeopate sunt des recomandate de catre medici, in urma unui consult de specialitate. Acestea imbunatatesc starea generala de sanatate si contribuie la echilibrul sistemului hormonal.

Prin urmare, pentru a evita dezechilibrul hormonal, tine cont de sfaturile de mai sus. Iar daca te confrunti deja cu aceste dereglari, incepe un regim alimentar sanatos si incearca sa mentii un echilibru in viata ta prin odihna si evitarea stresului.

Articolul urmator
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.