Hipertiroidismul - simptome, diagnostic si tratament

Hipertiroidismul - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Sindroamele de hiperfunctie ale glandei tiroide determina un complex de manifestari specifice datorate hipersecretiei hormonilor tiroidieni. Acestia au rolul de a regla metabolismul, controleaza temperatura corpului, influenteaza ritmul cardiac, digestia, tonusul muscular si regleaza cantitatea de calciu din organism.

Daca glanda tiroida secreta hormoni in exces - fenomen numit hipertiroidism, toate functiile organismului sunt accentuate - metabolismul se accelereaza, provocand pierderea in greutate, ritmul cardiac devine rapid si neregulat, apare nervozitatea, iritabilitatea si transpiratia abundenta.

Cauzele hipertiroidismului

Cea mai importanta cauza a hipertiroidismului este boala autoimuna Basedow-Graves . In aceasta afectiune, corpul considera glanda tiroida ca pe ceva strain si incepe sa o atace; astfel glanda va secreta o cantitate mai mare de hormoni dacat inaintea atacului, rezultand asadar hipertiroidismul.

Uneori apare in glanda o formatiune benigna, un nodul , care functioneaza independent de restul tiroidei. Daca acest nodul incepe sa produca hormoni in exces, apare hipertiroidismul.

Alte afectiuni responsabile de aparitia hipersecretiei de hormoni tiroidieni sunt:

tiroiditele  (inflamatia glandei tiroide)
- supraincarcarea cu iod (la pacientii cu gusa nodulara carora li se administreaza medicamente care contin iod)
- cancerul tiroidian                                          

Simptomele hipertiroidismului

Sunt multe simptome asociate cu hipertiroidismul.La fiecare pacient in parte unele pot fi mai accentuate decat altele; iata cateva dintre cele mai frecvente simptome ale hipertiroidismului:

- nervozitate, anxietate, iritabilitate
- transpiratie abundenta, piele umeda si rosie
- tremuraturi ale mainilor
- par fin, moale care cade
- scadere in greutate in conditiile unui apetit crescut
- mixedem (tegumente rosii, infiltrate)
- stare de slabiciune generala
- oftalmopatia Graves (apare la persoanele cu boala Basedow-Graves), caracterizata prin:

- exoftalmie - iesirea ochiului in afara orbitei
- roseata si umflarea ochilor
- sensibilitate marita la lumina
- vedere incetosata sau dubla (diplopie)

Diagnosticul hipertiroidismului

                                                 

In cazul in care medicul suspicioneaza un pacient de hipertiroidism, are la indemana o serie de teste care ii permit masurarea nivelului hormonilor tiroidieni. Astfel, un nivel ridicat de tiroxina, asociat unui nivel scazut sau neexistent de TSH indica hipertiroidismul.

Pentru a determina cauza afectiunii se poate face testul de incarcare cu iod radioactiv sau tomografia computerizata a tiroidei.

Odata inceput tratamentul pentru hipertiroidism, medicul va testa pacientul in mod regulat pentru TSH si hormoni tiroidieni de cateva ori pe an pentru a verifica eficienta tratamentului.

Tratamentul hipertiroidismului

Desi hipertiroidismul poate fi fatal, atunci cand nu este depistat, majoritatea pacientilor raspund bine la tratament. Chiar daca simptomele nu deranjeaza este nevoie de un tratament adecvat in functie de varsta pacientului si valorile hormonilor tiroidieni.

Exista trei posibilitati de tratare a hipertiroidismului:

- administrarea de antitiroidiene de sinteza - duce la ameliorarea simptomelor in cateva saptamani si au cea mai mare eficienta in boala Basedow-Graves, la persoanele sub 50 de ani

- tratament cu iod radioactiv- duce la reducerea dimensiunilor glandei tiroide, dar si a simptomatologiei in 3-6 luni (este contraindicat la persoanele sub 20 de ani, femei insarcinate sau care alapteaza)

- tratament chirurgical (tiroidectomie) - folosita rar, consta in scoaterea unei portiuni din tiroida

Terapia cu iod radioactiv este considerata de cei mai multi specialisti ca fiind cel mai bun tratament pentru hipertiroidism; majoritatea oamenilor sunt vindecati dupa o singura doza de iod radioactiv.

Masurile de prevenire a hipertiroidismului

Hipertiroidismul dat de boala Basedow-Graves este o boala genetica care nu poate fi prevenita. Fumatorii sunt mai predispusi la dezvoltarea acestei afectiuni si a oftalmopatiei Graves decat persoanele nefumatoare.

In mod obisnuit hipertiroidismul nu se vindeca fara interventie medicala. Majoritatea oamenilor au nevoie de tratament pentru vindecare.

In cazuri rare hipertiroidismul poate da complicatii amentintatoare de viata numite "furtuni tiroidiene", care apar cand tiroida elibereaza cantitati mari de hormoni tiroideni intr-un interval foarte scurt de timp.

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (139)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.