Insuficienta corticosuprarenaliana acuta si criza suprarenalina - simptome, diagnostic si tratament

Insuficienta corticosuprarenaliana acuta si criza suprarenalina - simptome, diagnostic si tratament

Chiriac Iulia

Glandele suprarenale sunt situate la polul superior al fiecarui rinichi si sunt alcatuite din medulosuprarenala care secreta adrenalina si noradrenalina si corticosuprarenala.

Corticosuprarenala secreta hormoni steroizi (cortizolul, aldosteronul si hormoni androgeni), hormoni implicati in reglarea multor functii ale organismului, in special in adaptarea organismului la stres, mentinerea echilbrului hidric al corpului.

Cel mai important hormon al organismului este cortizolul, supranumit si hormonul de stres, ajuta organismul sa se adapteze in perioadele mai tulburi ale vietii.

Incapacitatea glandelor suprarenale de a produce secretia bazala esentiala a acestor steroizi duce la insuficienta suprarenaliana. Incapacitatea de a raspunde la cererile crescute de stres cu incapacitatea brusca de a secreta acesti hormoni steroizi esentiali produc criza suprarenaliana, o afectiune potential letala.

Cauzele aparitiei insuficientei corticosuprarenaliene acute

Insuficienta corticosuprarenaliana acuta poate sa apara ca o agravare a unei insuficiente corticosuprarenaliene cronice sau poate surveni prin infarctizarea bilaterala a glandelor suprarenale.

Apare in cursul hemoragiilor prin tratament cu anticoagulante, embolie, tromboza venei suprarenale aparute dupa un traumatism dorsal sau in cursul infectiilor severe cu meningococ.

Cauze mai rare de producere a insuficientei corticosuprarenaliene acute sunt:

- infectii sistemice fungice;

- infectia cu HIV;

- tuberculoza;

- suprarenalita autoimuna;

- terapie cu corticosteroizi prelungita;

- amiloidoza, sarcoidoza,  hemosideroza;

- metastaze localizate la nivelul glandei suprarenale;

- interventii chirurgicale importante. 

Semnele si simptomele insuficientei corticosuprarenaliene acute si a crizei suprarenaliene

Insuficienta corticosuprarenaliana poate evolua acutcronic cand epuizeaza lent intreg organismul sau o insuficienta suprarenaliana cronica care se acutizeaza in conditiile unui stres major si se produce criza suprarenaliana.

Semnele si simptomele insuficientei corticosuprarenaliene acute sunt:

principala manifestare este hipotensiunea arteriala  persistenta, rezistenta la administrarea de adrenalina si nor-adrenalina si lichide i.v. Poate evolua catre deces daca nu se corecteaza deficitul de cortizol.

- durere abdominala in flancuri (fiecare dintre cele doua parti laterale ale abdomenului cuprinse intre ultima coasta si sold).

 

Semnele si simptomele insuficientei corticosuprarenaliene cronice sunt: dureri  musculare, scadere in greutate, hipotensiune, vitiligo, foame de sare, anorexie (scaderea poftei de mancare), greturi, varsaturi, dureri abdominale, ameteli, pigmentare excesiva a pielii (melanodermie).

Criza suprarenaliana este precedata de accentuarea simptomelor insuficientei corticosuprarenaliene cronice, a anorexiei, durerilor abdominale, varsaturilor si intensificare brusca a melanodermiei.

In criza suprarenaliana semnele si simptomele sunt: astenie profunda, febra, dureri abdominale, hipotensiune severe, confuzie.

Stabilirea diagnosticului de insuficienta corticosuprarenaliana acuta si criza suprarenaliana

Hipotensiunea arteriala persistenta insotita de durere abdominala indruma persoana in cauza sa consulte un medic.

Pentru stabilirea diagnosticului de insuficienta corticosuprarenaliana acuta sau criza suprarenaliana, cat si pentru a exclude si alte afectiuni care se manifesta asemanator, sunt necesare o serie de examene paraclinice:

- dozarea electrolitilor din sange(Na, K), a ureei, pH, glicemie;

- dozarea cortizolului plasmatic;

- test de stimulare cu corticotropina;

- test de hipoglicemie indusa de insulina;

- radiografia abdominala poate identifica calcificari ale glandelor suprarenale;

- tomografia computerizata evidentiaza modificari hipodense la nivelul glandelor suprarenale.

Tratamentul insuficientei corticosuprarenaliene acute si crizei suprarenaliene

In situatii de stres pentru organism (examene, emotii puternice, interventii chirurgicale etc) la o persoana cu insuficienta corticosuprarenaliana cronica este obligatorie administrarea de corticosteroizi in doze de stres sau de salvare, doze prescrise de medic. Cantitatea de corticosteroizi este in functie de evenimentul stresant.  

In criza suprarenaliana sau insuficienta corticosuprarenaliana acuta tratamentul include corectarea hipovolemiei (diminuarea volumului de sange) si administrarea de corticosteroizi (Hemisuccinat de hidrocortizon, Cortizon) conform unei scheme prestabilite.

De asemenea se administreaza si mineralocorticoizi (9 -alfa fluoro-hidrocortizon) pentru a inlocui deficitul de aldosteronu.

Este indicat ca persoanele care se cunosc cu insuficienta corticosuprarenaliana cronica sa poarte asupra lor o bratara sau un carnetel care sa mentioneze boala, ce tratament trebuie administrat in criza si ce nu trebuie sa i se faca in absenta unei pregatiri anterioare cu cortizon in doze de stress.

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.