Prolactinomul - simptome, diagnostic, tratament

Prolactinomul - simptome, diagnostic, tratament

Dondas Andrei

Ce este prolactinomul?

Situata la baza creierului si avand dimensiunile unui sambure de cireasa, glanda hipofiza  este asemanata cu dirijorul unei orchestre, pentru ca este un adevarat coordonator al intregului sistem endocrin. Secreta o serie de hormoni necesari pentru dezvoltarea organismului: hormonul de crestere, prolactina, hormonul de stimulare a glandei tiroide (TSH), LH si FSH (hormoni care intervin in sinteza hormonilor sexuali).

Prolactinomul este o tumora benigna (adenom hipofizar) a glandei hipofize . Aceasta tumora se dezvolta de obicei pe ariile laterale ale hipofizei si  determina secretia in exces de catre  glanda  a hormonului numit prolactina, determinand astfel  hiperprolactinemie.

Prolactina are rol in apararea imunitara, inhiba secretia hormonilor FSH si LH si in timpul sarcinii stimuleaza secretia laptelui.

Semnele si simptomele prolactinomului

 

Aceasta tumora este intalnita mult mai frecvent la femei decat la barbati. La femei,  prolactinomul se manifesta prin cicluri menstruale neregulate, ajungandu-se pana la amenoree(lipsa menstruatiei) si galactoree(secretia de lapte inafara perioadei normale de alaptare).

La barbati se manifesta prin hipogonadism (afectiune a organismuluilui din cauza careia se produce mai putina cantitate decat este normal de testosteron-hormon sexual masculin) cu scaderea libidoului, impotenta. Aceste manifestari  ce determina o mare parte din cei afectati sa se prezinte la medic.

Cresterea nivelului prolactinei in sange mai produce si alte efecte, comune atat la barbati, cat si la femei, cum ar fi: anxietate, depresie, osteopenie(afectiune a oaselor,care in timp determina osteoporoza),hirsutism (cresterea anormala a parului pe fata ,corp, si membre), retentie hidrica (retinerea de apa in organism ), infertilitate.

 

Stabilirea diagnosticului de prolactinom

Avand in vedere ca in general o foarte mare parte din microadenoamele hipofizare (aproximativ 90%) raman stabile, adica nu au o influenta semnificativa asupra organismului, sau se produce o crestere a nivelului prolactinei dupa 7 ani, o parte din pacienti nu necesita tratament. Din aceasta cauza bolnavii se prezinta la medic dupa ce au avut primele simptome, iar daca nu, pot trai mult timp fara a sti de aceasta afectiune.

Pentru un diagnostic pozitiv sau negativ, se va face o anamneza atenta si un examen clinic amanuntit pentru a exclude alte cauze ale secretiei in exces de prolactina.

Mai sunt necesare teste de sange pentru a se masura nivelul prolactinei si a altor hormoni si pentru  a se determina stadiul bolii. Anamneza corecta trebuie sa aiba in vedere functia hepatica si renala. Alte examene care mai pot identifica aceasta tumora sunt CT(tomografie computerizata) sau RMN(rezonanta magnetica).

Tratamentul prolactinomului

Tratamentul prolactinomului poate fi administrat in trei moduri: tratament medicamentos, tratament chirurgical si radioterapie hipofizara

Tratamentul medicamentos se face prin dozarea cu bromocriptina sau cabergolina, aceste medicamente au rolul de a normaliza nivelele circulante de prolactina si de a reduce semnificativ volumul tumoral, in majoritatea cazurilor.

Tratementul chirurgical se face in cazul in care tratamentul medicamentos nu are rezultate si consta in efectuarea unei interventii chirurgicale.

Iar tratamentul  prin radioterapie supravoltata este rezervat pacientilor cu rezistenta la terapia medicamentoasa, care nu sunt vindecati nici prin metode chirurgicale, sau celor care prezinta prolactinoame maligne.    
Articolul urmator
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.