Rezistenta la insulina- simptome, diagnostic si tratament

Rezistenta la insulina- simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Rezistenta la insulina apare atunci cand, in ciuda faptului ca pancreasul produce o cantitate suficienta de insulina, celulele din organism sunt rezistente la efectele acesteia. In aceasta situatie, organismul necesita o cantitate mai ridicata de insulina pentru a-si indepli functiile specifice; drept urmare pancreasul va produce o cantitate mai ridicata de insulina.

Sindroamele de rezistenta la insulina formeaza astazi un spectru larg clinic, care include obezitatea, intoleranta la glucoza, diabetul si sindromul metabolic. Aceste sindroame pot fi asociate si cu boli imunologice, afectiuni genetice, endocrine si metabolice.

Persoanele cu rezistenta la insulina sunt predispuse de doua ori mai mult la decese prin infarct sau atac cerebral fata de cele fara acest sindrom. Mai mult, acesti pacienti au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Cauzele rezistentei la insulina

Se stie deja ca persoanele sedentare, care se hranesc dezechilibrat, cu alimente industriale, prezinta un risc crescut de a suferi de diabet zaharat de tip 2. Un lucru mai putin stiut este faptul ca inainte de instalarea diabetului, uneori chiar cu multi ani inainte, apare un fenomen cunoscut sub numele de rezistenta la insulina.

Barbatii cu circumferinta taliei peste 94 cm si femeile a caror talie masoara peste 80 cm ar trebui sa-si testeze in mod regulat glicemia, deoarece prezinta un risc crescut de prediabet secundar obezitatii.

Mecanismul responsabil de rezistenta la insulina include defecte genetice sau primare ale celulelor tinta, autoanticorpi antiinsulina si degradarea accelerata a insulinei. De retinut este ca obezitatea este cea mai comuna cauza a rezistentei la insulina.

 Alte cauze ale rezistentei la insulina sunt:
-stresul
-sarcina
-infectii
-sindromul metabolic
-administrarea de steroizi
-efectul secundar al anumitor medicamente

Simptomele rezistentei la insulina

Rezistenta la insulina apare atunci cand, in ciuda faptului ca pancreasul produce o cantitate suficienta de insulina, celulele din organism sunt rezistente la efectele acesteia. Pentru a compensa aceasta modificare, pancreasul va produce o cantitate mai ridicata de insulina.

Atata timp cat pancreasul furnizeaza organismului cantitatea necesara de insulina, nivelul de zahar din sange va ramane constant. Mentinerea unui nivel crescut de insulina poate avea efecte negative asupra sanatatii, precum:
-cresterea in greutate
-osteoporoza
-boala ficatului gras
-dereglari hormonale (sindromul de ovar polichistic )

Pe langa riscul crescut de diabet, persoanele cu rezistenta la insulina risca sa sufere de hipertensiune arteriala, deoarece excesul insulinic din organism afecteaza starea vaselor de sange.

Diagnosticul rezistentei la insulina

Stabilirea diagnosticului de rezistenta la insulina are la baza masurarea nivelului de insulina din sange, examenul fizic si istoricul medical al pacientului.

Pe langa aceste investigatii, medicul poate verifica si tensiunea arteriala, circumferinta abdominala (circumferinta taliei peste 102 cm la barbat si peste 88 cm la femeie) si poate recomanda testarea nivelului de glucoza, colesterol si trigliceride din sange.

Tratamentul rezistentei la insulina

Tratamentul rezistentei la insulina urmareste reducerea mortalitatii si a complicatiilor acestei afectiuni. Medicamentele folosite pentru reducerea rezistentei la insulina au efecte antihiperglicemice (scad glicemia) si de sensibilizare la insulina.

Prima etapa de terapie in cazul rezistentei la insulina consta in modificari care reduc necesarul organismului de insulina, cum ar fi:
-pierderea in greutate
-stabilirea unui program de exercitii (s-a demonstrat stiintific ca persoanele care practica in mod regulat exercitii fizice prezinta un risc cu 50% mai mic de a dezvolta diabet zaharat tip 2)
-schimbarea stilului de viata (consumarea alimentelor cu indice glicemic scazut, ameliorarea perioadelor de stres)

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.