Simptome care pot semnala ca suferi de hipertiroidism: nu le ignora!

Simptome care pot semnala ca suferi de hipertiroidism: nu le ignora!

Redactor Alexa Galgau

Stilul de viata nesanatos, factorii genetici si sarcina pot declansa o afectiune foarte raspandita in randul femeilor de pretutindeni - hipertiroidismul. Glanda tiroida, situata in partea din fata a gatului, influenteaza metabolismul (modul in care organismul isi gestioneaza energia), respiratia, pulsul, sistemul nervos, greutatea, temperatura corpului si multe alte functii esentiale ale acestuia. Asadar, orice problema a acestei glande va avea repercusiuni grave si trebuie neaparat descoperita si tratata din timp.

Afla ce simptome pot semnala ca suferi de hipertiroidism si descopera 5 alimente care, alaturi de medicamentatie, te pot ajuta sa iti imbunatatesti starea de sanatate!

Hipertiroidism: simptome aparent banale, deloc de neglijat! 

Hipertiroidismul afecteaza tot mai multi oameni, insa, din fericire, exista tratamente eficiente pentru a regla functia glandei tiroide. Cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului este boala Basedow Graves, din cauza careia corpul produce un anticorp care stimuleaza productia de hormoni la nivelul glandei tiroide. Boala Graves se transmite genetic si este mai des intalnita la femei decat la barbati.

Hipertiroidismul mai poate fi cauzat de aparitia unor mici noduli la nivelul glandei tiroide, de inflamarea glandei in urma unei probleme cu sistemul imunitar, dar si din cauza consumului excesiv de iod, provenit din alimentatie sau anumite medicamente. Femeile prezinta un risc mai crescut de a dezvolta hipertiroidism in timpul sarcinii sau pe parcursul unui an de la nastere. 

Simptomele hipertiroidismului includ:

- oboseala si slabiciune musculara;

- tremuratul mainilor;

- schimbari de dispozitie;

- nervozitate si anxietate;

- puls rapid;

- palpitatii si puls neregulat;

- apetit alimentar crescut;

- pierdere in greutate;

- piele uscata;

- probleme cu somnul;

- frecventa ridicata a scaunelor;

- ciclu neregulat sau cu o sangerare foarte usoara;

- aparitia unui „guler” la baza gatului, din cauza umflarii glandei tiroide. 

De multe ori, hipertiroidismul NU prezinta simptome ingrijoratoare. Din acest motiv, letargia, lipsa de vlaga, usoarele aritmii si pulsul neregulat sunt semnale frecvent ignorate si puse pe seama oboselii, dar care pot semnala probleme cu glanda tiroida. 

5 alimente recomandate in hipertiroidism

Tratamentul pentru hipertiroidism consta in administrarea unor medicamente care suprima functia glandei tiroide sau, in cazurile foarte rare in care pacientul nu raspunde la acestea, in extirparea chirurgicala partiala sau totala a acesteia. Desigur, conteaza foarte mult si stilul de viata, ca in cazul oricarei afectiuni. De aceea, ar fi indicat sa introduci in dieta urmatoarele 5 alimente care amelioreaza simptomele hipertiroidismului:

1. Fructe de padure: sunt bogate in antioxidanti si intaresc sistemul imunitar, ameliorand astfel problemele cauzate de hipertiroidism. 

2. Legume crucifere: au efect anticancerigen si scad numarul de hormoni produsi de glanda tiroida. Incearca sa introduci in alimentatie conopida, varza, broccoli si varza kale. 

3. Alimente cu vitamina D si Omega 3: o varianta excelenta pentru ameliorarea simptomelor hipertiroidismului este consumul de somon, care contine o cantitate semnificativa din ambele substante. Vitamina D se mai gaseste din belsug in ciuperci si oua, iar acizii grasi Omega 3 pot fi asimilati din nuci, ulei de masline si seminte de in.

4. Carne de curcan: pentru ca hipertiroidismul are adesea ca efect secundar pierderea in greutate, ai nevoie de o sursa de proteine de calitate la fiecare masa, cum este, de exemplu, carnea de curcan. In plus, acest tip de carne are putine grasimi, deci nu iti va pune silueta sau sistemul cardiovascular in pericol. 

5. Lactate: hipertiroidismul poate sa duca in timp la slabirea oaselor si chiar la aparitia osteoporozei. Pentru a preveni acest lucru, introdu in regimul alimentar trei portii de lactate, in special iaurt, lapte batut si chefir. Daca esti vegetariana, ai numeroase variante de lapte vegetal fortificat cu calciu si vitamine. 

Daca ai in familie cazuri de hipertiroidism si prezinti simptome precum cele amintite mai sus, mergi la medic pentru un set complet de analize. 

Iata si cum sa iti dai seama ca ai probleme cu tiroida.

Articolul urmator
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.