Endometrioza: cauze, simptome, tratament

Endometrioza: cauze, simptome, tratament

Redactor Alexa Galgau

Endometrioza este o boală dureroasă care afectează un număr relativ mare de femei. Dacă nu este tratată din timp, poate să evolueze într-un mod foarte periculos. Această afecțiune creează și probleme de fertilitate de multe ori.

Află mai multe despre endometrioză, care sunt simptomele acestei boli și cum se tratează, pentru ca pacienta să aibă o viață normală!

Endometrioza: cauze și simptome

Endometrioza este o afecțiune în cadrul căreia țesutul care căptușește uterul în mod normal crește în afara acestuia, putând să se extindă pe ovare, pe colon și pe țesutul care acoperă pelvisul. Cazurile în care endometrioza se extinde mai departe de pelvis sunt foarte rare.

Atunci când ai endometrioză, țesutul respectiv continuă să se comporte ca și cum ar fi în uter și, la fiecare menstruație, se îngroașă, se rupe și sângerează. Pentru că nu are pe unde să fie eliminat din corp, el se asimilează, formând uneori chisturi specifice. În cele din urmă, dacă boala nu este tratată, țesuturile din jur pot fi afectate, ajungându-se la îngroșarea acestora. Endometrioza poate să provoace dureri foarte mari, în special în timpul menstruației.

Nu se știe exact care este cauza endometriozei, însă există mai multe posibile explicații pentru această afecțiune:

  • menstruația retrogradă: sângele menstrual care conține celule endometriale ajunge înapoi în trompele falopiene și în cavitatea pelvină, în loc să fie eliminat din corp. Celulele endometriale se lipesc de pereții pelvieni și de organele înconjurătoare, unde continuă să crească și să se îngroașe, sângerând la fiecare menstruație.
  • urmare a unei operații: de exemplu, după cezariană sau histerectomie, celule endometriale pot să se lipească de zona inciziei.
  • transportarea celulelor endometriale prin sistemul limfatic: este posibil ca aceste celule să fie aduse în alte părți ale corpului prin sistemul care asigură circulația fluidelor prin țesuturi.
  • probleme cu sistemul imunitar: în mod normal, dacă țesutul endometrial s-ar forma în afara uterului, sistemul imunitar ar identifica celulele străine și le-ar elimina, dar dacă există probleme cu imunitatea, acest lucru nu este posibil.

Din punctul de vedere al simptomelor, endometrioza se manifestă cel mai adesea prin dureri puternice la menstruație, adesea incapacitante pentru femeile care suferă de această boală. Iată alte posibile simptome ale endometriozei:

  • dureri lombare în timpul menstruației;
  • durere în timpul contactului sexual;
  • durere la urinare sau la defecație, dacă țesutul endometrial ajunge să afecteze vezica sau intestinul;
  • menstruație abundentă sau sângerări între menstruații;
  • infertilitate - de multe ori, endometrioza este diagnosticată când o femeie caută tratament pentru infertilitate;
  • oboseala, diareea, constipația, balonarea, în special în timpul menstruației.

Durerea nu este un indicator direct al gravității bolii, pentru că unele femei care au o formă ușoară de endometrioză prezintă dureri intense, în vreme ce altele, care au o formă mai gravă, pot avea dureri mai reduse sau e posibil să nu aibă niciun simptom.

Uneori, endometrioza este confundată cu alte afecțiuni ale aparatului genital feminin, precum boala inflamatorie pelvină sau chisturile ovariene. Dacă ai dureri foarte mari la menstruație, acest lucru ar trebui să îți ridice semne de întrebare si să te determine să faci investigații mai amănunțite.

Tratament pentru endometrioză

Endometrioza se tratează în general cu medicamente și/sau operație, iar numai doctorul poate să decidă ce e mai bine în cazul tău.

Pentru durerile din timpul menstruației vei lua analgezice (de exemplu, ibuprofen) și mai mult ca sigur ți se va recomanda un tratament hormonal, care ar putea încetini creșterea țesutului format de celule endometriale, prevenind în același timp formarea altuia nou. Din păcate, tratamentul hormonal nu te scapă definitiv de endometrioză, ci e posibil ca simptomele să reapară după ce îl oprești. Printre pastilele care se prescriu pentru endometrioză se numără și anticoncepționalele, deoarece acestea controlează hormonii responsabili pentru acumularea de țesut endometrial lună de lună.

În cazurile grave, se poate ajunge la histerectomie totală, adică scoaterea uterului și a cervixului, însă aceasta este o soluție extremă, propusă doar atunci când alternativele nu funcționează.

Dacă suferi de endometrioză și vrei să rămâi însărcinată, este recomandat să optezi pentru fertilizare in vitro, însă se poate realiza și o operație prin care este scos țesutul suplimentar, fără a afecta ovarele și uterul.

Endometrioza este o boală care poate provoca multe neplăceri, cea mai mare fiind reprezentată de riscul în sarcină sau de infertilitate. Cu un tratament corespunzător, boala poate fi ținută sub control, așa că nu ezita să mergi la ginecolog dacă recunoști simptomele descrise mai sus.

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (37)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.