Stafilococ auriu în gât: cauze, simptome și tratament

Stafilococ auriu în gât: cauze, simptome și tratament

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) este o bacterie care aparține microflorei patogene, trăiește în mod obișnuit în organismul oricăruia dintre noi și, în absența unor factori negativi, nu ne provoacă probleme. Potrivit statisticilor, două persoane din 100 sunt purtătoare ale stafilococului, dar nu întotdeauna se îmbolnăvesc, mai ales dacă au un sistem imunitar puternic.

În cazul unei persoane cu imunitate redusă, aceste bacterii încep să prolifereze intens și colonizează şi alte zone ale corpului (de regulă, pe cele care păstrează umiditatea), cum ar fi mucoasa nazală și gâtul.

Cauzele infecției cu stafilococ auriu

Cauzele care stau în spatele unei infecții cu stafilococ auriu sunt:

- un sistem imunitar deficitar
- intervenții chirurgicale
- leziuni cutanate
- infecții cu alte microorganisme
- boli cronice
- igiena personală precară
- neacoperirea rănilor deschise
- cure agresive cu antibiotice
- îmbolnăviri repetate

Un procent însemnat din populație este purtătoare a stafilococului auriu: circa 20% - pe piele, între 20% și 30% - în interiorul nasului, procentajul fiind mai mare în cazul personalului care lucrează într-o instituție medicală sau al bolnavilor internați în spital (stafilococul auriu stă la originea majorității infecţiilor nozocomiale). Un studiu recent a arătat „preferința” stafilococului auriu pentru colonizarea gâtului: 40% dintre pacienți și 54% din personalul medical care au făcut obiectul respectivului studiu au fost pozitivi pentru stafilococul auriu la nivelul gâtului, comparativ cu 31% și, respectiv, 36% în interiorul nasului.

Stafilococul auriu este una dintre cele mai răspândite bacterii din lume, este foarte rezistentă, se găsește pretutindeni - în aer, în sol și în apă -, putând fi contractată cu ușurință.

Existența stafilococului auriu în gât nu este un fenomen rar - putem fi purtătorii acestuia fără să o știm. Dar pentru cei din jur putem reprezenta un pericol real. Infecția cu stafilococul auriu este foarte contagioasă și, în cazul pacienţilor imunodeficitari, poate produce diverse boli, unele chiar foarte grave: dacă ajunge în sânge, se poate fixa în articulaţii, în oase, în plămâni sau în inimă, uneori ducând chiar la deces.

Cum se transmite stafilococul auriu

Sursa infectării o reprezintă bolnavii sau purtătorii stafilococului auriu, iar infecțiile se transmit ușor, prin:

• strănut sau tuse (cel mai des)
• contactul direct cu o persoană infectată
• alimente contaminate
• infectarea în urma unor intervenții chirurgicale, chiar și stomatologice
• atingerea unor obiecte purtatoare de stafilococi: clanțele ușilor, barele de susținere din vehiculele de transport în comun, butoanele lifturilor, echipamente din sălile de sport sau de la locurile de joacă pentru copii, coșurile și cărucioarele din magazine, alte obiecte accesibile publicului larg etc.
• contactul cu personalul medical, cu instrumentarul sau cu spațiile spitalicești infectate
• dispozitive medicale, precum: stimulatorul cardiac, valvele inimii, proteze (de fapt, de cele mai multe ori, infecția cu stafilococul auriu se produce în spitale)
• folosirea în comun a obiectelor de igienă personală, a prosoapelor sau a lenjeriilor de pat

Bolile pe care le provoacă stafilococul auriu în gât

Când întâlnește un organism cu un sistem imunitar precar, profitând de capacitatea lui redusă de a produce anticorpi, stafilococul se comportă mai agresiv: va infecta zona respectivă și este mai mult decât probabil că nu va rămâne doar în gât, ci va migra către alte organe, îmbolnăvindu-le. Streptococul auriu localizat în gât poate cauza infecții purulente și boli cronice, precum:

- amigdalite purulente
- faringită
- laringită
- sinuzită
- pneumonie
- sepsis
- meningită

Uneori, situația poate deveni foarte gravă: stafilococul poate transmite infecția din gât în sinusuri și în urechea medie, iar lăsată netratată, aceasta duce la infecții intracraniene. Se mai poate ajunge la sepsis, meningită și chiar la decesul bolnavului .

Simptomele infecțiilor cu streptococ auriu în gât

În general, persoanele infectate cu streptococul auriu în gât prezintă următoarele simptome:

- roșeață în gât
- umflarea amigdalelor
- mici ulcerații pe mucoasa gâtului
- durere sau senzație de arsură la înghițire
- febră mare
- stare de slăbiciune
- tensiune arterială mai scăzută decât de obicei

Acestea sunt simptome asemănătoare cu ale faringitei streptococice, dar infecția cu stafilococul auriu nu cedează la antibiotice și se poate extinde și la alte organe, inclusiv la nivelul articulațiilor.

Infectarea gâtului cu stafilococul auriu aduce și alte simptome, specifice bolii pe care a cauzat-o. Astfel, faringita are următoarele simptome:

• răgușeală
• stare generală de rău
• febră mare
• (posibilă) acumulare de mucus
• oboseală

Cât despre laringită, simptomele sunt:

• dureri în gât
• modificări în tonul, înălțimea și puterea vocii (uneori, pierderea completă a vocii)
• în timpul tusei, apare sputa
• uneori, infectarea traheii (traheită)
• secreții purulente

De asemenea, în mâncarea expusă stafilococului auriu, acesta proliferează, cauzând toxiinfecții alimentare, care produc:

• stare generală proastă
• vomă
• diaree
• dureri de stomac

Diagnosticarea stafilococului auriu în gât

Medicii recunosc ușor, printr-o examinare clinică, o infecție a pielii cu stafilococul auriu, dar diagnosticarea infecțiilor cu o altă localizare este mai dificilă, simptomele fiind comune mai multor afecțiuni. Medicul analizează gâtul spre a vedea dacă există mici puncte albe care să indice prezența bacteriei, apoi recomandă analize de sânge și testarea fluidelor infectate. Exsudatul faringian este un test care analizează o mostră de salivă a pacientului.

De reținut: când i se recoltează proba, bolnavul nu trebuie să fie sub tratament medicamentos. Dacă urmează un tratament cu antibiotice, până să vină la recoltarea probei va aștepta șapte-zece zile de la ultima administrare a medicamentelor; să nu bea nimic cu trei ore înainte.

Tratamentul infecțiilor cu stafilococ auriu în gât

În general, dacă exsudatul faringian confirmă prezența stafilococului auriu, medicul alcătuiește o antibiogramă pentru stabilirea antibioticului indicat. Antibiograma este obligatorie pentru toate tulpinile de streptococ auriu izolate din diverse infecții, deoarece este foarte rezistent la antibiotice (este denumit „superbacterie”). În cazul depistării în gât a stafilococului auriu, nu se prescriu antibiotice, tratamentul urmărind consolidarea sistemului imunitar și apoi suprimarea activității bacteriei.

Tratamentul include:

- vitamine
- plasmă antistafilococică
- medicamente imunomodulatoare

Durata acestuia și calea de administrare diferă în funcție de:

- localizarea infecției 
- severitatea infectării
- imunitatea pacientului
- eficiența tratamentului

La 10 zile după încheierea tratamentului, pacientul reface testul, pentru a vedea dacă acesta a fost eficient. Din fericire, 30% dintre cei cu stafilococ auriu sunt purtători sănătoși, care nu au nevoie de tratament. Îngrijorător este faptul că această bacterie a dezvoltat o rezistență crescută la antibiotice, tratamentul fiind dificil și de lungă durată.

Tratamente naturiste în infecțiile cu streptococ auriu

Cercetările ultimilor ani au dovedit că mierea de Manuka cu factor UMF mai mare de 10 are proprietăți antibacteriene ieșite din comun, fiind utilizată tot mai mult în tratarea unui spectru larg de afecțiuni provocate de bacterii, între care și streptococul auriu. Continuă cercetările pentru descoperirea de noi produse naturale care pot înlocui tratamentele cu antibiotice.

Stafilococul auriu în gât la copii

Alături de bătrâni și de bolnavi, copiii sunt categoria cea mai expusă la infecțiile cu streptococul auriu. Dacă în cazul adulților spitalul este principala cauză de contaminare, în cazul copiilor, acestea sunt reprezentate de creșe, grădinițe, școli, terenuri de joacă etc. Sistemul lor imunitar fiind fragil, copiii sunt expuși la infecții de foarte mici – nou-născuții, în maternitate, bebelușii, când le apar dințișorii sau când se îmbolnăvesc; apoi, când se rănesc la joacă sau sunt înțepați de insecte etc.

În general, copiii au adesea răni și zgârieturi pe piele, ceea ce facilitează pătrunderea bacteriei în organism. De aceea trebuie să li se acorde o atenție deosebită și, când apar simptome precum cele descrise mai sus, chiar dacă ar putea fi o simplă răceală, este bine ca părinții să meargă cu ei la doctor și să respecte cu rigoare indicațiile acestuia. Și, mai ales, să respecte regulile elementare de igienă și să-i învețe de mici și pe copiii lor să o facă.

Cum se poate preveni infectarea cu stafilococ auriu în gât

Poti reduce riscul de infectare cu stafilococ auriu adoptând un regim alimentar și un stil de viață care să contribuie la întărirea sistemului tău imunitar și respectând următoarele reguli:

• spală-te pe mâini cât mai des
• evită contactul cu persoane infectate
• gătește și păstrează alimentele în condiții bune de igienă
• acoperă-ți rănile deschise
• schimbă-ți bandajele des
• nu folosi obiectele de igienă intimă la comun
• spală hainele și lenjeriile la temperaturi ridicate
• păstrează-ți locuința cât mai curată

Și, firește, dat fiind faptul că spitalele reprezintă principalul loc de contaminare cu stafilococul auriu, rolul cel mai important în prevenirea îmbolnăvirilor și în lupta împotriva proliferării acestor agenți patogeni le este atribuit autorităților medicale și fiecărui lucrător din acest domeniu de activitate.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (52)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.