Eritrocite scăzute: cauze, simptome și tratament

Eritrocite scăzute: cauze, simptome și tratament

Paula Rotaru

Eritrocitele sunt celule roșii (hematii) cu un rol foarte important pentru organism. Ele sunt produse în măduva spinării și asigură transportul oxigenului către plămâni, inimă și alte țesuturi sau organe din corp.

Potrivit healthline.com, eritrocitele constituie circa 45% din volumul total al sângelui, iar nivelul normal al acestora este între 4,7 și 6,1 milioane per microlitru de sânge. Așadar, un individ sănătos prezintă în sângele periferic aproximativ 25 de trilioane de eritrocite. Durata de viață a eritrocitelor este de 120 de zile și, la fiecare secundă, circa 3 milioane de hematii mor. Din acest motiv, organismul trebuie să le producă constant.

celule rosii

Anumite afecțiuni pot împiedica însă regenerarea eritrocitelor sau pot duce la scăderea accelerată a acestora, cum ar fi anemia, neoplasmele sau nașterea. Oboseala, paloarea, amețeala sunt doar câteva dintre simptomele care pot anunța că ai eritrocite scăzute. 

Află mai jos care sunt posibilele cauze ale eritrocitelor scăzute, cum se manifestă și ce poți face pentru a preveni sau trata această problemă!

Cauze eritrocite scăzute

Nivelul normal al eritrocitelor poate varia în funcție de vârstă și de laboratorul unde se efectuează testul de sânge. În cazul bărbaților, acesta are valori între 4,7 și 6,1 milioane de eritrocite per microlitru de sânge; la femei, între 4,2 și 5,4 milioane de eritrocite per microlitru de sânge; iar la copii, între 4 și 5,5 milioane de eritrocite per microlitru de sânge. 

Dacă analizele de sânge indică valori mai mici decât cele amintite, e posibil ca de vină să fie următoarele:

  • bolile măduvei osoase
  • leucemia
  • mielomul multiplu
  • limfomul
  • anemia

anemie

  • carențele nutriționale (în special de fier, acid folic, vitaminele B6 și B12)
  • afecțiunile tiroidei
  • sarcina
  • hemoragiile
  • malnutriția
  • deficitul de eritropoietină (principala cauză a anemiei în cazul persoanelor care suferă de boli cronice de rinichi)
  • anumite medicamente (chimioterapice, antihipertensive, antiepileptice, antibiotice etc.)

Simptome eritrocite scăzute

Scăderea drastică a numărului de eritrocite duce, implicit, la reducerea nivelului de hemoglobină – proteina care asigură, de fapt, transportul eficient al oxigenului de la plămâni către celelalte țesuturi. Valorile normale ale hemoglobinei sunt: 

  • 14-18 gr/dL la bărbați
  • 12-16 gr/dL la femei
  • 11-13 g/dL la copii

Potrivit curesearch.org, dacă valorile eritrocitelor și ale hemoglobinei sunt mai mici decât în mod normal, pot apărea simptome precum:

- respirație îngreunată;

- amețeli;

- ritm cardiac accelerat sau palpitații;

- migrene;

femeie cu dureri de cap

- oboseală exagerată;

- slăbiciune musculară;

- paloare;

- gingii deschise la culoare;

- sângerări anormale.

Analize care pot depista cauza eritrocitelor scăzute

Principalul test care trebuie efectuat dacă suspectezi că ai eritrocite scăzute este hemoleucograma. Acest test de sânge complet poate dezvălui valorile celulelor albe și roșii din sânge, precum și nivelul hemoglobinei.

teste de sange

În funcție de rezultatele obținute, medicul poate recomanda și efectuarea unor teste suplimentare, cum ar fi biopsia de măduvă osoasă, ultrasunetele sau electrocardiograma, care pot depista anemia, anumite afecțiuni ale sângelui, infecții sau boli ale rinichilor ori ale inimii. 

Cum poți trata și preveni nivelul redus al eritrocitelor

Dacă analizele indică valori reduse ale eritrocitelor, principalele măsuri pe care le va recomanda medicul sunt schimbarea regimului alimentar, exercițiile fizice, suplimentele alimentare și medicamentele specifice afecțiunii descoperite. Rareori sunt indicate transfuziile de sânge, în special atunci când măsurile menționate anterior nu funcționează. Evitarea fumatului, a alcoolului și a aspirinei sunt, de asemenea, metode care pot regla nivelul eritrocitelor. 

Cel mai important rol în echilibrarea nivelului eritrocitelor îl are însă regimul alimentar. În majoritatea cazurilor, eritrocitele scăzute sunt o consecință a carențelor nutriționale. Prin urmare, alimentația bogată în vitamine și minerale poate ajuta la creșterea nivelului de celule roșii din sânge. Aceste substanțe nutritive pot fi administrate și sub formă de suplimente, însă cel mai bine este să ți le procuri din alimente, pentru că așa sunt mai bine asimilate de către organism, scrie medicalnewsdaily.com

Pentru a restabili nivelul eritrocitelor, consumă mai multe alimente bogate în fier, cupru, acid folic (vitamina B9) și vitaminele B12, C și A.

alimente bogate in fier

Fierul este un mineral de care organismul se folosește pentru a produce hemoglobină, deci are un rol important și în restabilirea nivelului de eritrocite. Îl găsești din belșug în alimente precum scoici, midii, stridii, spanac, cereale fortificate, suc de prune, carne de vită, fasole albă, linte, ficat de pasăre, tofu, ton. 

Vitamina C ajută la o mai bună absorbție a fierului, așa că este important să mănânci mai multe alimente precum citrice (portocale, kiwi, ananas, grepfrut etc.), căpșune, ardei gras roșu. 

Cuprul, de asemenea, ajută la asimilarea fierului în organism și îl găsești în alimente precum crustacee, seminţe de floarea-soarelui, alune, caju, linte, ciuperci, cereale și ficat de vită.

Vitamina A are un rol similar cuprului și o găsești în legume cu frunze de culoare verde închis (varză kale, spanac), cartofi dulci, morcovi, ulei de pește, pepene galben, caise și mango.

Vitamina B12 are rolul de a ajuta la regenerarea celulelor roșii și poate fi găsită în alimente precum carne roșie, pește, crustacee, lactate, cereale fortificate, soia etc. 

O altă substanță nutrivită esențială pentru menținerea sănătății sistemului nervos, echilibrarea hormonală și creșterea nivelului de eritrocite este acidul folic sau vitamina B9. Carența de acid folic este adesea principala cauză a anemiei, iar alimentele în care îl găsești din belșug sunt lintea, sparanghelul, spanacul, cerealele fortificate și năutul.

Mișcarea zilnică are, de asemenea, un efect pozitiv asupra valorilor eritrocitelor. Exerciții fizice moderate precum joggingul, înotul, aerobicul sau ciclismul ajută la regenerarea celulelor roșii și favorizează transportul eficient al oxigenului și al substanțelor nutritive către organele vitale. 

Iată, așadar, cum poți să-ți dai seama că ai eritrocite scăzute, ce anume le cauzează, dar și ce măsuri poți lua pentru a trata și preveni această problemă. Află și ce înseamnă dacă ai eritrocite mărite!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (28)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.