Fenomenul Raynaud: cauze, simptome, tratament, prevenție

Fenomenul Raynaud: cauze, simptome, tratament, prevenție

Paula Rotaru

Fenomenul Raynaud este o tulburare vasculară care constă în scăderea continuă a fluxului sangvin către extremități (degetele de la mâini și picioare, urechi, nas etc.), în condiții de stres sau temperaturi scăzute. Se estimează că între 5 și 10% din populație suferă de această afecțiune.

De cele mai multe ori, boala nu are o cauză cunoscută și afectează mai ales femeile cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani.

Există două tipuri de sindrom Raynaud: primar – cel mai frecvent – și secundar, asociat de regulă cu alte boli autoimune, infecții sau chiar cancer.

Persoanele care suferă de fenomenul Raynaud prezintă o îngustare a arterelor extremităților, ceea ce limitează circulația sângelui în aceste zone. Astfel, degetele de la mâini sau picioare pot căpăta o culoare palidă sau violet, revenindu-și la culoarea normală odată ce spasmele se opresc.

Află ce simptome sunt specifice celor două tipuri de fenomen Raynaud, care sunt cauzele și factorii de risc ce favorizează apariția acestei tulburări de circulație și cum poți trata și preveni această problemă de sănătate.

Simptomele fenomenului Raynaud

Manifestările fenomenului Raynaud depind de gradul de severitate, frecvența și durata spasmelor. Majoritatea pacienților prezintă o formă ușoară de bolii, care constă în discolorații ale pielii apărute în caz de expunere la frig. De asemenea, pot fi semnalate senzații de amorțeală sau furnicături care dispar pe măsură ce degetele își recapătă culoarea normală.

Sursa foto: Pinterest @ MedicineNet

Dacă spasmele durează mai mult, terminațiile nervoase pot fi lezate, cauzând apariția durerilor de la nivelul extremităților afectate. Rareori, lipsa de oxigen către țesuturi poate favoriza apariția ulcerațiilor, care cresc riscul de infecție și cangrenă.

Iată care sunt principalele simptome ale fenomenului Raynaud:

  • Degetele de la mâini și picioare sunt reci;
  • Culoarea degetelor se schimbă în palid-violet, pe măsură ce sunt expuse frigului sau situațiilor stresante;
  • Furnicături, înțepături, dureri sau amorțeli, care pot dura câteva minute sau ore.

Pacienții care suferă de fenomen Raynaud secundar pot prezenta și simptome specifice bolilor asociate, cum ar fi sclerodermia, lupusul, artrita reumatoidă sau sindromul Sjögren, care apar mai ales după vârsta de 40 de ani.

Cauzele sindromului Raynaud

Principalele cauze care determină apariția simptomelor fenomenului Raynaud par să fie temperaturile scăzute și stresul în exces, dar nu se cunoaște cu exactitate procesul care determină constricția vaselor de sânge și blocarea fluxului sangvin către extremități.

Există încă câțiva factori de risc despre care se bănuiește că ar favoriza fenomenul Raynaud.

În cazul sindromului Raynaud primar, acești factori de risc includ:

  • Sexul – femeile sunt mai afectate decât bărbații.
  • Vârsta – afecțiune apare în special la persoanele cu vârste între 15 și 30 de ani.
  • Climatul – fenomenul Raynaud este întâlnit mai des în rândul persoanelor care trăiesc în țări cu climă rece.
  • Istoricul familial – dacă ai rude de gradul I care suferă de această tulburare de circulație, e foarte posibil să o dezvolți și tu.

În cazul sindromului Raynaud secundar, factorii de risc includ diverse afecțiuni, precum:

  • Bolile de țesut conjunctiv – sclerodermia, lupusul, artrita reumatoidă și sindromul Sjogren sunt boli care pot favoriza apariția simptomelor specifice sindromului Raynaud.
  • Boli arteriale – exemple în acest sens sunt ateroscleroza, boala Buerger și hipertensiunea pulmonară primară, afecțiuni care duc la lezarea vaselor de sânge care alimentează inima și plămânii.
  • Sindromul de tunel carpian – este o afecțiune specifică secolului 21, caracterizată prin amorțirea și durerea la nivelul mâinilor, ca urmare a presiunii în exces exercitate pe terminațiile nervoase ale membrelor superioare.
  • Fumatul – este bine cunoscut că substanțele toxice din fumul de țigară duc la îngustarea vaselor de sânge și, prin urmare, extremitățile sunt mult mai sensibile la temperature scăzute.
  • Fracturi sau degerături la degetele de la mâini ori picioare.
  • Anumite medicamente – medicamentele pentru tratarea hipertensiunii, imunosupresoarele, antitermicele și analgezicele pot cauza îngustarea vaselor de sânge.

Cum se stabilește diagnosticul de fenomen Raynaud

Pentru a afla cu certitudine dacă suferi de fenomenul Raynaud, trebuie să mergi la medic. Acesta va evalua simptomele pe care le ai și istoricul medical, urmând apoi să efectueze câteva teste pentru a diferenția sindromul Raynaud primar de cel secundar.

În acest scop, ar putea recomanda o analiză numită capilaroscopie periunghială, care constă în examinarea la microscop a pielii de la baza unghiei, în căutarea unor anomalii ale vaselor de sânge mici.

Sursa foto: Pinterest @ deviceinformed.com

Potrivit Mayo Clinic, persoanele cu fenomen Raynaud secundar au adesea vase de sânge deformate, în comparație cu cele care suferă de sindrom Raynaud primar, ale căror capilare au aspect normal.

Dacă medicul suspectează că suferi de fenomen Raynaud secundar, va efectua teste suplimentare pentru a descoperi afecțiunea de bază, cum ar fi testul de dozare a anticorpilor antinucleari (un rezultat pozitiv indică faptul că sistemul imunitar este suprasolicitat, deci este vorba despre o boală autoimună) sau viteza de sedimentare a hematiilor – VSH ( analiză care determină rata la care se sedimentează hematiile dintr-o probă de sânge anticoagulant – valorile ridicate ale VSH-ului pot indica o boală autoimună sau inflamatorie).

Mai departe, pot fi recomandate teste de măsurare a hormonilor tiroidieni sau pentru determinarea factorului reumatoid.

Fenomenul Raynaud: tratament și măsuri de prevenție

Pentru majoritatea pacienților cu fenomen Raynaud, simptomele nu sunt foarte grave, dar pot afecta calitatea vieții. 

Iată câteva măsuri pe care le poți urma pentru a reduce frecvența și gravitatea simptomelor: 

- protejarea extremităților cu mănuși, căciuli sau șosete groase;

- evitarea stresului, a fumatului și a temperaturilor scăzute;

- masajul mâinilor sau picioarelor cu ulei de arnică sau de portocale;

- evitarea hainelor strâmte, care împiedică circulația sângelui sau favorizează transpirația excesivă (umiditatea crește riscul de apariție a senzației de frig);

- consumul de lichide sau alimente calde înainte de a te expune temperaturilor scăzute;

- practicarea exercițiilor fizice, care stimulează circulația sângelui.  

În cazul simptomelor severe, pot fi recomandate diverse medicamente care previn deteriorarea țesuturilor, dilată vasele de sânge, stimulează circulația sangvină, reduc frecvența episoadelor și gradul de severitate al manifestărilor.

În rare situații, când simptomele sunt foarte grave, medicul ar putea recomanda anumite proceduri, cum ar fi simpatectomia sau injecțiile periodice cu botox.

De ajutor pot fi și suplimentele cu ulei de pește sau ginkgo biloba, acupunctura sau biofeedbackul – o tehnică prin care îți controlezi temperatura corporală cu puterea minții.

Fenomenul Raynaud nu este o afecțiune gravă, dar trebuie ținut sub control, deoarece pot apărea complicații. Mergi la medic pentru cele mai bune sfaturi!

Surse foto: Pixabay, Pexels, Pinterest

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.