Fitoestrogenii: ce sunt și cum îți ajută organismul

Fitoestrogenii: ce sunt și cum îți ajută organismul

Ionelia Olteanu

Organismul are nevoie de substanțe nutritive din care să își ia energia necesară și care să îl ajute să funcționeze corespunzător. Acestea pot fi obținute cu ajutorul unei alimentații corecte și a unui stil de viață sănătos. 

Printre aceste substanțe care au rolul de a proteja organismul se numără și fitoestrogenii, un grup de compuși naturali care se găsesc în mai multe plante. Printre alimentele care conțin acești compuși se numără boabele de soia, semințele de in și tofu.

legume

Ce sunt fitoestrogenii

Cuvântul își are originea în limba greacă, fito, care înseamnă „plante”. Așadar, fitoestrogenii reprezintă o gamă de substanțe vegetale care au o acțiune similară estrogenilor (un hormon esențial secretat de ovare la femei, cu un rol important pentru fertilitate). Aceștia joacă un rol esențial în dezvoltarea aparatului reporducător. Nivelul de estrogen este mult mai scăzut la femei decât la bărbați.

Deoarece fitoestrogenii sunt asemănători ca structură cu estrogenii, putând chiar să îi imite sau să le blocheze efectele, aceștia pot interacționa cu receptorii din organism. Aceste efecte permit fitoestrogenului să ofere o varietate de beneficii pentru sănătate, în special pentru femeile aflate la menopauză (reducerea îmbătrânirii pielii, oase mai puternice, risc scăzut al dezvoltării bolilor de inimă).

În plus, fitoestrogenii aparțin unui grup mare de compuși din plante, numiți polifenoli, care au efecte antioxidante și neutralizează radicalii liberi nocivi.

Efectele benefice ale fitoestrogenilor

Într-o anumită măsură, fitoestrogenii ar putea fi utilizați ca o terapie naturală de substituție hormonală. Printre beneficiile acestora se mai numără și:

- Eliminarea bufeurilor

Perimenopauza este o perioadă în viața unei femei care începe de obicei la vârsta de 40 de ani. În această perioadă, producția de hormoni feminini scade. Unul dintre acești hormoni este estrogenul, iar scăderea nivelului lor duce la bufeuri și transpirații pe timpul nopții.

Pe lângă aceste neplăceri, perimenopauza poate aduce și alte simptome neplăcute, precum modificări ale dispoziției și scăderea libidoului, care pot continua după menopauză. Există studii care au demonstrat faptul că fitoestrogenii contribuie considerabil la eliminarea bufeurilor.

- Prevenirea osteoporozei la femei

Deoarece au un rol important în creșterea absorbției de calciu și fosfor, fitoestrogenii contribuie la reducerea apariției osteoporozei. Este cunoscut faptul că estrogenul natural ajută la menținerea densității osoase.

- Calmarea durerilor menstruale

Unele femei apelează la remedii naturale pe bază de plante care conțin fitoestrogeni pentru durerile menstruale. Scăderea nivelului de estrogen în anumite momente ale ciclului menstrual poate duce la apariția unor simptome neplăcute.

- Tratament pentru acnee

Tratarea acneei poate fi, de asemenea, posibilă cu fitoestrogeni. Aceștia controlează androgenii (hormoni masculini), care pot declanșa apariția coșurilor. 

- Reducerea factorilor de risc pentru bolile cronice

Bolile cardiace sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului din sânge și cele cu hipertensiune arterială prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli cardiace. Mai multe studii au demonstrat cum consumul de alimente bogate în fitoestrogeni poate reduce riscul apariției bolilor de inimă. De exemplu, o doză zilnică între 31 și 47 de grame de proteine din soia reduce colesterolul din sânge cu 9% și trigliceridele cu 10%.

- Reducerea inflamației cronice

Inflamația este un proces care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și să vindece rănile. În anumite situații, aceasta poate persista o perioadă îndelungată, purtând denumirea de inflamație cronică și fiind legată de apariția multor boli. Din fericire, fitoestrogenii pot avea efecte asemănătoare antiinflamatoarelor.

- Reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer

Cancerul este o boală caracterizată de creșterea incontrolabilă a unor celule. Dietele bogate în fitoestrogeni au fost asociate cu reducerea riscului de apariție a mai multor tipuri de cancer, inclusiv cel de prostată, colon, intestin, cancer endometrial și ovarian. De exemplu, s-a constatat faptul că substanțele din soia scad cu 23% riscul de a dezvolta cancer colorectal.

fructe si legume

Riscurile fitoestrogenilor

1. Pot afecta fertilitatea

Studiile au demonstrat că dieta bogată în fitoestrogeni reduce șansele unei femei de a rămâne însărcinată, iar eliminarea acestora a determinat redobândirea fertilității. 

2. Pot conduce la probleme hormonale

Un aspect îngrijorător îl constituie prezența estrogenilor pe bază de plante în hrana din soia pentru bebeluși, iar consecințele pe termen lung nu sunt încă bine înțelese. Cu toate acestea, unele cercetări indică posibile efecte negative, precum creșterea riscului de hipospadias la băieți (deschiderea uretrei se află pe partea de dedesubt a penisului, nu în vârf cum ar fi normal) și sângerări menstruale severe sau crampe dureroase la fete. 

3. Pot favoriza dezvoltarea cancerului la sân

Concentrațiile scăzute de fitoestrogeni pot duce la dezvoltarea rapidă a cancerului la sân, precum și la diminuarea efectelor tamoxifenului, medicament utilizat pentru a trata cancerul de sân în stadiu avansat. 

4. Cresc riscul de apariție a demenței

Un alt risc al fitoestrogenilor este că pot contribui la declinul mintal. În timp ce dovezile rămân neconcludente, unele cercetări sugerează că ar exista o legătură între aportul de fitoestrogeni și demență. Factorii care pot determina acest lucru variază în funcție de vârstă și de sănătatea tiroidei.

Surse de fitoestrogeni

Cele mai importante surse de fitoestrogeni sunt: broccoli, morcovii, castraveții, cafeaua, fasolea, mazărea, arahidele, rădăcina de lemn dulce, portocalele, soia, ceaiul.

Sunt indicate și suplimentele alimentare pe bază de plante cu fitoestrogeni, dar numai la recomandarea medicului.

Mai există și alte moduri prin care poți adăuga fitoestrogeni în dietă:

- adaugă 1-2 semințe de in în smoothie-ul de dimineață;

- ia o masă pe bază de soia de 2-3 ori pe săptămână.

Adoptarea unei diete bogate în fitoestrogeni este legată de o varietate de beneficii pentru sănătate, în special la femeile aflate în postmenopauză. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Testul Infernului îţi spune care îţi sunt păcatele
Incepe quiz
Testul Infernului îţi spune care îţi sunt păcatele

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.