Analiză helicobacter: cum se face și ce preț are

Analiză helicobacter: cum se face și ce preț are

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Helicobacter pylori (H. pylori) este bacteria direct responsabilă de apariția ulcerelor gastrice și duodenale, precum și a celor mai multe cazuri de boli inflamatorii ale stomacului (precum gastrita cronică). Infecția cu Helicobacter pylori are loc, cel mai adesea, în copilărie și, conform ultimelor statistici, mai mult de jumătate din populația lumii se confruntă cu ea, cu preponderență în țările în curs de dezvoltare.

Majoritatea oamenilor nu-și dau seama că au această bacterie în corp, deoarece simptomele lipsesc deseori. Dacă prezinți semne și simptome de ulcer peptic, medicul tău te va testa, cel mai probabil, să vadă dacă ești infectat/ă cu Helicobacter. Dacă se dovedește că ai infecție cu H. pylori, nu te îngrijora: aceasta poate fi tratată cu antibiotice.

Stomac uman si helicobacter pylori

Simptomele infecției cu Helicobacter pylori

Majoritatea persoanelor cu infecție cu H. pylori nu vor avea niciodată semne sau simptome. Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar un lucru este cert: unii oameni se pot naște cu mai multă rezistență la efectele nocive ale H. pylori. Dacă, totuși, semnele sau simptomele se manifestă, acestea pot include:

• o presiune difuză sau o durere arzătoare în abdomen
• durerea abdominală se agravează atunci când stomacul este gol
• greaţă
• pierderea poftei de mâncare
• râgâieli (eructații) frecvente
• balonare
• pierdere neintenționată în greutate

Când să mergi la doctor

Programează o consultație la medicul tău dacă observi semne și simptome persistente care te îngrijorează. Solicită asistență medicală imediată dacă experimentezi:

• dureri abdominale severe sau persistente
• dificultate la înghiţire
• scaune cu sânge sau negre
• vărsături negre, cu sânge sau cu aspect de cafea

Cauzele infecției cu Helicobacter pylori

Modul exact în care H. pylori infectează pe cineva este încă necunoscut. Bacteria H. pylori poate fi transmisă de la o persoană la alta prin contact direct cu saliva, voma sau materiile fecale. H. pylori poate fi, de asemenea, răspândită prin alimente sau apă contaminate.

Cum se efectuează testul Helicobacter pylori

Există mai multe metode de testare a infecției cu H. pylori. Înainte de efectuarea acestora, nu uita să îi enumeri medicului tău toate medicamentele pe care ți le administrezi, fie ele și suplimente naturale. Medicul te va supune unuia sau tuturor testelor de mai jos:

Test respirator (neinvaziv)

Cu până la 2 săptămâni înainte de test, trebuie să întrerupi administrarea de antibiotice, medicamente care conțin subsalicilat de bismut și inhibitori de pompă de protoni (IPP).

În timpul testului, înghiți o substanță specială care are uree, acel produs rezidual pe care organismul îl produce deoarece descompune proteinele. 

Dacă H. pylori este prezentă în organism, bacteria transformă ureea în dioxid de carbon, care este detectat și înregistrat în aerul expirat după 10 minute. Acest test poate identifica aproape toate cazurile de infecție cu Helicobacter. De asemenea, poate fi folosit și pentru a verifica dacă infecția a fost tratată pe deplin.

Test de sânge

Eprubeta test sange helicobacter pylori

Testele de sânge sunt făcute numai pentru a depista și măsura prezența anticorpilor împotriva H. pylori. Ele nu pot spune dacă există o infecție actuală sau de cât timp există aceasta. Testul poate ieși pozitiv ani de-a rândul, chiar dacă infecția a fost, între timp, vindecată. Ca urmare, testele de sânge nu pot fi folosite pentru a vedea dacă infecția a fost vindecată după urmarea tratamentului.

Test de scaun

Testarea unei probe de scaun este necesară pentru a verifica prezența H. pylori în fecale. De asemenea, același test poate fi folosit și pentru a verifica dacă infecția a fost vindecată pe deplin după urmarea tratamentului.

Biopsie

Medicul prelevează o probă de țesut, numită biopsie, din mucoasa stomacală. Acesta este cel mai precis mod de a spune dacă există o infecție cu H. pylori. Pentru prelevarea mostrei de țesut, se apelează la endoscopie. Procedura se face în spital sau ambulatoriu. De obicei, o biopsie se face dacă endoscopia este necesară din alte motive. Motivele includ diagnosticarea ulcerului, tratarea sângerărilor stomacale sau asigurarea faptului că nu există cancer.

Cât costă testul pentru Helicobacter pylori

Dacă alegi să faci la Synevo acest test, trebuie să scoți din buzunar de la 45 la 321 de lei. Astfel, un test Helicobacter pylori anticorpi IgG costă 45 de lei, un antigen Helicobacter pylori din materii fecale costă 77 de lei și o cultură Helicobacter pylori (biopsie gastrică) – identificare și antibiogramă – costă 321 de lei.

Pentru o testare antigen Helicobacter pylori (coproantigen), cei de la Bioclinica percep o taxă 94 de lei. Din fericire, analiza poate fi decontată CAS/CASAOPSNAJ pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie/de specialitate, ofertă valabilă doar în județele în care Bioclinica are contract CAS (Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, București, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș, Timiș)/CASAOPSNAJ (Arad, București, Cluj, Mureș).

La clinica Polisano din Sibiu, testarea pentru anticorpi Helicobacter pylori IgG costă 40 de lei, în vreme ce un test antigen Helicobacter pylori din materii fecale se ridică la suma de 70 de lei.

În Iași, la Spitalul „Providenţa”, un test antigen Helicobacter pylori (din materii fecale) costă 40 de lei, un Ac anti-Helicobacter pylori IgG (calitativ) costă 35 de lei și un Ac anti-Helicobacter pylori IgG (ELFA) costă tot 40 de lei.

La Centrul Medical Medstar Cluj-Napoca, un Ac anti-Helicobacter pylori IgG costă 38 de lei, iar depistarea Helicobacter pylori are prețul de 22 de lei.

Dacă te decizi să faci testul antigen Helicobacter pylori la clinica Medlife, vei scoate din buzunar suma de 84 de lei și vei primi rezultatele într-o singură zi.

Cei de la Clinica Regina Maria au un tarif de 99 de lei pentru antigen Helicobacter pylori (materii fecale), pentru cultură, identificare și antibiogramă Helicobacter pylori (4 antibiotice) trebuie plătită suma de 350 lei, iar pentru cultură, identificare și antibiogramă Helicobacter pylori (6 antibiotice) trebuie plătită suma de 385 lei.

La Centrul Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș”, o detecție antigen Helicobacter pylori costă 50 de lei, în vreme ce la spitalul Elias un examen microscopic decelare Helicobacter pylori costă numai 24 de lei.

Cu toate acestea, dacă ai asupra ta un bilet de trimitere emis de medicul de familie sau de specialist, poți beneficia de decontări, în limita plafonului disponibil oferit de Casa de Asigurări de Sănătate stabilit pe anul în curs și de contractul semnat cu unitatea medicală la care alegi să te testezi.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Ce te face speciala?
Incepe quiz
Ce te face speciala?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.