Atenţie: acest ceai te poate îmbolnăvi de hepatită

Atenţie: acest ceai te poate îmbolnăvi de hepatită

Sorina Corneanu

Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi calde, pentru unii fiind delicatesă, pentru alţii, înlocuitorul perfect al cafelei în exces. Deși este, de cele mai multe ori, sănătos și recomandat chiar și în tratarea unor afecțiuni, ceaiul trebuie selectat cu mare atenție, pentru că poate avea efecte devastatoare asupra organismului.

Un produs pe bază de plante, "natural", pare ideal pentru sănătate, dar ceaiurile verzi pentru slăbit, care conţin diferite pesticide şi substanţe nocive ascunse, pot provoca leziuni ale ficatului – organul care are un rol extrem de important în digestia alimentelor.  Bolile de ficat cauzate de suplimente dietetice pe bază de plante au devenit tot mai frecvente  în ultimul deceniu, potrivit Colegiului American de Gastroenterologie.

Deşi încă rare, cazurile de leziuni hepatice declanşate de ceaiurile de slăbit au crescut în ultimii ani de la 7% în 2004, la 20% în 2013, potrivit unui raport din iulie 2015 din World Journal of Hepatology.

cana cu ceai

Unul dintre rolurile majore ale ficatului este de a acţiona ca un filtru pentru toxine, spune Dina Halegoua-De Marzio, profesor asistent de gastroenterologie şi director al Centrului pentru Ficatul Gras din cadrul Universităţii Thomas Jefferson din Philadelphia.

Medicamentele și suplimentele pot dăuna ficatului, anumite substanțe putând forma metaboliți toxici ce pot deteriora celulele hepatice și, în final, ficatul poate deveni atât de bolnav, încât nu poate funcționa, spune dr. Halegoua-De Marzio.

Cum te poate îmbolnăvi ceaiul de hepatită

The Mail a raportat recent povestea unei adolescente de 16 ani, pe care obiceiul de  a consuma frecvent ceai verde a  îmbolnăvit-o de hepatită. Tânăra se confrunta cu amețeli, greață, dureri de stomac și de articulații și, după o serie de cercetări amănunţite, a descoperit că suferă de o inflamație gravă a ficatului. În urma discuţiilor cu medicii,  adolescenta a recunoscut că a comandat un ceai verde chinezesc, pe care l-a consumat în exces, din dorinţa de a pierde în greutate. Deşi, iniţial, medicii credeau că tânăra suferă de o infecție urinară, după ce antibioticele nu au avut efect şi nu au ajutat la ameliorarea simptomelor, iar icterul s-a instalat,  diagnosticul a devenit cert: hepatită. Consumul de ceai a fost imediat oprit, iar inflamaţia ficatului a scăzut rapid. 

O substanță vegetală, numită Camellia sinensis, se află la rădăcina reacției severe la acest ceai. Conform raportului medical, multe remedii chinezeşti din plante conţin Camellia sinensis și sunt disponibile pe internet.

Ceaiul verde  este bogat într-un aminoacid de combatere a depresiei  - numit theanine, care a fost mereu lăudat pentru beneficiile sale pentru sănătate. S-a sugerat îndelung că antioxidanții săi ajută în tratamentul şi prevenţia cancerului de sân, plămâni și stomac. De asemenea, o ceașcă de ceai verde poate proteja împotriva demenței și bolii Alzheimer - și poate îmbunătăți nivelul de colesterol.

Deşi medicii au impus oprirea consumului de ceai verde imediat, în cazul adolescentei bolnave,  aceştia au conchis că este probabil ca alte substanţe adăugate în ceaiul verde, cu scopul de a ajuta la pierderea rapidă în greutate, să fie cauza declanşării bolii tinerei.

Consumul ceaiului verde clasic, sănătos, achiziţionat din farmacii şi magazine naturiste trebuie să rămână singurul indicat, iar comenzile online pentru ceaiurile chinezeşti de slăbire ar trebui să fie evitate! Ceaiul verde rămâne  o băutură predominant sigură și sănătoasă, cu proprietăți excelente pentru sănătate.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ceai de trandafir: beneficii și mod de preparare
Ceai de trandafir: beneficii și mod de preparare
Ce tip de barbat te poate face fericita?
Incepe quiz
Ce tip de barbat te poate face fericita?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.