Ce sa faci daca ai pietre la fiere sau calculi biliari

Ce sa faci daca ai pietre la fiere sau calculi biliari

Redactor Alexa Galgau

Exact ca si pietrele la rinichi, cele la bila reprezinta o problema comuna, dar nu mai putin neplacuta din aceasta cauza. Este posibil sa nu ai niciun simptom important atunci cand aceste formatiuni apar la nivelul bilei, iar multe persoane traiesc cu ele ani de zile, fara sa stie ca au vreo afectiune. Alteori, ele pot da simptome destul de violente, manifestate prin asa-numitele "crize de bila".

Citeste mai multe despre pietrele la fiere - cauze, simptome, diagnostic si tratament, ca sa stii ce sa faci daca te confrunti cu aceasta afectiune!

Pietre la fiere: cauze si simptome

Pietrele la fiere sunt niste formatiuni dure care apar la nivelul bilei. Aceasta din urma este un organ mic in care este depozitat lichidul galbui numit "fiere", un adjuvant important in procesul de digestie. Celulele hepatice sunt cele care secreta fierea in micile canale din interiorul ficatului. Apoi, acest lichid este transportat prin mai multe canale ale ficatului, ajungand, in cele din urma, fie in intestin, fie in vezica biliara. La nivelul acesteia, fierea capata o forma concentrata, prin absorbtia apei. Atunci cand mananci, muschiul din care este formata vezica se contracta si, astfel, fierea concentrata este impinsa mai departe in intestin, fiind mult mai eficienta in digestie decat cea simpla. Contractia vezicii biliare este facuta in asa fel incat sa permita lichidului concentrat sa se amestece cu mancarea.

In cele mai multe cazuri, predispozitia de a face pietre la bila este transmisa genetic. Persoanele care au rude de gradul I cu aceasta afectiune au sanse aproape de doua ori mai mari de a face pietre la fiere decat cineva care nu are cazuri in familie. 

Exista mai multe tipuri de pietre la bila, fiecare avand o alta cauza a aparitiei:

- pietre formate din colesterol;

-  pietre formate din pigmenti;

- pietre formate in urma administrarii unor medicamente (foarte rar).

In 80% din cazuri, oamenii se confrunta cu pietre din colesterol, care este secretat si in bila de catre ficat, acesta fiind un important mecanism prin care este eliminat excesul din organism. Pentru ca bila sa il transporte, el trebuie dizolvat, insa apare o problema: in vreme ce colesterolul este o grasime, bila are o compozitie apoasa si, dupa cum stii, grasimile nu sunt solubile in apa. Astfel, ficatul trebuie sa mai secrete inca doua substante care sa modifice colesterolul. Atunci cand ai un ficat "obosit" sau bolnav, el poate sa nu produca destule astfel de substante dizolvante, ceea ce inseamna ca se poate acumula colesterol la nivelul bilei, rezultand in acele formatiuni numite pietre. Un colesterol ridicat poate sa contribuie si el la aparitia calculilor biliari. 

Pietrele la bila formate din pigmenti reprezinta 15% din cazuri. Ele au legatura cu bilirubina din sange, care este extrasa din acesta de catre ficat si transferata mai departe in bila. Atunci cand este intr-o cantitate prea mare, ea se poate imbina cu alte substante din bila (de exemplu, calciu) si poate forma un pigment inchis la culoare, care nu se dizolva corespunzator in fiere. Astfel, in timp, se pot forma bucati solide, inchise la culoare, care, in cele din urma, devin pietre. Un alt tip de calculi se formeaza atunci cand bacteriile patrund in vezica biliara si altereaza structura bilirubinei, care mai departe se combina si cu colesterolul, pentru a forma in timp pietre mai deschise la culoare (galbene) si mai moi decat cele descrise mai devreme. 

Factorii de risc pentru dezvoltarea calculilor biliari sunt: sexul (femeile sunt mai predispuse), varsta (cu cat mai inaintata, cu atat riscul este mai mare), obezitatea, sarcina, contraceptivele orale si tratamentele cu hormoni, scaderea brusca in greutate (atentie la dietele foarte drastice!), boala Crohn sau trigliceridele crescute. 

Pietrele la fiere sunt, de cele mai multe ori, asimptomatice si sunt descoperite adesea intamplator, la o ecografie abdominala pentru investigatii de rutina sau specifice. Dupa mai multi ani, pot aparea simptome, insa doar la aproximativ 10% dintre pacienti. Cea mai comuna manifestare a calculilor este colica biliara, care apare atunci cand pietrele blocheaza canalele biliare. Colica biliara este o durere specifica, fie rapida si acuta, fie dezvoltata in decurs de cateva minute.

Iata ce trebuie sa stii despre ea:

- este constanta, nu pulseaza, desi intensitatea ei poate sa varieze;

- dureaza intre 15 minute si 4-5 ore. Atunci cand depaseste acest timp, poate fi vorba de o complicatie (colecist), insa cei mai multi oameni nu ajung in acest punct;

- miscarea nu inrautateste durerea;

- este insotita de senzatia de voma;

- durerea este localizata in partea dreapta superioara a abdomenului, imediat sub coaste;

- episodul trece in momentul cand piatra nu mai blocheaza canalul biliar;

- acest simptom este unul recurent.

Cum se trateaza calculii biliari

In ceea ce priveste tratamentul acestei afectiuni, se tine in primul rand cont de varsta. Astfel, in cazul persoanelor in varsta (peste 60 de ani), riscul aparitiei simptomelor este foarte mic (numai 20%), ceea ce inseamna ca nu se recomanda tratarea pietrelor de bila daca acestea sunt intr-o faza incipienta. Pe de alta parte, cu cat este mai tanar pacientul, cu atat este mai indicat sa se recurga la un tratament, deoarece sansele de a se confrunta cu simptome de-a lungul vietii sunt mult mai mari. 

Tratamentul standard pentru pietre la bila este colecistectomia, adica operatia prin care este scoasa vezica biliara din corp. Nu iti face probleme daca trebuie sa faci aceasta operatie, deoarece nu iti afecteaza digestia si nu va trebui sa tii un regim special.

O alta varianta de tratament pentru pietrele formate din colesterol este acela al pastilelor speciale, care reduc cantitatea de colesterol din vezica biliara, permitand astfel fierii sa dizolve resturile acestei substante. Tratamentul cu pastile merge doar in cazul calculilor mai mici de 1.5 cm in diametru si dureaza intre 1 si 2 ani. 

Daca ai descoperit ca ai pietre la fiere, nu trebuie sa te panichezi, ci doar sa discuti mai departe cu medicul specialist, ca sa afli daca ai sau nu nevoie de tratament. 

Articolul urmator
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?
Incepe quiz
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.