Cum sa iti refaci flora intestinala in 5 pasi

Cum sa iti refaci flora intestinala in 5 pasi

Andreea Gluh, redactor

Ai dureri de cap, te simti mereu obosita, simti nevoia sa mananci multe dulciuri si afectiunile acute se inmultesc, inclusiv alergiile aparute din senin? Este posibil sa suferi de un dezechilibru al florei intestinale. Bacteriile benefice din intestin au rolul de a mentine balanta florei intr-un echilibru care sa asigure buna functionare a organismului, pentru a nu le permite germenilor patogeni sa se inmulteasca si sa patrunda in sange, afectand organele vitale. Cum alimentatia si stresul afecteaza armata de paznici a corpului nostru, adica bacteriile benefice din intestin, trebuie sa fii mereu in garda si sa iei masurile potrivite pentru a remedia sau chiar pentru a preveni aceste probleme.

Iata cum sa iti refaci flora intestinala in 5 pasi!

Flora intestinala - aliatul tau de nadejde in lupta cu bolile

Te confrunti cu niste alergii care pana acum ti-au fost necunoscute sau poate ai o infectie fungica ce nu iti da pace? Desi dormi suficiente ore, dimineata te trezesti mai obosita decat erai in seara precedenta si ti se pare ca depresia te afecteaza din ce in ce mai mult pe zi ce trece? Trebuie sa iti revizuiesti stilul de viata! Cu siguranta flora ta intestinala a suferit un dezechilibru, care trebuie remediat cat mai curand posibil, pentru a te pune pe picioare. Ti se pare ca procesul este dificil? Nicidecum, nu iti trebuie decat putina vointa pentru a urma 5 pasi care, in comparatie cu neplacerile prin care treci acum, sunt simpli.

1. Renunta la zaharul rafinat

Zaharul rafinat este unul dintre cei mai mari dusmani ai florei tale intestinale. Sub actiunea lui, fungii se inmultesc si pun stapanire pe sistemul tau digestiv, putand ajunge sa colonizeze si alte mucoase, cum ar fi cea vaginala. De aceea, multe femei se confrunta cu o afectiune ce poate deveni recurenta sau care se poate croniciza: candidoza, care este cauzata de Candida albicans. Exista metode si remedii pentru a o trata, despre care poti afla mai multe aici , insa este indicat sa o previi. In acest caz, preventia incepe cu adoptarea unei alimentatii sanatoase, din care trebuie sa lipseasca cu desavarsire dulciurile care contin zahar. Cel mai bine ar fi sa optezi pentru un indulcitor natural, asa cum este Stevia Rebaudiana,pe care sa il folosesti atunci cand vrei sa schimbi gustul bauturilor naturale, preparate la tine acasa.

2. Carbohidratii nu sunt prietenii tai

Carbohidratii reprezinta, de asemenea, inca o cauza a instalarii unui dezechilibru al florei benefice din intestin. Daca vrei sa restabilesti balanta, va trebui sa renunti la ei. Uita de paste, orez, paine si alte asemenea alimente bogate in amidon. Motivul il reprezinta faptul ca si ele favorizeaza inmultirea florei patogene.

3. Consuma prebiotice

Pe langa probiotice, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza si care sunt niste bacili care iti refac echilibrul florei, trebuie sa introduci in alimentatie si prebioticele, acestea avand rolul de a asigura cresterea numarului de bacterii benefice in colon. Prebioticele se gasesc in anumite alimente care fermenteaza in intestin, pregatind astfel terenul pentru popularea cu probiotice. Din acest motiv, este bine sa treci pe lista ta de cumparaturi ceapa, prazul, usturoiul, guliile, semintele de in, cicoarea si anghinarea.

4. Consuma iaurt si kefir in cantitati considerabile

Daca pana acum ai optat pentru iaurturile cu fructe pe care le poti achizitiona din supermarketuri, este timpul sa le tai de pe lista de cumparaturi. Nu numai ca ele contin zaharuri si o multime de coloranti si de conservanti, dar si cantitatea de lactobacili existenti in acestea este infima. Acest lucru reprezinta un aspect negativ, intrucat bacteriile bune se gasesc in lactatele fermentate, asa cum sunt kefirul si iaurtul. Consuma cel putin 200-300 ml de astfel de produse in fiecare zi. Desigur ca cel mai bine ar fi sa le prepari chiar tu, iar totul despre reteta de iaurt facut in casa poti afla chiar de aici.

O alta sursa de bacterii probiotice o reprezinta muraturile preparate in saramura si borsul, asa ca iarna este anotimpul ideal pentru refacerea florei intestinale!

Sfat: daca nu iti plac lactatele fermentate, poti apela cu incredere la capsulele probiotice cu Lactobacillus acidophilus, pe care le poti achizitiona din farmaciile naturiste.

6. Scapa de stres 

Stresul duce la anxietate, iar starile psihice negative iti pot influenta functionarea organismului la un nivel la care pana acum probabil ca nici nu te-ai gandit. Nu numai ca ele pot duce la instalarea afectiunilor cronice, ci pot provoca si un dezechilibru al florei intestinale. Daca vrei sa te feresti de astfel de probleme, trebuie sa elimini stresul din viata ta. Desi nu este usor sa faci acest lucru, trebuie sa o iei pas cu pas si sa incepi prin a apela la tehnici de relaxare si de masaj. Daca esti o persoana activa, poti opta pentru o activitate fizica mai intensa decat aveai pana acum, mergand la sala pentru a face aerobic sau alegand joggingul ori inotul. Indiferent de optiunea preferata, un lucru este clar: refacerea florei intestinale este conditionata de starea ta psihica, iar aceasta poate fi schimbata in bine.

Bacteriile benefice din organism joaca un rol extrem de important in buna functionare a acestuia. Asadar, daca vrei sa fii plina de energie si sa scapi de oboseala cronica si de afectiunile acute, trebuie sa urmezi acesti pasi de refacerea florei intestinale.  

Articolul urmator
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Cum îți vei întâlni soțul?
Incepe quiz
Cum îți vei întâlni soțul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.