Dieta bolnavilor de ficat: ce ai voie să mănânci

Dieta bolnavilor de ficat: ce ai voie să mănânci

Sorina Corneanu

Ficatul joacă un rol important în numeroase funcții ale corpului, de la producția de proteine și coagularea sângelui până la metabolizarea colesterolului și a zahărului.

Afecțiunile hepatice, cum ar fi hepatita și ciroza, schimbă modul în care organismul asimilează substanțele nutritive din alimentație și riscă să piardă în greutate. Astfel, o dietă adaptată celor care suferă de boli de ficat oferă cantitatea echilibrată de calorii, vitmaine și mineale de care organismul are nevoie pentru a ţine sub control simptomele bolii hepatice.

Ce substanțe nutritive ar trebui să includă dieta unui bolnav de ficat

legume la tigaie

Dacă suferi de afecţiuni ale ficatului, este important să consumi o varietate de alimente, astfel încât să oferi corpului posibilitatea de a-şi păstra greutatea ideală şi sănătoasă. Dacă nu poţi mânca zilnic trei mese bogate, încearcă să mănânci de 4-6 ori pe zi, în porții mai mici, care să conţină:

Proteine - poţi lua necesarul zilnic de proteine consumând:

  • o bucată de carne slabă: curcan, pui, peşte
  • un pahar cu lapte sau iaurt slab
  • un ou
  • o jumătate de cană de brânză de vaci
  • o cană de fasole fiartă
  • o cană cu unt de arahide

Grăsimi sănătoase - le găsești în somon, mixuri de seminţe, nuci, arahide, alune de pădure, avocado şi ouă. Include-le în meniul tău zilnic, diversifică-le şi hrăneşte-te corespunzător. Dacă te confrunţi cu exces de grăsime, discută cu medicul despre cantitatea ideală de grăsimi de care ai nevoie.

ou cu avocado

Carbohidrați - se găsesc în pâine, paste, orez, cereale și legume cu amidon (cartofi, porumb, mazăre).

O alimentaţie sănătoasă trebuie să conţină toate substanțele nutritive esenţiale organismului.Totuşi, pentru a te asigura că dieta ta nu îţi face mai mult rău decât bine, discută cu medicul sau nutriţionistul.

Ce alimente trebuie să eviţi dacă suferi de afecţiuni ale ficatului

Sodiu - este posibil să fie necesară reducerea cantităţii de sodiu din dietă, mai ales dacă organismul tău reține lichide. Alimentele care conțin cantități mari de sodiu şi pe care ar trebui să le eviţi sunt:

  • sare de masă
  • cârnaţi
  • bacon și mezeluri procesate
  • conserve
  • alimente congelate

De asemenea, este indicat să reduci consumul de lichide, mai ales dacă observi că ţi se umflă picioarele. Pe lângă apă, lapte, suc și alte băuturi, e de luat în considerare şi eliminarea din dietă a supei. Discută cu nutriţionistul şi găsiţi împreună cea mai bună variantă prin care să te poţi hidrata corespunzător, fără să agravezi retenţia de lichide.

Vezi 7 alimente pe care să le elimini din dietă dacă suferi de boli ale ficatului!

Alcoolul - consumul de alcool trebuie evitat, deoarece poate agrava boala hepatică. De altfel, consumul excesiv de alcool este cea mai frecventă cauză a bolilor hepatice în America de Nord. 

5 sfaturi de care să ții cont dacă suferi de afecţiuni hepatice

- alege legumele și fructele proaspete, evită produsele congelate sau la conservă;

- evită produsele cu conținut ridicat de calorii, sare și zaharuri;

- mănâncă pește de cel puțin două ori pe săptămână, în special somon, păstrăv și hering;

- asigură-te că produsele lactate pe care le consumi nu sunt grase;

- evită alimentele cu uleiuri vegetale.

În general, dieta pacienților cu afecțiuni hepatice cronice se bazează pe o alimentaţie specială, cu adăugarea de suplimente, dacă este necesar, sau reducerea consumului anumitor produse, pentru a ameliora simptomele și a preveni eventualele complicații.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Diferența dintre zahăr vanilat și zahăr vanilinat. De ce trebuie să citești întotdeauna eticheta unui produs de acest gen
Diferența dintre zahăr vanilat și zahăr vanilinat. De ce trebuie să citești întotdeauna eticheta unui produs de acest gen
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.