Endoscopia digestiva superioara - procedura, indicatii, complicatii

Endoscopia digestiva superioara - procedura, indicatii, complicatii

Bulgaru Cristina

Medicina moderna ne ofera o metoda eficienta, rapida si sigura de diagnostic si tratament in cazul afectiunilor tractului digestiv superior - este vorba despre o endoscopie digestiva superioara.

Ce este endoscopia digestiva superioara?

Endoscopia digestiva superioara este o metoda de investigatie ce permite explorarea lumenului (interiorului) esofagului, stomacului si primei parti a intestinului subtire adica a duodenului, cu ajutorul unui dispozitiv subtire si flexibil prevazut cu o sursa de lumina si cu o camera video.

Aceasta investigatie mai este cunoscuta si sub denumirea de gastroscopie sau esofago-gastro-duodenoscopie, si este considerata una din cele mai bune metode de examinare a esofagului, stomacului si duodenului.

Aceasta metoda de investigatie minim invaziva permite:

- vizualizarea mucoasei tractului digestiv superior prin transmiterea de imagini la un monitor
- efectuarea de fotografii                                        
- prelevare de biopsii
- extragerea corpilor straini
- scleroterapia varicelor esofagiene rupte
- tratarea hemoragiilor gastro-intestinale
- dilatarea stenozelor
- injectarea vaselor sangerande
- obtinerea unui diagnostic de urgenta al leziunilor esofagiene in cazurile de ingestie de substante chimice
- diagnosticul infectiei cu Helicobacter pylori
- indepartarea polipilor gastro-intestinali

Cand este indicat sa efectuati o endoscopie?

Este recomandat sa efectuati o endoscopie digestiva superioara in urmatoarele cazuri:

- pentru diagnosticul modificarilor functionale ale esofagului: spasmul esofagian, tulburari de motilitate esofagiana
- pentru diagnosticul inflamatiei acute sau cronice localizate la nivelul esofagului, stomacului, duodenului
- pentru diagnosticul diverticulilor esofagieni , varicelor esofagiene, tumorilor esofagiene sau celor gastrice, herniilor gastrice
- daca aveti anemie fara o cauza anume
- aveti simptome digestive ca: varsaturile, disfagie(dificultatea de a inghiti), scadere ponderala
- in caz de durere in etajul abdominal superior
- tratament indelungat cu antiinflamatorii
- antecedente de ulcer gastric sau duodenal
- hemoragie digestiva superioara
- formatiuni palpabile situate in etajul abdominal superior
- risc familial de cancer
- screeningul cancerului gastric la pacientii cu risc crescut
- evaluarea tubului digestiv superior dupa o interventie chirurgicala

Cum se realizeaza o endoscopie?

Aceasta investigatie este de obicei realizata intr-o camera specialaPentru a diminua disconfortul resimtit de pacient, gatul acestuia va fi amortit fie cu ajutorul unui spray anestezic (care are un gust amar), fie cu ajutorul gargarei cu lichid anestezic sau prin administrarea unei pastile. Tot inainte de inceperea investigatiei se va prinde o linie venoasa ce va permite administrarea de medicamente intravenos, ca de exemplu medicamente sedative sau medicamente ce vor reduce secretia gastrica.

Pe parcursul investigatiei medicul va putea introduce aer sau apa pentru obtinerea unei imagini cat mai bune, sau va putea aspira secretiile si aerul. De asemenea, se vor putea introduce o serie de instrumente chirurgicale atunci cand patologia pacientului necesita acest lucru.

Veti fi rugat sa va culcati pe partea stanga, sa indoiti genunchii si sa inclinati capul spre inainte. In cavitatea bucala se va introduce o piesa din material plastic care va proteja endoscopul de dintii pacientului.

Capatul endoscopului va fi lubrifiat inainte de inceperea explorarii, pentru a facilita patrunderea si inaintarea acestuia de-a lungul tubului digestiv superior. Endoscopul va fi introdus incet in gura, apoi pacientul va fi rugat sa inghita pentru a facilita patrunderea endoscopului. Medicul va introduce apoi endoscopul observand initial esofagul, apoi acesta va vizualiza stomacul si in final duodenul, imaginile fiind transmise la un monitor. In timpul examinarii pot sa apara senzatii de greata, voma, balonare.  


Daca ai curaj, poti vedea ce se intampla in timpul endoscopiei digestive superioare in filmuletul de mai jos:

Dupa terminarea investigatiei care nu trebuie sa dureze mai mult de 5-10 minute, endoscopul este retras incet.

In timpul examinarii pacientul nu va intampina dificultati de respiratie pentru ca endoscopul lasa suficient spatiu astfel incat bolnavul va putea respira fara probleme. Este recomandat sa nu conduceti dupa efectuarea unei endoscopii daca ati fost sedat in timpul acesteia.

Rezultatul investigatiei poate fi comunicat imediat dupa terminarea examinarii. Daca dupa realizarea endoscopiei aveti febra, sau ametiti sau daca aveti sange in varsatura este foarte important sa anuntati medicul.

Este necesara o pregatire speciala pentru endoscopie?

Pentru a pemite obtinerea unor imagini cat mai clare ale aparatului digestiv superior este indicat sa nu mancati sau sa beti nimic cu 6-8 ore inainte de efectuarea unei endoscopii. Astfel veti scadea si riscul de aparitie a varsaturilor.

In ziua examinarii nu trebuie sa luati medicamente citoprotectoare si nici medicamente antiacide sau preparate ce contin fier.

Medicul trebuie sa stie inainte de efectuarea unei endoscopii daca sunteti alergic la vreun medicament, aveti afectiuni cardiace, aveti diabet si va administrati insulina, luati un tratament medicamentos, mai ales daca urmati un tratament cu anticoagulante sau ati avut sangerari.

Pot sa apara complicatii?

Complicatiile ce apar dupa efectuarea unei endoscopii sunt foarte rare si sunt reprezentate de regula de mici sangerari si ulceratii ale mucoasei, sau de infectii - acestea apar mai ales la pacientii cu proteze valvulare sau cu modificari ale valvelor cardiace. Micile hemoragii dispar de obicei fara vreun tratament special. Pentru cei cu proteze valvulare se recomanda administrarea unui tratament antibiotic preventiv inainte de endoscopie.

O alta complicatie
ce poate sa apara este ca endoscopul sa strapunga esogaful, stomacul sau duodenul. In acest caz singurul tratament indicat este realizarea unei interventii chirurgicale care sa repare defectul. Din fericire, aceasta complicatie poate sa apara la 1 din 3000 de endoscopii.

Nu ezitati sa efectuati o endoscopie digestiva superioara daca medicul v-a recomandat acest lucru, deoarece acesta metoda moderna de diagnostic va poate ajuta sa preveniti sau sa tratati in faza incipienta o boala digestiva.

Bibliografie:

Tratat de hepatogastroenterologie-L.Buligescu
Semiologie medicala-Carol Stanciu,Anca Trifan

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.