Gastrita atrofică: cauze, simptome și tratament

Gastrita atrofică: cauze, simptome și tratament

Redactor Andreea Baluteanu

După sărbători, excesele alimentare la care ne-am supus corpul provoacă un disconfort accentuat. Deși majoritatea durerilor dispar de la sine cu câteva zile de regim, cele drastice pot fi un semn al instalării unei gastrite.

Azi vorbim despre o formă mai rară a acestei afecțiuni, și anume gastrita atrofică. O formă de boală cronică, aceasta apare cu precădere în zonele sărace, subdezvoltate și suprapopulate. Află tot ce trebuie să știi despre gastrita atrofică din rândurile de mai jos, de la cauze, simptome și forme de tratament.

Ce este gastrita atrofică

În mod tradițional, gastrita este definită ca o inflamație a mucoasei stomacului, ce devine astfel mult mai sensibilă la acțiunea acizilor care facilitează digestia. Spre deosebire de forma „clasică”, gastrita atrofică e provocată în cea mai mare parte a cazurilor de infecția cu o bacterie, Helicobacter pylori sau, pe scurt, H. pylori. În general, infecția apare cândva în timpul copilăriei, dar, fiind în mare parte asimptomatică, nu este observată decât atunci când evoluează în gastrită atrofică.

femeie dureri

O altă formă a afecțiunii poate fi de natură autoimună. În acest caz, corpul este cel care atacă celulele sănătoase ale stomacului, confundându-le cu virusuri și bacterii dăunătoare. În ambele cazuri, boala poate fi extrem de periculoasă deoarece, lăsată netratată, poate provoca pe termen lung cancer la stomac.

Cauzele gastritei atrofice

Așa cum am spus, principala cauză a acestei forme de gastrită e reprezentată de infecția cu H. pylori. Aceasta poate avea loc pe mai multe căi, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze: prin consumul de apă contaminată, de fructe sau legume ce cresc în zone cu apă contaminată sau sunt gătite cu aceasta, dar și prin expunerea directă la saliva, voma sau fecalele unei persoane infectate cu H. pylori.

În ceea ce privește forma autoimună a bolii, e mai dificil de detectat ceea ce o provoacă. Anticorpii unei persoane ce suferă de gastrită atrofică autoimună atacă celulele sănătoase ale stomacului, considerându-le virusuri sau bacterii. O formă aparte a acestui fenomen are loc atunci când anticorpii atacă în mod direct o proteină secretată de stomac, care contribuie la absorbția vitaminei B12 și care poartă numele de factor intrinsec. În aceste cazuri, gastrita atrofică poate fi asociată și cu anemie pernicioasă, din cauza deficienţelor de vitamina B12.

Simptomele gastritei atrofice

Una dintre principalele probleme asociate cu tratamentul gastritei atrofice este că aceasta nu prezintă în general simptome. Din cauza acestui fapt, multe persoane ajung în situația de a merge în cele din urmă din spital din cauza durerilor persistente și află că suferă deja de ceva vreme de gastrită atrofică.

Cele câteva simptome care se manifestă, totuși, sunt comune majorității afecțiunilor stomacale:

  • durere;
  • stare de greață și vomă;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • pierdere inexplicabilă în greutate;
  • ulcer gastric.

În forma autoimună a bolii, majoritatea simptomelor țin de incapacitatea organismului de a mai forma celule roșii:

  • stare de slăbiciune sau amețeală;
  • dureri în piept;
  • palpitații;
  • tinitus.

De asemenea, deficiența de vitamina B12, provocată de anihilarea factorului intrinsec de către anticorpi, poate cauza următoarele semne:

  • senzație de amețeală și furnicături resimțite la nivelul membrelor;
  • instabilitate în timpul mersului;
  • confuzie.

Factori de risc ai gastritei atrofice

Bacteria H. pylori este în principal prezentă în regiunile sărace ale lumii, cu populație numeroasă, în care normele de igienă nu sunt respectate. Acesta reprezintă principalul factor de risc al bolii.

În forma sa autoimună, afecțiunea e predilectă în cazul persoanelor care suferă de diabet sau de dereglări ale funcționării tiroidei. Conform cercetătorilor, descendenţele afro-americană, asiatică, hispanică sau nord-europeană sunt cel mai predispuse la a dezvolta gastrică atrofică autoimună, deși în generale cazurile rămân rare.

Diagnosticul gastritei atrofice

Așa cum am mai spus, principala provocare în cazul gastritei atrofice este reprezentată de evoluția sa asimptomatică. Doctorul care suspectează, totuși, că poți suferi de pe urma ei va începe prin a-ți palpa stomacul, apăsând pe zonele sensibile pentru a observa dacă suferi de vreo durere. De asemenea, medicul va cerceta semnele de deficiență de vitamina B12: paloare, puls neregulat, deficiențe neurologice.

Este posibil ca specialistul să ceară și analize de sânge pentru a verifica nivelurile de pepsinogen (proteină secretată de stomac), gastrină (hormon ce stimulează secreția de acid clorhidic), vitamina B12, anticorpi care atacă factorul intrinsec.

Prezența H. pylori poate fi semnalată și în respirație, dat fiind faptul că stomacul eliberează carbon în cazurile de infecție. Doctorul poate cere teste care să stabilească dacă e cazul de îngrijorare.

Nu în ultimul rând, o endoscopie digestivă poate elimina toate suspiciunile.

femeie durere de burta

Tratamentul gastritei atrofice

Cea mai uzuală formă de tratament a afecțiunii despre care discutăm azi constă în administrarea de antibiotice. Doctorul poate prescrie și medicamente care să neutralizeze acizii gastrici, pentru ca vindecarea mucoasei să se desfășoare mai repede.

În cazul în care suferi de gastrită atrofică autoimună, injecțiile cu vitamina B12 sunt cel mai recomandate.

În ambele cazuri, odată ce boala este detectată și, mai ales, când diagnosticul e pus în primele stadii, tratamentul are o rată ridicată de succes, bolnavii observând ameliorări vizibile ale simptomelor în intervale scurte de timp.

Prevenirea gastritei atrofice

E destul de dificil să previi această boală, deși poți micșora drastic riscul de contractare a infecției cu bacteria H. pylori prin practicarea unei igiene desăvârșite. Spală-te pe mâini de fiecare dată când mergi la baie, înainte de masă sau după ce gătești. De asemenea, proaspetele mămici trebuie să fie atente atunci când schimbă scutecele bebelușilor, având grijă să își igienizeze mâinile. Ajută-ți copilul să își însușească și mai târziu aceste principii, dat fiind faptul că infecția cu H. pylori e prezentă în general în primii ani de viață.

Dietă și stil de viață

Gastrita atrofică nu e provocată de o alimentație deficitară, așa că aici nu poți interveni. Cu toate acestea, este cazul să apelezi la un regim de viață sănătos în cazul în care suferi de forma autoimună a bolii, în care ai dificultăți de absorbție a vitaminei B12. Adoptă o dietă bogată în surse de vitamina B12, care să conțină carne de vită, moluște, ouă, cereale fortificate, lapte, iaurt și pește gras.

După cum am văzut, gastrita atrofică e în principal provocată de infecția cu bacteria H. pylori sau de o afecțiune autoimună. Igiena e cea mai bună modalitate de a o preveni, iar simptomele reprezintă un factor sensibil, fiind în general absente. Consultă de urgență doctorul dacă prezinți vreunul dintre semnele prezentate în rândurile de mai sus. Ai grijă de sănătatea ta!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.