Indigestia - cauze, simptome, tratament

Indigestia - cauze, simptome, tratament

Paraschiv Teodora

Daca te doare stomacul, ai varsaturi, scaune diareice sau crampe dupa ce ai consumat alimente ori bauturi alterate sau in cantitate exagerata inseamna ca ai facut o indigestie. Dispepsia sau indigestia sunt termeni folositi pentru a descrie disconfortul abdominal adesea asociat cu ingestia de alimente.

Care este cauza disconfortului abdominal?

Poti face indigestie daca mananci alimente alterate, daca faci abuz de mancare sau alcool. De asemenea poti avea boli ale tubului digestiv care te pot predispune la tulburari dispeptice.

Daca ai ulcer gastric sau duodenal, atunci cand consumi alimente acide, bauturi carbogazoase sau alcool poti suferi de disconfort abdominal. Cand stii ca ai probleme cu vezica biliara este bine sa eviti alimentele grase pentru ca din cauza lor poti face o indigestie.

La unele mancaruri poti face intoleranta alimentara, fie pentru ca ai un deficit de enzime care participa la digerarea hranei, fie pentru ca pancreasul sau colecistul nu secreta sucuri in cantitate suficienta.

Unele persoane cu afectiuni ale esofagului pot ingera mai usor alimente solide, sau din contra, alimente lichide. Daca ai stenoza esofagiana sau cancer de esofag poti face dispepsie cand mananci alimente solide. In schimb, daca suferi de o tulburare de motilitate a esofagului, atunci iti va fi greu sa inghiti lichide.

Cum se manifesta dispepsia?

Poti spune ca ai indigestie daca simti durere sau presiune abdominala, senzatie de plenitudine sau satietate precoce dupa masa, greata sau balonare.

Unele persoane denumesc indigestie eructatiile si senzatia de gaz excesiv sau flatulenta . Daca arsura pe esofag este simptomul dominant, ai putea avea boala de reflux esofagian.

Durerea in indigestie poate da unele indicii despre segmentul tubului digestiv afectat. Daca simti durerea in spatele sternului inseamna ca ai o problema la nivelul esofagului sau a regiunii superioare a stomacului. Daca te doare zona abdominala aflata imediat sub coaste, poti avea o tulburare dispeptica data de stomac, duoden, vezica biliara sau pancreas. Intr-o tulburare a veziculei biliare, durerea  are tendinta de a se lateraliza.

Daca ai dureri si disconfort abdominal in jurul ombilicului, inseamna ca ai o afectiune a intestinului subtire. Durerea situata sub ombilic provine de la apendice sau colon.

Caracterul simptomelor poate oferi indicii despre cauza indigestiei. Daca simptomele apar in mod continuu, repetat cauza poate fi un cancer. Daca te doare abdomenul doar uneori, dupa ce ai consumat anumite alimente inseamna ca ai gastrita acuta sau colica biliara.

Daca durerea apare noaptea sau atunci cand stai culcata poti avea esofagita de reflux.  Cand durerea te trezeste din somn, ulcerul duodenal este o cauza probabila.

indigestia

O alta manifestare a indigestiei este pirozisul. Daca  simti senzatie de caldura sau arsura in spatele sternului inseamna ca ai o problema esofagiana. Poti avea acest simptom dupa o masa abundenta, cand te apleci sau cand stai culcata. Odata cu senzatia de arsura poate aparea lichid in gura cu gust acru (continut gastric) sau amar si verde (bila). Ai pirozis cand consumi alimente acide (sucuri de citrice), alcool, aspirina.

Cum se pune diagnosticul de indigestie?

Daca ai o intoleranta alimentara si te prezinti la medic, acesta iti va recomanda o serie de analize pentru a determina cauza acesteia. La persoanele in varsta se fac in primul rand teste pentru excluderea unui cancer.

Pentru fiecare segment digestiv se pot face examene radio-imagistice specifice: esofagogastroscopie, colangiopancreatografie endoscopica, sigmoidoscopie sau colonoscopie. Se poate face testarea serologica  pentru H. pylori.

Cum se trateaza indigestia?

Tratamentul indigestiei se face in functie de cauza aparitiei. Daca ai o dispepsie cauzata de un ulcer atunci vei lua blocanti H2 (cimetidina, ranitidina, famotidina, nizatidina). Cand indigestia este datorata unei diskinezii este bine sa iei prokinetice (metroclopramida, domperidona, cisaprida).

Pentru calmarea durerilor poti consuma ceaiuri de menta, coada soricelului, de fructe de marar, papadie sau matase de porumb. Ceaiul de anghinare  este eficient in dispepsia cauzata de vezicula biliara.

Afla ca este mai important sa previi o indigestie decat sa o tratezi. Evita mancarurile care stii ca iti dau intoleranta. Ai grija la abuzurile alimentare si de alcool si incearca sa renunti la bauturile carbogazoase si la grasimile in exces.

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (37)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.