Litiaza biliara-simptome, diagnostic, tratament

Litiaza biliara-simptome, diagnostic, tratament

Bulgaru Cristina

Cu migrene , cu gust amar sau dureri suparatoare in zona subcostala, boala isi face simtita prezenta in viata multora dintre noi. Cum apare aceasta boala si cum sa ne luptam cu ea?

Litiaza biliara (pietre la fiere sau calculi biliari) reprezinta prezenta calculilor in vezicula biliara sau in caile biliare, traducandu-se clinic prin sindromul dispeptic biliar si colicile biliare. Uneori are o evolutie complet asimptomatica.

In tarile dezvoltate, 10% din populatie are litiaza biliare. In populatia indienilor americani si Chile prevalenta este de 35%. In Asia litiaza biliara este intalnita la sub 5% din populatie. In Romania insa prevalenta este situata intre cele doua extreme.
In prevalenta acestei afectiuni la diverse etnii intervine cu certitudine predispozitia genetica.

Incidenta litiazei biliare creste cu varsta, dar poate fi intalnita la orice varsta, incepand de la nou-nascuti si pana la varstele cele mai avansate. In ceea ce priveste raportul dintre sexe, sexul femenin este afectat de 2-4 ori mai frecvent decat sexul masculin.

Natura calculilor difera dupa aria geografica si dupa sex. In Europa si S.U.A., calculii sunt formati din colesterol si carbonat de calciu; in regiunea tropicala predomina bilirubinatul de calciu- consecinta a proceselor hemolitice si a parazitozelor. In Africa de Sud predomina calculii formati din colesterol, fosfat si palmitat de calciu. In Japonia, predomina calculii de bilirubinat de calciu si de colesterol. In general, tipul caucazian inregistreaza cele mai mari concentratii in colesterol ale calculilor biliari, iar intre sexe, predomina sexul feminin.

Cauzele litiazei biliare

Exista numerosi factori sau conditii care ar detine un anume rol in formarea calculilor in caile biliare, considerati factori etiologici:

-obezitatea: creste riscul de litiaza prin producerea crescuta a colesterolului biliar

-dieta: scaderea fibrelor din alimentatie, prelungirea timpului de tranzit, prelungirea perioadelor de post sunt considerati factori favorizanti, pe cand dieta vegetariana este una protectiva

-varsta: cu inaintarea in varsta prevalenta litiazei creste, la varsta de 75 ani 20% din barbati si 35% din femei avand calculi biliari de colesterol

-sexul si estrogenii: femeile au de doua ori mai frecvent litiaza biliara decat barbatii; multiparele au mai des litiaza decat nuliparele. De asemenea, cele care consuma anticonceptionale sau tratament de supleere postmenopauza au o incidenta crescuta a litiazei

-factorii genetici: rudele pacientilor cu litiaza au un risc de 2-4 ori mai mare pentru aceasta afectiune. Se pare ca apoproteina E ar fi factorul ereditar predispozant.

-factori plasmatici: un nivel scazut al HDL si crescut al trigliceridelor reprezinta factori de risc, mai mari decat cresterea colesterolului

-pacientii cu ciroza hepatica dezvolta in 30% din cazuri litiaza biliara veziculara, mai ales cei in stadiul Child C si cei cu etiologie alcoolica. Nu se recomanda colecistectomia decat in cazul unor complicatii amenintatoare de viata (perforatie, colecistita gangrenoasa), deoarece interventia precipita insuficienta hepatica

-diabetul zaharat

-rezectia ileala

-tratamente prelungite cu colestiramina

-tratamente cu octreotid

-tratamente cu hipolipemiante

-nutritie parenterala totala

Calculii biliari sunt:

-cu colesterol: sunt fie multipli si fatetati, fie unici, de forma ovala sau cilindrica. Sunt colorati in alb-galbui si nu sunt radio-opaci

-pigmentari: sunt mici, multipli, cu suprafata aspra, neregulata, fiind colorati in negru, maslinii, cu aspect lucios. Calculii pigmentari negri sunt duri, iar cei pigmentari bruni sunt friabili.

Semnele si simptomele litiazei biliare

Litiaza biliara veziculara este frecvent asimptomatica, fiind descoperiti intamplator cu ocazia efectuarii unei ecografii sau a unei radiografii.Timpul mediu intre formarea unui calcul si aparitia simptomelor este de 12 ani.

Exista mai multe forme clinice:

1. Litiaza veziculara asimptomatica: este diagnosticata intamplator si nu necesita tratament

2. Forma cu sindrom dispeptic biliar se caracterizeaza prin :
-jena dureroasa in hipocondrul drept cu exacerbari tardive postalimentare,
-balonari postprandiale,
-gust amar,
-intoleranta la grasimi
-intoleranta la prajeli
-tulburari de tranzit ( diaree sau constipatie)
-manifestari alergice
-urticarie
-accese de " migrena biliara" ce se termina cu varsaturi.

3. Forma cu colica biliara este determinata de migrarea calculului. Cand calculul migreaza, produce o compresie a canalului cistic, determinand aparitia simptomelor; deoarece este ingreunata scurgerea bilei, creste presiunea in vezicula biliara, aceasta se destinde si se produce o actiune iritativa asupra mucoasei urmata de invazie bacteriana, cu declansarea colecistitei acute simptomatice.
Frecvent este prezenta colica biliara- durere acuta in epigastru si hipocondru drept cu iradiere spre umarul drept si regiunea interscapulara cu intensitate constanta si durata de 15 minute-24 ore.

Colecistita cronica este asociata cu simptome nespecifice:
-disconfort abdominal
-satietate precoce
-intoleranta la grasimi.

In decursul unei colecistite acute, pot aparea perforatii ale colecistului, fistule biliare interne urmate de ileus biliar. Daca un calcul migreaza in coledoc poate sa fie eliminat silentios in duoden, poate initia un episod de pancreatita acuta, poate ramane in duct producand episoade recurente de colangita (inflamarea cailor biliare), sau poate fi factor favorizant pentru abcese hepatice.

Diagnosticul litiazei biliare

Utile pentru un diagnostic de certitudine sunt urmatoarele investigatii paraclinice:
-examenul de sange: poate pune in evidenta hipercolesterolemia, hiperbilirubinemia, sau hipercalcemia
-radiografia simpla: este utila doar in cazul calculilor radio-opaci
-colecistografia
-ecografia: una din cele mai utilizate metode pentru investigarea litiazei biliare
-tomografia computerizata

Complicatiile litiazei biliare

Printre complicatiile care pot sa apara se numara:

-colecistita acuta
-colecistita cronica
-coledocolitiaza
-sindrom Mirrizzi
-pancreatita acuta biliara
-cancerul veziculei biliare

Tratament litiaza biliara

In cazul litiazei biliare sunt disponibile urmatoarele optiuni terapeutice:
-tratamentul non-chirurgical
-tratamentul chirurgical

Pentru tratamentul non-chirurgical se poate opta pentru:

1.Tratamentul cu saruri biliare:
-acid chenodeoxicolic: are ca si efecte adverse -diareea, cresterea transaminazelor
-acidul ursodeoxicolic: nu are efecte adverse notabile
-combinatie a celor doi acizi: evita efectele adverse ale acidului chenodeoxicolic
Efectele acestui tratament sunt de dizolvare a calculilor in 40-60% din cazuri cu reducerea simptomatologiei. Rata de recurenta este de pana la 50% mai mare in primii 2 ani si mai ales atunci cand calculii au fost multipli

2. Dizolvarea directa a calculilor consta in instilarea printr-un cateter introdus transcutanat in vezicula biliara a unei substante cu efecte dizolvante- metiltert-butil eter.

3. Litotripsia extracorporeala prin unde de soc are succes in 20-25% din cazuri selectionate.

Tratamentul chirurgical consta in colecistectomie laparoscopica sau clasica (laparotomie), cea din urma fiind indicata in colici  repetate, complicatii mecanice cu hidrops vezicular, icter, complicatii infectioase cu gangrena, colecistita purulenta, perforatia colecistului cu peritonita .
Cel mai des utilizat mod de eliminare a calculilor este cel chirurgical.

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (49)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    NELA (anonim)
    21 februarie 2013 12:12

    Eu am litiaza biliara (pietre fiere ), mananc totul fiert, in litiaza bila este putina pentru ca pietrele optureaza caile biliare , unul dintre rolurile bilei este sa alcalinizeze aciditatea sucului gastric si a alimentelor acide , daca mancati cruditati incep mancarimile, inrosirea ochilor (nu este conjunctivita ), intepaturi la nivelul pielii si multe altele, totul fiert pentru ca si daca va operati tot regimul asta il tineti ca sa nu aveti probleme , dupa operatie picatura de bila se varsa direct in intestinul subtire in fix acelasi loc, erodeaza intestinul in timp daca nu mancati la timp , asa ca , mai bine cu ele , prin regim alimentar eu am mai scapat de ele, dar principala boala nu este litiaza ci ficatul gras, el fiind bolnav ductele hepatice se inflameaza se ingusteaza si in vezica biliara nu mai ajunge suficienta bila cat sa topeasca petrele , de fapt asta este sursa litiazei biliare , ficatul gras, slabiti si va ve-ti simti minunat.EVITATI CEAIURILE SI TABLETELE CARE MARESC SECRETIA DE BILA, PIETRELE POT PLECA SI VA TREZITI CU COLICA BILIARA SAU PANCREATITA , REGIMUL ESTE MAMA TUTUROR PASTILELOR.