Sfaturi de sarbatori pentru cei care au probleme cu bila

Sfaturi de sarbatori pentru cei care au probleme cu bila

Redactor Alexa Galgau

Problemele cu bila afecteaza o mare parte din populatie, dar la 2 din 3 oameni nici macar nu prezinta simptome. Atunci cand acestea apar, totusi, pot fi destul de neplacute: dureri in partea dreapta a abdomenului, senzatia de balonare, greata si voma. Atunci cand ai o bila lenesa, excesele culinare pe care le faci cu ocazia sarbatorilor pot fi picatura care umple paharul, iar tu te poti trezi intr-o plina criza de bila, fix cand ti-e lumea mai draga.

Ca sa eviti aceasta situatie nu tocmai placuta, venim cu niste sfaturi de sarbatori pentru persoanele care au probleme cu bila. Citeste mai departe cum sa treci de Craciun si Revelion fara incidente!

Sfaturi de sarbatori pentru cei cu bila lenesa

Care este, mai exact, rolul bilei? Ei bine, chiar daca nu ne gandim prea des la acest organ in forma de para, el are un rol important, deoarece secreta fierea, un lichid care ajuta la digerarea grasimii. Totusi, spre deosebire de ficat, rinichi sau inima, bila nu este tocmai un organ a carui proasta functionare sa ne provoace mari motive de ingrijorare. Chiar si atunci cand se formeaza pietre la nivelul acesteia, multi dintre oameni nu au simptome si nu afla niciodata ca au avut o asemenea afectiune. Incepem sa ne ridicam semne de intrebare abia atunci cand simptomele devin recurente si din ce in ce mai dese. Adesea, solutia la care se recurge este operatia de scoatere a bilei. 

Ca de obicei, cand vine vorba de sanatatea organelor interne, alimentatia joaca un rol esential. Ce se intampla cu o bila care are pietre atunci cand consumam alimente grase sau grele? Din cauza prezentei pietrelor, canalul prin care este eliberata fierea poate ajunge sa se blocheze. Aceasta este secretata in cantitati mult mai mari atunci cand mancam prajeli sau preparate nesanatoase si, din cauza blocajului, avem simptomele mai sus mentionate. Chiar daca dieta nu este direct raspunzatoare pentru aparita pietrelor la bila, un regim echilibrat poate ameliora simptomele si preveni blocajele care conduc la scoaterea bilei. 

Acum intelegi de ce de sarbatori atatia oameni ajung la medic din cauza crizelor de bila. Fripturile de porc, carnatii, prajelile si alcoolul - toate acestea contribuie la declansarea simptomelor unei bile "lenese". Preventiv, multi oameni ajung sa ia medicamente coleretice inainte de a manca copios, insa, in realitate, nu aceasta este masura cea mai buna pentru a scapa de probleme.

Iata ce te sfatuim noi sa faci de sarbatori, daca stii ca esti predispusa la crizele neplacute de acest gen:

1. Poate ca este intuitiv, dar o sa repetam ideea: evita, pe cat posibil, prajelile si carnea foarte grasa. In aceeasi categorie a alimentelor interzise intra si untul sau frisca. Da, poti sa mananci o sarma sau o bucatica de carnat de casa, dar nu iti umple farfuria. Daca ai tinut si post, cu atat mai mult te expui unei reactii violente din partea organismului, privat atata timp de mancaruri mai consistente. 

2. Mananca salate din legume proaspete (fara sosuri de maioneza) la mesele festive, pentru ca acestea iti vor da senzatia de satietate si nu vei mai simti nevoia sa mananci cu lacomie din preparatele interzise. 

3. Atunci cand ai o bila lenesa, alcoolul iti este un mare dusman. El duce la deshidratare si poate facilita aparitia senzatiei de greata. Daca iei in considerare si faptul ca pietrele la bila pot conduce la declansarea pancreatitei, o boala in care consumul de alcool poate fi devastator, vei fi mult mai moderata atunci cand vei ciocni cu cei de la masa. Bea cu moderatie si nu vei avea probleme!

4. Mananca putin si des, atat in ziua de Craciun, cat si in ultima zi din an. Daca ai mese frugale pe parcursul zilei si apoi una singura mult prea consistenta, iti vei afecta digestia in totalitate, nu doar bila. In plus, masa de Craciun are loc de obicei dupa-amiaza spre seara, cand orele sunt neprietenoase cu digestia ta. Despre masa de Revelion nici nu mai vorbim! 

5. Bea ceaiuri care ajuta digestia, precum ceai verde, de galbenele, de sunatoare sau de ghimbir .  De asemenea, nu uita de ceaiurile de detoxifiere , care pot ajuta organismul sa scape de toxinele acumulate de-a lungul meselor copioase de sarbatori. 

Chiar daca ai probleme cu bila, masa de sarbatori nu trebuie sa fie o placere interzisa, ci doar inca o lectie de cumpatare, care, in definitiv, nu iti face decat bine!

Articolul urmator
50 de citate inteligente care te vor pregăti pentru orice situație
50 de citate inteligente care te vor pregăti pentru orice situație
Ce cadou o sa primesti de sarbatori?
Incepe quiz
Ce cadou o sa primesti de sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.