Sprue tropical- simptome, diagnostic si tratament

Sprue tropical- simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Sprue tropical este o boala cu o cauza necunoscuta, care asociaza o atrofie a mucoasei intestinului subtire, responsabila de o proasta digestie si de un defect de asimilare a nutrientilor. Maladia afecteaza locuitorii tarilor temperate care traiesc mai multa vreme in regiunile tropicale din Asia si America.

Sprue tropical se caracterizeaza prin diaree acuta sau cronica, scadere in greutate si malabsorbtie . Cauza exacta este necunoscuta, dar se considera vinovata o infectie microbiana intestinala. O caracteristica neobisnuita este aceea ca sprue tropical pare a fi limitat la anumite zone geografice, chiar si la tropice.

Cauzele in sprue tropical

Rolul exact al agentilor microbieni in initierea si propagarea bolii este neinteles. O teorie este cea conform careia o infectie intestinala acuta conduce la o leziune mucoasa jejunala si ileala, apoi suprapopularea bacteriana si enteroglucagonul plasmatic crescut determina tranzit intestinal incetinit. Un loc important in acest proces il ocupa deficitul de folat, care contribuie la distrugerea mucoasei.

Practic, pricipala cauza in sprue tropical este reprezentata de umflarea si inflamatia intestinului subtire datorita excesului anumitor tipuri de bacterii aflate in intestin.

Factorii de risc pentru sprue tropical sunt:
-pentru persoanele care traiesc la tropice
-in cazul unor calatorii in aceste zone

Simptomele in sprue tropical

Simptomele principale in sprue tropical sunt determinate de malabsorbtia cronica ce antreneaza o diaree grasoasa, o pierdere in greutate si carente multiple care provoaca ulceratii bucale.

Aceasta afectiune se manifesta printr-un spectru larg de semne si simptome. Se poate dezvolta la nativi sau la calatorii in tropice si poate sa nu apara pana la 10 ani de la expunere. Nu exista un marker definitiv al bolii. Pacientii pot experimenta pe langa diaree si scadere in greutate, edem periferic, oboseala, febra.

Semnele si simptomele de sprue tropical includ:
-crampe abdominale
-diaree
-gaze in exces (flatus)
-indigestie  
-iritabilitate
-crampe musculare  
-amorteala

Diagnosticul in sprue tropical

Examenul fizic al pacientilor cu sprue tropical poate arata scadere in greutate, deshidratare, paloare, modificari ale mucoasei bucale- glosita, stomatita, edeme.

Pentru stabilirea diagnosticului de sprue tropical se efectueaza un examen baritat al tractului digestiv pentru a arata calibrul crescut si ingrosarea mucoasei sau flocularea si segmentarea bariului, in functie de tipul de bariu.

Daca se efectueaza o biopsie din intestinul subtire aceasta arata atrofie viloasa usoara, adancirea criptelor viloase cu infiltrate celulare mononucleare, celule epiteliale balonate si nuclei mari datorita lipsei de folat si vitamina B12.

Tratamentul in sprue tropical

Tratamentul in sprue tropical cuprinde administrarea de:
-antibiotice
-acid folic
-vitamina B 12

Daca este necesar se pot administra si alte vitamine si saruri minerale. Tetraciclina orala-ca si anitibiotic, nu este de obicei prescrisa pentru copiii pana la varsta cand au schimbat dintii cu cei permanenti, deoarece tetraciclina poate decolora permanent dantura care se formeaza.

Fara tratament, sprue tropical prezinta recaderi care conduc la malabsorbtie severa. Uneori, reintoarcerea in tara temperata atrage dupa sine vindecarea. Terapiile utile in sprue tropical constau in antibiotice si inlocuirea nutrientilor, corectarea deficitelor de fluide si cateodata administrare de sange. In general se administreaza o combinatie de antibiotice si acid folic plus vitamina B 12 pentru 6 luni.

Pacientii cu sprue tropical se prezinta rar la unitatea de urgente. Daca nu se evidentiaza deficitul de folat sau vitamina B12 diagnosticul se pune tardiv. Fara tratament sprue tropical evolueaza in episoade si poate determina malnutritie severa.

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.