swipe

7 boli pe care le poți moșteni de la părinți

Colesterol ridicat

De obicei, colesterolul crescut este asociat cu dieta pe care o avem. Totuși cele mai multe cazuri în care nivelul de colesterol din sânge este peste limita normală sunt cauzate de moștenirea genetică. O persoană din 500 are o mutație genetică ce ține de colesterol moștenită din familie și care poate duce la atac de cord. Cei care au această mutație au probleme în a absorbi colesterolul, așa că acesta trece în sânge.

7 boli pe care le poți moșteni de la părinți

Cancer de sân (din partea tatălui)

Cauza cancerului de sân este încă un mister, însă cercetările au arătat că mutațiile unor gene particulare, cum sunt BRCA1 și BRCA2, cauzează cancer la sân și cancer ovarian. Femeile care moștenesc mutația acestor gene tind să dezvolte cancer în tinerețe la ambii sâni. Și bărbații pot moșteni aceste gene, dar asta nu înseamnă că vor dezvolta neapărat această condiție. Deși tații sunt perfect sănătoși, ei pot transmite aceste gene fiicelor lor.

7 boli pe care le poți moșteni de la părinți

Chelie la băieți (din partea mamei)

Deși chelirea este o afecțiune des întâlnită la bărbați, cercetătorii încă nu au descoperit cauzele exacte ale acestei condiții. Genele joacă, într-adevăr, un rol, iar cele moștenite de la ambii părinți sunt vinovate de acest lucru. Totuși anumiți cercetători sunt de părere că o anumită genă joacă un rol crucial în chelire, una care este localizată în cromozonul X, pe care băieții îl moștenesc de la mame.

7 boli pe care le poți moșteni de la părinți

Diabet la copii

Ca și în cazul colesterolului, dezvoltarea diabetului este determinată de o serie de factori ce țin de genetică și de mediu. În 5% din cazuri, copiii și tinerii dezvoltă niște simptome care indică un diabet de tip 2. Acest diabet prematur al tinerilor este cauzat de o mutație genetică. Dacă diabetul moștenit nu este descoperit la timp, tratamentul se dovedește ineficient.

7 boli pe care le poți moșteni de la părinți

Intoleranță la lactoză

În ultimii 10 000 de ani, o schimbare genetică a dus la dezvoltarea abilității de a digera laptele la persoanele care au avut strămoși fermieri. Dacă nu poți tolera lactoza, cel mai probabil strămoșii tăi nu au avut vaci și nu au consumat lapte.

7 boli pe care le poți moșteni de la părinți

Obezitate

Porțiile mari de cartofi și moștenirea genetică sunt rețeta perfectă ce duce la obezitate. O teorie științifică sugerează că aceleași gene care i-au ajutat pe strămoșii noștri să supraviețuiască foametei s-au întors împotriva noastră, în părțile lumii unde mâncarea se găsește în abundență. De-a lungul timpului, știința a demonstrat că genele stau la baza dereglărilor (precum sindromul Bardet-Biedl și Prader-Willi) ce duc la obezitate.

7 boli pe care le poți moșteni de la părinți

Boli de inimă

Dacă ai antecedente în familie de boli de inimă, atac de cord sau presiune ridicată a sângelui, fii sigură că nici tu nu vei fi ferită de aceste afecțiuni. Copiii care au părinți ce se confruntă cu boli de inimă sunt mai predispuși la a dezvolta și ei o asemenea boală. În plus, persoanele care suferă de o afecțiune congenitală a inimii au mari șanse să transmită această mutație și copiilor. 

‹ Vezi si