Ginkgo biloba: beneficii și mod de administrare

Ginkgo biloba: beneficii și mod de administrare

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Ginkgo biloba este o specie de arbore dioic, unic în lume, originar din China, Japonia și Coreea și cultivată în Europa din 1730 și în Statele Unite ale Americii din 1784. Arborele de ginkgo este considerat unul dintre cei mai vechi copaci vii, apărând cu peste 200 de milioane de ani în urmă. În Europa este cunoscut și sub numele de „Arborele de 40 de taleri” sau „Arborele celor 40 de steme”. În Japonia i se mai spune și „Bradul sacru”, „Părul fecioarei”, „Arborele templier”, „Arborele vieții” sau „Arborele pagodelor”.

Ginkgo biloba, extract si frunza

Această plantă cu frunze scurte, necomestibile și sub formă de evantai este folosită ca medicament de mai bine de 5 000 de ani, datorită proprietăților curative fantastice. Deoarece este unicul supraviețuitor dintr-o specie antică de plante care a trăit odinioară în mezozoic, i se mai spune și fosila vie.

Medicina tradițională chineză folosește frunzele și semințele de ginkgo, în vreme ce medicina modernă se concentrează în primul rând pe extractul de ginkgo, care se obține din frunze verzi uscate în prealabil.

Cele 12 beneficii ale consumului de ginkgo biloba

1. Bogat în antioxidanți puternici

Ginkgo conține niveluri ridicate de flavonoide și terpenoide, compuși cunoscuți pentru efectele lor puternice antioxidante. Antioxidanții combat sau neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Aceștia sunt produși în organism în timpul funcțiilor metabolice normale, cum ar fi transformarea alimentelor în energie sau detoxificare sau când suntem expuși la factori din exterior dăunători, precum alcoolul, țigările, poluarea sau radiațiile. Cu toate acestea, fără antioxidanți în corp, radicalii liberi au potențialul de a afecta țesuturile sănătoase, contribuind la îmbătrânirea accelerată și dezvoltarea bolilor.

2. Rol de antiinflamator

O inflamație este răspunsul natural al organismului la orice tip de rană și la prezența unei substanțe străine în corp. Există și unele boli cronice care declanșează inflamații chiar și atunci când nu există niciun simptom vizibil al vreunei boli. Netratată, în timp, această inflamație cronică poate provoca leziuni permanente corpului. Din fericire, extractul de ginkgo reduce inflamația din corp, atât în celulele umane, cât și în cele animale.

Unele afecțiuni clare în care extractul de ginkgo s-a dovedit eficient în diminuarea inflamației sunt:

  • Artrita
  • Sindromul de colon iritabil
  • Cancerul
  • Bolile de inimă
  • Accidentul vascular cerebral

3. Îmbunătăţeşte circulaţia şi sănătatea inimii

În medicina tradițională chineză, semințele de ginkgo erau folosite pentru a deschide „canalele” de energie ale unor organe precum rinichii, ficatul, creierul și plămânii, pentru a crește fluxul de sânge către acestea.
Un studiu efectuat asupra unor persoane în vârstă cu afecțiuni cardiace care au primit suplimente de ginkgo a evidențiat o creștere imediată a fluxului sangvin în mai multe părți ale corpului.

În urma unor studiile suplimentare au fost dovedite, de asemenea, efectele pozitive ale ginkgo biloba asupra inimii și creierului.

4. Reduce simptomele tulburărilor psihice și ale demenței

Folosit în combinație cu alte tratamente ale medicinei convenționale, ginkgo are capacitatea de a reduce anxietatea, stresul și alte simptome asociate cu boala Alzheimer și poate încetini declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea. În urma unor studii îndelungate, s-a demonstrat că ginkgo utilizat 22-24 de săptămâni reduce semnificativ un spectru larg de simptome asociate cu demența. Aceste rezultate pozitive ar putea fi legate de funcția pe care o are această plantă în îmbunătățirea fluxului sangvin către creier.

5. Ajută funcțiile creierului

desen creier

Suplimentele pe bază de ginkgo cresc performanțele creierului: ajută la îmbunătățirea memoriei, a vigilenței mentale și la reducerea oboselii.

6. Reduce stările de anxietate

Datorită conținutului mare de antioxidanți puternici, ginkgo biloba ameliorează simptomele anxietății. Un studiu realizat pe 170 de subiecți ce primiseră deja diagnosticul de anxietate generalizată, care au primit 480 mg de ginkgo, a arătat că participanții au prezentat, la finalul testului, o ameliorare cu 45% a simptomelor.

Femeie stresata

7. Poate trata depresia

În urma unui studiu efectuat pe șoareci, s-a observat clar că animalele – supuse apoi unei situații stresante – care au fost tratate cu gingko au fost afectate emoțional mult mai puțin decât cele care nu au primit suplimentul. Și asta datorită calităților antiinflamatoare ale extractului de ginkgo, care ajută organismul să răspundă mai bine unui nivel ridicat de stres.

8. Îmbunătățește sănătatea ochilor

Deși nu există foarte multe studii în acest sens, ce s-a aflat până acum e promițător. Persoanele cu glaucom care au luat suplimente de ginkgo au avut o creștere a fluxului sangvin la nivelul ochiului, dar acest lucru nu a îmbunătățit și vederea. Rămâne de văzut dacă tratamentul cu ginkgo ar putea încetini și evoluția degenerescenței maculare.

9. Ameliorează durerile de cap și migrenele

Încă din vechime, medicina tradițională chineză folosește ginkgo pe post de tratament pentru durerile de cap și migrene. Și asta datorită efectelor antiinflamatorii și antioxidante ale plantei de leac. Ginkgo funcționează cel mai bine ca antinevralgic atunci când cefaleea apare în urma stresului sau din cauza fluxului sangvin redus. Dacă migrenele sunt cauzate de dilatarea excesivă a vaselor de sânge, tratamentul cu ginkgo nu are niciun efect.

10. Îmbunătățește afecțiunile respiratorii

Ginkgo biloba poate ameliora simptomele astmului bronșic și ale altor boli respiratorii inflamatorii. În timpul unui studiu efectuat pe 100 de persoane a fost evaluată utilizarea unui amestec de plante medicinale chinezești, inclusiv ginkgo, pentru tratarea simptomelor afecțiunilor respiratorii. Cei care au fost tratați cu ginkgo au prezentat ameliorări vizibile, raportând o reducere considerabilă a tusei și a bronșitei după aproape trei luni, comparativ cu grupul care nu a primit același tratament.

11. Reduce simptomele premenstruale

Studiile preliminare arată că ginkgo biloba poate ajuta la tratarea simptomelor fizice și psihologice ale sindromului premenstrual (PMS). Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine relația cauză-efect între simptomele ginkgo și PMS.

12. Poate trata disfuncția sexuală

Da, ginkgo ajută și în acest sens: poate trata disfuncțiile sexuale, precum disfuncția erectilă sau libidoul scăzut, datorită capacității sale de a îmbunătăți fluxul sangvin către acele zone ale corpului și, mai ales, datorită sporirii concentrației de oxid nitric, cea mai importantă moleculă pentru sănătate. Da, cea mai importantă! De exemplu, se spune că inima poate funcţiona mai mult timp fără oxigen decât fără oxidul nitric - dacă acesta ar fi cumva extras din inimă, inima s-ar opri imediat.

Are efecte secundare ginkgo biloba?

În general, această plantă de leac aduce numai beneficii celor care o consumă, sub orice formă ar face asta. Există însă și situații în care pot apărea efecte adverse. Prima include persoanele care sunt alergice la plante care conțin alchilfenoli - deoarece pot avea reacții secundare precum greaţă, diaree, ameţeală, dureri de cap, dureri de stomac, erupții alergice. A doua situație include persoanele care urmează tratament cu aspirină, antidepresive sau antiinflamatoare. Aceste medicamente, în combinație cu ginkgo, pot declanșa sângerări masive în corp. A treia categorie este reprezentată de femeile însărcinate.

mana cu pastile

Cum se administrează ginkgo biloba

În comerț, această plantă de leac se găsește sub formă de capsule, tablete, frunze uscate/ceai și extract lichid. La recomandarea medicului, ginkgo ar trebui luat împreună cu un complex de vitamina B, pentru un efect maxim.

Ginkgo biloba ar trebui administrat zilnic, câte două comprimate în timpul meselor – cel mult 600 mg/zi.
De reținut – durează până la 6 luni din momentul începerii tratamentului până când încep să se vadă efectele.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ceai de coriandru: beneficii și mod de preparare
Ceai de coriandru: beneficii și mod de preparare
Ce chakră are nevoie de echilibrare?
Incepe quiz
Ce chakră are nevoie de echilibrare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.