Harta pilozității - ce spun firele de păr de pe corpul tău

Harta pilozității - ce spun firele de păr de pe corpul tău

Redactor Andreea Baluteanu

Visăm la o podoabă capilară bogată, plină de volum și strălucire, la gene dese și la sprâncene bine definite. Dar aici se încheie lista noastră de dorințe în ceea ce privește pilozitatea! Nu tolerăm la fel de bine părul de pe gambe și pulpe, de la axilă sau pe cel pubian!

Însă, dacă ți-am spune că, în cazul în care suprafețele acoperite cu păr de pe corpul tău se limitează la lista de mai sus, te poți lesne considera o norocoasă? Părul crește și în locuri la care nu te-ai fi gândit!

Descoperă mai jos harta pilozității, dar și ce probleme de sănătate poate indica părul în exces!

Harta pilozității: e normal să ai atâta păr pe corp?

Îți mai aduci aminte teoria evoluției lui Darwin? Ei bine, strămoșii noștri nu aveau pielea fină și netedă, ci era acoperită de păr într-o proporție mult mai mare decât avem noi acum. Cu toate acestea, descendența genetică e încă puternică, așa că oamenii de știință ne aduc la cunoștință că este normal să avem întregul corp acoperit de foliculi fini de păr, singurele regiuni netede fiind palmele, buzele și tălpile!

Problema intervine în momentul în care vorbim despre părul în exces, cel vizibil, pe care simțim nevoia să îl înlăturăm, din rațiuni estetice! Pe gambe, pulpe, brațe, la axilă și în regiunea pubiană, părul, în orice cantitate, este normal, dar firele neprietenoase pot apărea și în regiuni bizare. Cel puțin pe corpul femeilor!

vizual pilozitate

Harta pilozității îți arată care sunt zonele în care este normal și anormal să ai păr în exces! Pe de o parte, prezența sa pe picioare (gambe și pulpe), brațe și axile, zona pubiană și, bineînțeles, scalp, sprâncene și gene este complet naturală! Preponderența sa ține, în primul rând, de moștenirea genetică: dacă până acum o invidiai pe Jennifer Lopez pentru podoaba ei capilară superbă, află că e o consecință a descendenței latine, una dintre cele mai înzestrate din acest punct de vedere. Latinii sunt urmați de locuitorii Orientului Mijlociu în clasamentul pilozității, la polul opus aflându-se asiaticii, aproape lipsiți de păr!

De partea cealaltă, părul (din nou, în exces, nu trebuie să dai fuga la doctor dacă ți-au apărut trei fire de păr pe burtă) de pe zonele semnalate cu roșu de pe harta noastră poate semnala prezența unor disfuncții în organism. Descoperă-le mai jos!

Părul de pe față (buza superioară, obraji, bărbie, frunte, ureche). Da, și chipul nostru diafan este acoperit de un puf subțire, fin, dar atunci când textura foliculilor este groasă, precum cea a iubitului tău, iar culoarea este mai închisă decât blondul deschis normal, dezechilibrele hormonale sunt de vină! Cel mai probabil, organismul tău secretă în cantități mai mari hormoni masculini (în special testosteron). Fenomenul poartă și un nume, hirsutism, și se referă strict la apariția părului nedorit pe acele zone specifice bărbaților, pe față și pe abdomen, pe spate și pe laba piciorului.

Cauzele pentru care hormonii tăi au luat-o razna pot fi numeroase: de la vârstă (menopauza e cea mai turbulentă perioadă, din acest punct de vedere) la administrarea de anticoncepționale, consumul excesiv de alcool, dar și o alimentație defectuoasă, bogată în grăsimi, lipsa de mișcare și de somn. De asemenea, s-a tot discutat în ultima perioadă despre pericolul utilizării produselor cosmetice care au la bază xenoestrogeni (șampoane, produse de makeup, pastă de dinți), un compus chimic natural, dar și sintetic, despre care se crede că „înnebunește” hormonii, dar poate cauza și diverse tipuri de cancer.

Păr pe sâni. De  data aceasta, specialiștii ne oferă chiar detalii precise: conform site-ului Prevention, dacă ai mai mult de 8 fire de păr, mai ales în apropierea mamelonului, poți ridica un deget acuzator spre dezechilibrele hormonale. Din nou, discutăm despre o evoluție a nivelului de testosteron din organism, dar mai pot exista și alte cauze. Dacă pilozitatea excesivă este însoțită și de un ciclu menstrual neregulat, ai putea suferi de sindromul ovarului polichistic. Pornind tot de la un dezechilibru de hormoni, această afecțiune va tulbura și sistemul metabolic și cel cardiovascular, antrenând, printre altele, apariția părului pe corp. O a treia cauză ar putea fi sarcina, în decursul căreia se manifestă, din nou, o destabilizare a echilibrului hormonal.

fir de par detaliu

Păr pe abdomen, spate, laba piciorului. Tot dezechilibrele hormonale sunt vinovate de excesul de pilozitate de pe abdomen, spate sau de pe delicatele tale picioare. La mijloc pot fi și dereglări ale glandei pituitare sau adrenale, care secretă prea mult cortizol în organism. Afecțiunea poartă numele de sindromul Cushing și poate include și simptome precum creșterea în greutate, tulburări psihice, afectarea mușchilor sau dereglări ale ciclului menstrual. Însă glandele cu disfuncţii pot dezvolta și tumori care vor produce, la rândul lor, hormoni în exces, intensificând gradul de pilozitate facială și corporală. 

În cazul în care constați că ai fire de păr în exces în regiunile pe care noi le-am semnalizat ca fiind anormale, te sfătuim să îți consulți doctorul. Harta pilozității poate semnala apariția sau evoluția unor afecțiuni!

Articolul urmator
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Cata grija ai de corpul tau?
Incepe quiz
Cata grija ai de corpul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.