Leucemia acuta limfoida- simptome, diagnostic si tratament

Leucemia acuta limfoida- simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Leucemia acuta limfoida (LAL) este un tip de cancer al sangelui si al maduvei osoase- tesutul spongios din interiorul oaselor care produce sangele. LAL este unul din cele patru tipuri principale de leucemie, care evolueaza rapid si afecteaza globulele albe (limfocitele) imature. La bolnavii cu aceasta afectiune, limfocitele imature sunt produse in exces si eliberate in fluxul sangvin.

Afectiunea este catalogata drept acuta din cauza cursului foarte scurt de evolutie si al debutului brusc al simptomelor, de la perioada de aparenta sanatate si pana la agravarea starii generale a pacientului, spre deosebire de leucemia cronica, in care evolutia este indelungata, iar debutul este adesea insidios. Acest tip de leucemie apare mai frecvent la copii, varful incidentei fiind la grupul de varsta 2-5 ani.

Cauzele leucemiei acute limfoide

Cauza exacta de aparitie a acestui tip de leucemie nu este deocamdata cunoscuta, insa la baza aparitiei bolii sta proliferarea celulara scapata de sub controlul mecanismelor organismului. Se pare ca aceasta proliferare anarhica, ce caracterizeaza toate cancerele, indiferent de localizarea lor, se produce ca urmare a unor leziuni ale materialului genetic- ADN.

Cauza aparitiei leucemiei acute limfoide poate fi corelata cu expunerea la radiatii si substante chimice cu potential toxic, benzenul fiind adesea descris drept carcinogen la animale.

Un tip de mutatie ce poate cauza leucemia acuta limfoida poarta denumirea de cromozomul Philadelphia. Aceasta mutatie este prezenta intr-un sfert din cazurile de LAL.

Simptomele leucemiei acute limfoide

Tabloul clinic initial nu este sugestiv pentru leucemie acuta limfoida, insa simptomele evolueaza foarte repede si se agraveaza chiar de la o zi la alta.

Persoanele care sufera de leucemie acuta limfoida prezinta deseori simptome asemanatoare gripei, ceea ce intarzie stabilirea diagnosticului de leucemie. Manifestarile de LAL se caracterizeaza prin paloarea fetei si a mucoaselor, oboseala, slabiciune generala, dureri de cap si o pierdere a energiei si apetitului.

Alte simptome ale leucemiei acute limfoide sunt:
-anemie
-febra de origine neexplicabila, ce apare in afara unor stari infectioasea decelabile (cel mai frecvent simptom)
-infectii frecvente, ca urmare a scaderii capacitatii de aparare a organismului
-scadere in greutate
-reducerea apetitului
-dureri osoase si articulare
-marirea in dimensiuni a ganglionilor limfatici (limfadenopatie), ficatului si splinei

Diagnosticul leucemiei acute limfoide

Diagnosticul leucemiei acute limfoide este inceput cu anamneza pacientului, in cadrul careia se stabilesc simptomele, momentul debutului si evolutia lor in timp, precum si existenta altor boli in antecedente.

Expunerea la substante toxice si radiatiile (chiar si sub forma terapeutica) trebuie si ele inregistrate, deoarece pot fi considerate factori de risc, ce predispun la aparitia afectiunilor maligne.

Pentru diagnosticarea acestei afectiuni se efectueaza hemoleucograma, care arata anomalii majore: anemie, granulocitopenie (scadere a numarului de granulocite), trombocitopenie (scaderea numarului de trombocite din sange) si, mai ales, proliferarea celulelor limfoide cu trecerea formelor tinere (limfoblasti) in sange.

Diagnosticul de certitudine al LAL poate fi stabilit prin investigarea unui fragment din maduva hematoformatoare, extras prin biopsie. Pacientului ii vor fi recoltate celule din creasta iliaca sau din stern (dupa realizarea anesteziei locale), acestea fiind ulterior analizate microscopic.

Tratamentul leucemiei acute limfoide

Adaptat in functie de tipul de leucemie, tratamentul leucemiei acute limfoide este determinat de rezultatele bilantului hematologic. Elementul major al tratamentului il constituie chimioterapia.

Tratamentul acestui tip de leucemie trebuie instituit cat mai rapid posibil dupa stabilirea diagnosticului. Principiul terapiei este distrugerea celulelor canceroase printr-o chimioterapie agresiva ce combina mai multe medicamente.

Rata de vindecare a copiilor cu LAL care efectueaza tratamentul este de aproximativ 80%. Tratamentele recente au crescut aceasta rata la 90%. La adulti, rata de vindecare este de 40%.

Pacientii cu leucemie acuta limfoida sunt sfatuiti sa respecte urmatoarele recomandari dietetice:
-sa evite fructele si legumele crude
-toate produsele consumate sa fie gatite
-carnea trebuie preparata termic corespunzator (nu se recomanda consumul carnii in sange)

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.3 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    liliana simion (anonim)
    10 decembrie 2012 18:06

    i-am facut analize fiului meu la sange si urina,rezultatul e in afara limitelor normale pentru varsta si sexul respectiv. are doar 11ani,medicul de familie a spus ca aceste rezultate e pentru adulti,nu pentru copiii.as dori un raspuns clar si sincer,dar nu il pot obtine.de ce oare?e asa de dificil sa poti afla adevarul