Hepatita C: cauze, simptome, tratament

Hepatita C: cauze, simptome, tratament

Violeta Ieremie

Hepatita C este o inflamare a ficatului cauzată de infecția cu virusul hepatic C (HCV). Virusul ajunge în organism prin transfuzii de sânge, contact sexual neprotejat, folosirea unor obiecte contaminte (ace, forfecuță de unghii etc.) sau prin alte căi. Boala nu se ia prin sărut, atingere, mâncare sau băutură.

ficat atacat de celule bolnave

Simptomele Hepatitei C

Virusul Hepatic C are o perioadă de incubație cuprinsă între 2 și 6 săptămâni, timp în care 80% dintre bolnavi nu prezintă simptome, potrivit specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății. Cei care au, însă, semne de boală, vor observa: febră, oboseală cronică, scăderea apetitului, greață, vomă, dureri abdominale, urină de culoare închisă la culoare, fecale deschise la culoare, dureri articulare și îngălbenirea pielii. Acest episod acut trece, de obicei, după două - 12 săptămâni, dar infecția rămâne în corp și provoacă hepatită C cronică. Urmează o perioadă silențioasă, în care virusul atacă ficatul. Când efectele sunt dezastuoase, apar și: sângerări ușoare, învinețirea pielii la lovituri ușoare, mâncărimi ale pielii, ascită (acumularea de lichid în abdomen), umflarea picioarelor, pierderi inexplicabile în greutate, confuzie, vase de sânge sparte pe față sau pe picioare (apar vinișoare proeminente, sub forma unei pânze de păianjen).

Dacă nu este depistată la timp, hepatita C poate să ducă la cancer de ficat, ciroză sau cicatrizarea ficatului.

Cum descoperi Hepatita C

Pentru că boala este, de multe ori, asimptomatică, foarte puțini oameni sunt diagnosticați în perioada acută. Un test de sânge care detectează prezența anticorpilor pentru virusul Hepatic C îți poate spune dacă ești bolnav. Alte analize includ măsurarea enzimelor hepatice, ecografia abdominală sau biopsia ficatului - recomandată pentru a evalua severitata afecțiunii.

Tratamentul Hepatitei C

Medicul tău este cel care va decide care este cel mai bun tratament pentru hepatita C. În unele cazuri nu este nevoie de tratament, deoarece sistemul imunitar poate lupta cu boala, potrivit OMS. În alte situații, însă, medicamentele antivirale sau cele pe bază de interferon sunt recomandate de specialiști. Când boala este descoperită prea târziu, singura șansă de supraviețuire a bolnavului este transplantul de ficat.

Cum previi apariția Hepatitei C

Nu există un vaccin împotriva hepatitei C, dar poți lua câteva măsuri pentru a preveni apariția bolii. Respectă regulile de igienă, folosește cu atenție obiectele ascuțite și nu împărți lama de ras sau trusa de unghii.

 

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.