Hepatita: Care este cel mai bun tratament pentru a evita ciroza?

Hepatita: Care este cel mai bun tratament pentru a evita ciroza?

Redactor Divahair.ro

Tratamentul pentru hepatita depinde de tipul virusului hepatic prezent in sange si de gravitatea leziunilor ficatului. Pe baza testelor de diagnostic, medicul va determina care este cea mai buna optiune de tratament pentru a impiedica provocarea altor daune. Afla cum se trateaza fiecare tip de hepatita!

Tratarea hepatitei acute

Hepatita acuta este o afectiune care nu dureaza mai mult de 6 luni. Dupa aceasta perioada, functiile hepatice se normalizeaza. Cele mai frecvente tipuri de hepatita acuta sunt cele virale, cauzate de infectia de un virus hepatic (A, B, E). Cu toate acestea, exista si alte cauze neinfectioase, precum: consumul de alcool, medicamente si droguri, boli autoimune, etc.

hepatita

Hepatita acuta provoaca mai multe simptome, care includ:

  • Anorexie, oboseala si stare generala de rau
  • Lipsa poftei de mancare
  • Febra, greata si varsaturi
  • Durere abdominala in partea dreapta
  • Dureri articulare (apar ocazional, in special in cazul hepatitei B)
  • Icter
  • Urina inchisa la culoare si scaune decolorate
  • Splenomegalie (marirea splinei- apare doar la unii pacienti)

In cazul hepatitei A si E, majoritatea pacientilor nu necesita un tratament specific. Acest tip de hepatita se elimina de obicei singura. Totusi, medicul va recomanda odihna la pat si cat mai multa hidratare. De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice, deoarece acestea pot intarzia recuperarea si pot provoca leziuni severe de ficat.

Hepatita B poate fi acuta, caz in care nu necesita o anumita medicatie. In schimb, este necesara multa odihna, hidratare adecvata si o dieta nutritiva care sa ajute corpul sa lupte impotriva virusului.

Rar, o persoana cu hepatita acuta A sau B prezinta simptome severe si necesita asistenta medicala. Daca boala provoaca varsaturi si diaree, se recomanda spitalizarea pentru a hidrata organismul intravenos.

In unele cazuri extrem de rare, hepatita acuta virala se cronicizeaza sau apare hepatita acuta severa (fulminanta) cu semne de insuficienta hepatica. Hepatita fulminanta poate provoca deteriorarea rapida a functiei mentale (encefalopatie hepatica). Pacientii pot intra in coma si, de obicei, este nevoie urgent de un transplant de ficat pentru a salva viata pacientului. In unele cazuri, boala poate fi fatala.

Tratamentul hepatitei cronice

Hepatita B cronica si hepatita C sunt tratate cu medicamente antivirale. Acestea impiedica reproducerea sau replicarea virusului si protejeaza ficatul de alte daune. Exista mai multe medicamente antivirale disponibile, medicul recomanda tratamentul adecvat in functie de simptomele pacientului, starea generala de sanatate, numarul de copii ale virusului sau de genotipul acestuia (in cazul hepatitei C).

Tratamentul pentru hepatitele cronice poate dura de la 6 luni pana la 1 an. Unii pacienti necesita medicamente pentru tot restul vietii pentru a preveni afectarea ficatului. De asemenea, persoanele infectate cu virusul hepatitei B sau C necesita evaluari medicale periodice si monitorizare continua. Se recomanda evitarea consumului de alcool si a altor substante si medicamente care pot provoca leziuni hepatice. Daca nu se trateaza, infectiile cu virusul hepatic B sau C pot provoca boli grave, inclusiv cancer hepatic. In cazul in care medicatia nu este eficienta, este necesar transplantul de ficat.

Pentru virusul hepatic D nu exista medicamente antivirale sau alte terapii. Bolnavii au nevoie de multa odihna, hidratare, dieta nutritiva si evitarea alcoolului.

In prezent, exista un vaccin pentru hepatita A si B, dar nu si pentru hepatita C, D si E.

Tratamentul naturist al hepatitei

In tratamentul hepatitei, dieta sanatoasa este deosebit de importanta. Alimentatia bogata in substante nutritive stimuleaza sistemul imunitar, ajuta ficatul sa functioneze mai bine si scade riscul infectiilor sau cirozei. Nu este nevoie de un regim alimentar strict. Totusi, medicul va informa pacientul care sunt alimentele recomandate si cele interzise pentru vindecarea mai rapida a bolii.

Pe langa dieta, pacientii infectati cu virusul hepatic pot apela la tratamentul naturist pe baza de suplimente alimentare naturale. Acestea ajuta la ameliorarea simptomelor si intarirea sistemului imunitar. MEGALIV este un produs 100% natural, obtinut din ingrediente active cunoscute pentru proprietatile lor hepatoprotectoare. Cu o combinatie unica de plante precum armurariu, anghinare, ochii soricelului, papadie, rostopasca si Kutki Picrorhiza curroa, MEGALIV fortifica ficatul, intareste si detoxifica organismul, ajutandu-l sa lupte cu virusul hepatitei.

Asadar, tratamentul hepatitei este esential pentru evitarea complicatiilor. Discuta cu medicul pentru a stabili ce trebuie sa faci pentru a scapa de acesta afectiune periculoasa.

Articolul urmator
Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție
Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție
La ce e creierul tău cel mai bun?
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.