Cât costă un detartraj în 2019 și ce presupune

Cât costă un detartraj în 2019 și ce presupune

Dana Ungureanu

Controlul stomatologic de rutină este foarte important pentru sănătatea orală. Deși foarte multe persoane se tem de vizita la medicul dentist, foarte multe afecțiuni și probleme care apar la nivelul cavității bucale se pot agrava, dacă nu sunt depistate la timp. Astfel, chiar dacă nu te confrunți cu simptome sau dureri inexplicabile, este esențial să mergi de două ori pe an la control.

Înainte de începerea unor tratamente, medicul va face o igienizare profesională, în cadrul căreia va îndepărta placa bacteriană și tartrul. Prețul unui detartraj diferă de la un cabinet stomatologic la altul, iar acesta depinde atât de tehnica folosită, cât și de alți factori, cum ar fi aparatura din dotare sau amplasarea cabinetului.

femeie in cabinet stomatologic

Înainte să te întrebi care este prețul unui detartraj, este bine să știi ce presupune această intervenție și care sunt riscurile la care te expui în cazul în care nu acorzi atenție sănătății cavității bucale. Igiena dentară este esențială pentru a avea o dantură sănătoasă și frumoasă, iar neglijarea sănătății și aspectului dinților poate determina apariția unor probleme grave, cum ar fi boala paradontală, care duce la pierderea dinților.

Detartrajul este procedura de înlăturare a tartrului (pietrei) de pe dinți. Acesta se poate realiza numai cu instrumente acționate manual, cu ajutorul cărora se înlătură tartrul cu anse activate sonic sau ultrasonic. Aceste anse vibrează ușor, îndepărtând tartrul. Pe tot parcursul tratamentului, un jet puternic de apă va acționa pe ansă pentru a preveni supraîncălzirea dintelui din cauza vibrațiilor, însă aceasta are și un rol adjuvant.

Placa bacteriană este principala cauză a apariției bolii paradontale.

Este important ca igienizarea dinților să fie efectuată atât în mod frecvent acasă, cât și înainte de începerea oricărui tratament stomatologic, în special chirurgical sau implantologic.

Igiena orală se poate realiza în două moduri:

  • acasă, efectuată zilnic, dimineața și seara, cu ajutorul produselor destinate special îngrijirii dentare;
  • igienizare profesională, efectuată o dată la șase luni sau chiar mai puțin, la 4 luni, în cazul purtătorilor de lucrări și implanturi, sau la 3 luni, în cazul persoanelor fumătoare; aceasta trebuie efectuată în cabinetul dentar, de personal autorizat care folosește aparatură specială.

Igienizarea orală la cabinet este o procedură care necesită mai mult timp decât igienizarea efectuată acasă. De regulă, curățarea profesională a danturii durează aproximativ două ore. Astfel, medicul dentist va efectua un control de rutină, în cadrul căruia va identifica depozitele contaminate cu ajutorul revelatorilor de placă bacteriană.

Următorul pas este efectuarea detartrajului cu ultrasunete (subgingival) și la nivelul smalțului (supragingival), cu aparatură tehnologică avansată, care nu lezează structurile dentare, fie că vorbim de cele dure sau de cele moi (gingie).

După ce cavitatea bucală a fost curățată temeinic în timpul detartrajului, pasul următor este îndepărtarea petelor, a depozitelor moi și îndepărtarea tuturor suprafețelor cu ajutorul airflow, un aparat care împrăștie cu presiune o pulbere foarte fină de aer, bicarbonat și apă. La final, medicul va efectua periajul profesional pentru lustruirea suprafețelor cu periuțe, periplanturi și paste speciale, de granulații diferite, va afectua netezirea și lustruirea spațiilor interdentare cu ajutorul unor benzi fin abrazive și va efectua un tratament cu laser antiinflamator la nivelul papilelor și zonelor gingivale inflamate.

În orice cabinet stomatologic, după efectuarea igienizării profesionale, dentistul va oferi pacientului un instructaj cu privire la efectuarea corectă a igienei orale acasă.

Igienizarea cavității bucale și controlul stomatologic periodic sunt esențiale pentru menținerea sănătății dinților și pentru prevenirea apariției unor afecțiuni grave. Sunt cazuri în care vizita la dentist trebuie făcută la un interval mai mic. De exemplu, fumătorii pot dezvolta numeroase probleme dentare, la fel și persoanele care au o dantură înghesuită (dinți strâmbi).

femeie care isi curata dintii cu ata dentara

Cum să cureți placa bacteriană

Placa bacteriană este o peliculă albă sau galbenă, care se depune în mod natural pe suprafața dinților, formată din bacterii colonizatoare care încearcă să pătrundă în suprafața fină a dinților. Neîndepărtată zilnic, aceasta cauzează carii, boli parodontale și tartru. Deoarece nu este vizibilă, aceasta se poate acumula extrem de rapid.

Este important să acorzi importanță igienei orale, prin stabilirea unui program de prevenție:

  • Periajul dinților, zilnic, cu pastă de dinți și periuță de dinți adecvată pentru dantură și gingii;
  • Curățarea spațiilor interdentare cu ajutorul aței dentare cel puțin o dată pe zi, însă de preferat noaptea, înainte de somn;
  • Urmarea unui regim alimentar sănătos și evitarea gustărilor între mese, pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene;
  • Efectuarea unor controale regulate și igienizarea profesională.

Unele studii susțin că periuțele de dinți electronice sunt mai eficiente decât cele clasice când vine vorba de eliminarea plăcii bacteriene. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, tartrul se formează din cauza unui periaj incorect. Astfel, este important să discuți cu dentistul tău atât despre timpul pe care trebuie să îl aloci pentru curățarea dinților, cât și despre metoda cea mai eficientă de curățare a danturii.

femeie care apeleaza la dentist pentru detartraj profesional

Care este prețul unui detartraj

Așa cum am menționat anterior, prețul unui detartraj, dar și al altor tratamente medicale, diferă de la un cabinet la altul, în funcție de mai mulți factori, cum ar fi complexitatea intervenției și aparatura folosită.

Intervale de prețuri pentru tratamente de profilaxie:

  • Detartraj: între 100 de lei și 250 de lei, în funcție de serviicile extra oferite în timpul igienizării orale sau în funcție de complexitatea tratamentului. De exemplu, sunt pacienți care au gingii sensibile și se confruntă cu sângerări în timpul procedurii de îndepărtare a tartrului, motiv pentru care medicul va apela la injecții cu anestezic pentru a diminua senzațiile de durere.
  • Airflow: între 50-70 de lei și 100 de lei, în funcție de complexitatea procedurii și de complicațiile dentare ce pot să apară;
  • Periaj profesional: între 60-80 de lei și 150 de lei sau chiar mai mult, în funcție de oferta cabinetului stomatologic.

Detartrajul face parte din pachetul pentru tratamentul de profilaxie, însă, dacă pacientul nu dorește și airflow sau periaj profesional, prețul pentru eliminarea tartrului și timpul alocat procedurii scad considerabil.

Cele mai multe cabinete dentare au prețuri modice, însă există și câteva care oferă servicii de lux, acestea având prețuri mai mari. Astfel, în cazul cabinetelor pretențioase, care își promovează serviciile ca fiind cele mai bune și care utilizează cele mai noi și mai eficiente tehnologii, prețul unei oferte pentru profilaxie (detartraj + periaj profesional + airflow) pornește de la 200-300 de lei și poate să ajungă până la 400-500 de lei sau chiar mai mult.

Unele cabinete oferă și servicii sau pachete personalizate, motiv pentru care prețurile unor tratamente nu sunt afișate direct pe site, ci sunt stabilite doar împreună cu stomatologul.  

Detartrajul este esențial pentru menținerea sănătății dinților. Acest procedeu este dăunător danturii sau sănătății organismului doar în cazul în care sunt utilizate tehnologii învechite sau în cazul în care personalul medical nu este instruit pentru a efectua tratamentul de îndepărtare a tartrului.

Procesul de îndepărtare a tartrului de pe dinți nu este dăunător pentru smalt, însă în timpul procedurii este posibil să apară o ușoară sensibilitate determinată în special de expunerea rădăcinilor dentare cu gingia deja retrasă în cavitatea bucală.

Sensibilitatea poate persista mai multe zile până la o săptămână, iar aceasta este declanșată de alimente reci sau dulci.

Decontarea detartrajului prin CNAS

În cazul în care nu dispui de suficienți bani pentru a plăti serviciile medicale necesare, poți obține decontare prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Potrivit cnas.ro, persoanele cu vârsta sub 18 ani beneficiază de servicii medicale decontate 100%, în timp ce persoanele adulte beneficiază de servicii decontate între 60% și 100%.

Consultația de rutină, care presupune identificarea depozitelor contaminate, controlul oncologic, evidențierea plăcii dentare prin colorare și, după caz, igienizarea bucală, se decontează în procent de 60% prin CNAS.

Se acordă o singură consultație la un interval de 12 luni pentru un asigurat cu vârsta peste 18 ani și o consultație la 18 luni pentru persoanele sub 18 ani.

Lista furnizorilor de contract (medicină dentară) poate fi vizualizată pe site-ul www.cnas.ro. Astfel, poți vedea ce cabinete stomatologice au contract prin Casa Națională de Asigurări de sănătate. Tot pe site-ul oficial poți vedea toate serviciile și tratamentele care sunt decontate prin CNAS.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Cât de dezvoltată spiritual ești?
Incepe quiz
Cât de dezvoltată spiritual ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.