Cât de periculoase sunt radiografiile dentare

Cât de periculoase sunt radiografiile dentare

Dana Ungureanu

În ultimii ani, tot mai multe persoane se confruntă cu afecțiuni și probleme dentare grave, iar vizita la medicul stomatolog ar trebui să devină un obicei. Dacă sunt depistate la timp, problemele ce apar odată cu vârsta sau din cauza unei alimentații nesănătoase pot fi tratate și ameliorate cu succes, iar sănătatea dinților nu va mai fi pusă în pericol. De la caz la caz, radiografia dentară este o procedură recomandată de medic pentru a stabili un diagnostic și pentru a stabili cel mai bun plan de tratament sau de intervenție.

radiografie dentara panoramica

Radiografiile dentare sunt o procedură comună de diagnostic, considerată extrem de sigură. Radiografiile digitale au doze foarte mici de radiații, prezentând un factor de risc foarte mic, spre deosebire de alte proceduri imagistice.

În cazul în care îți faci griji dacă medicul îți recomandă procedura cu raze X sau dacă te întrebi când este indicat să renunți la această metodă de diagnostic din cauza altor afecțiuni medicale ce se pot complica, este recomandat să ceri mai multe informații despre ce înseamnă radiografia dentară, de ce este efectuată și cum se procedează.  

Atunci când razele X sunt efectuate în mod corect și corespunzător, persoana instruită să efectueze procedura va asigura toate măsurile de siguranță, ceea ce înseamnă că nu vei avea motive de îngrijorare.

În mod surprinzător, o examinare de rutină pentru a depista posibile probleme dentare cu ajutorul acestor raze expune pacientul la aceeași cantitate de radiație precum cea la care este expusă o persoană în decurs de una sau două ore de zbor.

Căror persoane li se recomandă radiografia dentară

Radiografiile cu raze X sunt folosite ca diagnostic pentru a ajuta medicul stomatolog să vadă aspecte și detalii care nu sunt vizibile cu ochiul liber în momentul în care este efectuat un control de rutină.

Persoanele adulte cărora le este recomandată această procedură vor primi un diagnostic corect, care va ajuta medicul să identifice și să trateze mai bine problemele dentare existente.

Folosind razele X, medicul tău poate vedea următoarele:

  • Zonele de dezintegrare, inclusiv cele care se află între dinți
  • Retracția osoasă și retracția țesutului gingival, semne specifice gingivitei
  • Abcese la nivelul rădăcinii dintelui sau între dinte și gingie
  • Tumori
  • Modificări ale canalului de rădăcină

Fără o radiografie dentară, multe dintre aceste probleme grave nu ar putea fi depistate. Mai mult decât atât, razele X ajută medicul să intervină mai bine în cazul în care sunt necesare procedee precum implanturi dentare, proteze, aparate dentare sau alte tratamente similare.

Cum afectează razele X sănătatea copiilor

Foarte mulți părinți sunt preocupați de impactul radiografiilor dentare asupra sănătății copiilor, deoarece aceștia sunt mai sensibili la radiații. Cu toate acestea, cantitatea de radiații la care sunt expuși copiii în timpul acestei proceduri este considerată una sigură, care nu le pune sănătatea în pericol.

Ce importanță au razele X în cazul pacienților tineri:

  • se poate monitoriza evoluția măselelor de minte;
  • se poate determina dacă dinții de lapte slăbesc în mod corespunzător, astfel încât cavitatea bucală să se adapteze cu dinții permanenți;
  • se poate observa degradarea gingiei și astfel poate fi prevenită apariția gingivitei.

În cazul copiilor, sunt recomandate vizitele periodice la dentist. În funcție de caz, medicul va recomanda raze X, iar programul și planul de tratament vor varia în funcție de nevoile individuale ale fiecărui pacient în parte.

Radiografiile dentare în timpul sarcinii

Femeile însărcinate sunt sfătuite să evite razele X. Chiar dacă nivelul radiațiilor este foarte mic, este recomandat să fie evitată orice expunere ce poate pune în pericol sănătatea copilului în curs de dezvoltare. Astfel, în cazul în care ești însărcinată și mergi la dentist, este bine să informezi medicul.

Cu toate acestea, sunt situații în care femeile gravide trebuie să facă radiografii dentare, mai ales dacă este vorba de o complicație sau dacă s-a început deja un plan de tratament. În orice caz, trebuie discutat cu medicul stomatolog pentru a determina care e cel mai sigur mod de a continua.

Femeile care suferă de boală paradontală prezintă un risc mai mare de apariție a unor reacții adverse în timpul sarcinii, motiv pentru care nu trebuie neglijată sănătatea dinților.

În funcție de gravitatea situației, medicul dentist poate lua măsuri suplimentare de precauție, cum ar fi utilizarea unui guler tiroidian în timpul procedurii cu raze X.

Este important să îți informezi medicul cu privire la evoluția sarcinii și la starea generală de sănătate, astfel încât să nu existe riscul de apariție a unor complicații.

Măsuri de siguranță

Există foarte multe măsuri de siguranță la care medicul dentist poate apela pentru a reduce la minimum efectele radiațiilor cu raze X. De exemplu, una dintre ele este efectuarea unei radiografii panoramice, astfel încât expunerea la radiații să fie semnificativ redusă.

femeie la stomatolog

Cum se determină necesitatea radiografiilor dentare

Cea mai bună modalitate de a minimiza expunerea la raze X este aceea de a te asigura că acestea sunt folosite doar atunci când este cazul. Nu există un plan exact pentru utilizarea acestei metode de diagnostic, frecvența utilizării razelor X fiind stabilită doar de stomatolog.

Factorii care vor fi luați în considerare sunt:

  • vârsta;
  • etapa dezvoltării dentare;
  • istoricul medical al pacientului;
  • factorii de risc pentru apariția unor complicații;
  • evoluția simptomelor.

Conform unui studiu, relizarea unei evaluări clinice periodice poate reduce nevoia utilizării razelor X cu până la 43%, fără o creștere a ratei bolilor nediagnosticate. În cazul în care îți faci griji în privința riscurilor la care ești expusă în timpul acestei proceduri, cere-i medicului să efectueze o examinare generală înainte să recomande o radiografie dentară. Cu toate acestea, este important să reții faptul că foarte multe probleme și afecțiuni nu pot fi depistate decât cu ajutorul razelor X.

Pentru a reduce la minimum expunerea la radiații, dacă ai radiografii de la un alt cabinet stomatologic, asigură-te că le iei cu tine în momentul în care apelezi la serviciile altui dentist.

Radiografiile dentare sunt considerate extrem de sigure. Cu toate acestea, este important să înțelegi scopul oricărei proceduri care te expune la raze X. Astfel, este recomandat să discuți periodic cu doctorul pentru a înțelege mai bine când este necesară efectuarea unor noi proceduri și cum poate contribui fiecare intervenție la protejarea și îmbunătățirea sănătății orale.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.