Ce să faci înainte de culcare ca să nu te trezeşti cu respiraţia urât mirositoare

Ce să faci înainte de culcare ca să nu te trezeşti cu respiraţia urât mirositoare

Bianca Geica, redactor DivaHair.ro

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să te trezeşti dimineaţa cu o respiraţie grea, urât mirositoare, care parcă te obligă să mergi cât mai repede la baie pentru a te spăla pe dinţi? Aproape că nu există persoană care să nu se fi confruntat cel puţin o dată în viaţă cu această problemă care, în termeni medicali, poartă denumirea de „halitoză”.

Halitoza poate apărea din mai multe cauze, principalul factor care determină această afecţiune fiind o igienă orală precară. Faptul că nu ne spălăm corect pe dinţi dimineaţa, seara, înainte de culcare, şi după fiecare masă determină o respiraţie urât mirositoare. Însă nu te gândi că doar periajul incorect poate cauza halitoza. Ingerarea unor alimente cu miros puternic, precum ceapă sau usturoi, fumatul și consumul de băuturi alcoolice se numără, de asemenea, printre principalele cauze ale respiraţiei urât mirositoare.  

De ce halitoza apare, de regulă, dimineaţa? Ei bine, potrivit site-ului de specialitate WebMD.com, fiindcă noaptea nu ne hidratăm, fluxul salivar scade și gura devine uscată, creându-se astfel un mediu propice dezvoltării şi înmulțirii bacteriilor. Acest proces dă naştere respiraţiei urât mirositoare.

Din fericire, aceasta poate fi ameliorată câtă vreme ţinem cont de câteva sfaturi simple. Igiena orală impecabilă şi adoptarea unui regim alimentar sănătos şi echilibrat sunt principalele „arme” prin care poţi combate eficient neplăcuta halitoză.

Ce să faci înainte de culcare ca să nu te trezeşti cu respiraţia urât mirositoare

  1. Curăţă-ţi corect dinţii!

Cariile, placa bacteriană şi respiraţia urât mirositoare apar, de cele mai multe ori, din cauza unui periaj incorect. Este important să ne spălăm pe dinţi dimineaţa, imediat cum ne trezim, şi seara, înainte de culcare, dar şi după fiecare masă, dacă este posibil. Curață-ţi dinţii pornind de la gingie spre vârf şi alege o pastă de dinţi cu fluor, care omoară bacteriile şi înlătură eficient placa. Atenţie, un periaj eficient nu este sinonim cu un periaj agresiv, care poate traumatiza gingiile, provocând inflamaţii!

Nu uita să-ţi periezi şi limba, întrucât pe suprafaţa sa îşi fac loc bacterii şi microorganisme care, pe lângă halitoză, pot cauza şi alte afecţiuni dentare. Profită de ocazie şi înlocuieşte-ţi periuţa de dinţi obişnuită cu una care este prevăzută cu o suprafaţă uşor abrazivă, destinată curăţării limbii.

  1. Foloseşte apă de gură!

După periajul dinţilor şi curăţarea limbii, este de preferat să foloseşti şi apă de gură. Aceasta are rol dezinfectant şi pătrunde în locuri unde periuţa de dinţi nu poate ajunge. În locul apei de gură din comerţ, foarte eficiente sunt şi ceaiurile din plante, care reduc inflamatiile şi dezinfectează la fel de bine cavitatea bucală. Ceaiul de pelin și cel de salvie sunt recunoscute pentru proprietăţile lor antibacteriene!  

  1. Nu uita de aţa dentară

Zilnic, după fiecare periaj, foloseşte aţă dentară, care ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene şi elimină resturile de mâncare dintre dinţi. Mişcă aţa în sus şi în jos între dinţi, având grijă să curbezi aţa la baza fiecărui dinte pentru a curăţa baza gingiei. Important: curăţă fiecare dinte cu o porţiune de aţă dentară curată. 

  1. Mergi la dentist o dată la 6 luni

Nimeni nu adoră să meargă la dentist, dar, pentru o igienă orală fără cusur, este necesar să te aşezi pe scaunul stomatologului măcar de două ori pe an. După un control amănunţit, medicul îţi va recomanda fie un periaj profesional, fie un detartraj complet, pentru a exclude posibilitatea unei infecţii sau inflamaţii.

  1. Nu mai fuma!

Mai este nevoie să-ţi reamintim că fumatul este unul dintre principalii factori care cauzează halitoza? Bineînțeles, de preferat ar fi să te laşi de fumat, însă, dacă nu poți renunţa complet la ţigări, încearcă măcar să nu mai fumezi cu cel puţin patru ore înainte de culcare. Spală-te bine pe dinţi după ultima ţigară pe ziua respectivă, iar a doua zi vei observa că respiraţia ta nu va mai fi atât de grea. 

  1. Adoptă o dietă echilibrată

Mirosul respiraţiei este puternic influenţat de alimentaţia noastră. Din fericire, există câteva alimente care neutralizează acizii ce cauzează halitoza (respiraţia urât mirositoare). Acestea sunt:

- ceaiul verde: cunoscut pentru efectul său antioxidant, care împiedică dezvoltarea bacteriilor;
- merele: au proprietăţi antibacteriene şi ajută la înlăturarea plăcii bacteriene;
- iaurturi probiotice: sunt bogate în vitamina D, care înlătură bacteriile de la nivelul cavităţii bucale, dar şi din organism;
- apa: curăţă organismul, are rol detoxifiant şi hidratează;
- ghimbirul: tăiat mărunt şi amestecat cu suc de lămâie, calmează şi neutralizează respiraţia urât mirositoare;
- citricele sau orice alte fructe bogate în vitamina C, care înlătură bacteriile şi te ajută să lupţi împotriva gingivitei.

Urmează aceste reguli simple şi scapă de respiraţia urât mirositoare!

Articolul urmator
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
Care vor fi ultimele tale cuvinte înainte de moarte?
Incepe quiz
Care vor fi ultimele tale cuvinte înainte de moarte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (59)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.