Cele mai eficiente metode pentru curățarea dinților de placa bacteriană

Cele mai eficiente metode pentru curățarea dinților de placa bacteriană

Redactor Alexa Galgau

Cel mai bun tratament pentru dinți este prevenția: întreabă orice medic dentist și îți va spune același lucru. Aproape toate afecțiunile dentare pot fi prevenite printr-o igienă orală corectă, iar primul pas în profilaxia dentară este îndepărtarea stratului de bacterii care se acumulează pe dinți, pe gingii și pe limbă. Dacă placa bacteriană nu este eliminată, ea se întărește și formează tartrul, un teren perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, care duc la apariția cariilor și a problemelor gingivale. 

Există mai multe metode eficiente de curățare a dinților de placă, pe care le poți încerca pentru a rări drumurile la medicul stomatolog!

Metode pentru curățarea dinților de placă

Prima și cea mai importantă măsură pe care poți să o iei pentru curățarea dinților de placă este îngrijirea corespunzătoare a danturii. Aceasta înseamnă să știi exact cum să te speli corect pe dinți, dar și să te duci la controalele de rutină la dentist, măcar o dată pe an, chiar dacă nu ai probleme cu dantura. 

Pentru a curăța dinții de placă, poți folosi anumite ingrediente naturale, care te ajută să scapi de zâmbetul galben și neatrăgător:

  • uleiul de cocos: aceasta este o metodă folosită din cele mai vechi timpuri pentru a curăța dinții. Deși nu trebuie să renunți la periajul obișnuit în favoarea acesteia, este indicat să o folosești din când în când pentru a scăpa de placa bacteriană. Ia o linguriță de ulei de cocos și clătește gura cu el timp de 15-20 de minute, apoi scuipă-l și nu clăti gura, ci spală-te pe dinți ca de obicei. Dacă știi că faci tartru ușor, poți să repeți zilnic acest tratament naturist.

  • bicarbonatul de sodiu: este unul dintre cele mai eficiente ingrediente pentru curățarea plăcii, deoarece neutralizează pH-ul din gură, reducând bacteriile și albind totodată dantura. Pune puțin bicarbonat de sodiu pe periuța de dinți umedă și spală-te pe dinți cu el, apoi clătește gura cu apă călduță. Alternativ, poți să amesteci o linguriță de sare cu 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu și să bagi perii periuței de dinți în acest mix, apoi să te speli pe dinți cu el.

  • aloe vera: gelul acestei plante vindecătoare poate fi folosit și pentru curățarea dinților de placă, nu doar pentru vindecarea pielii. Un studiu realizat în 2014 arată că gelul de aloe vera este la fel de eficient în îndepărtarea plăcii bacteriene precum apa de gură din comerț. Pentru a aplica acest remediu, extrage gelul dintr-o frunză de aloe, aplică-l direct pe gingii și pe dinți, apoi lasă-l să acționeze 10 minute. Clătește gura cu apă rece. Poți folosi acest remediu de două ori pe zi.

  • cuișoarele: în medicina ayurvedică, cuișoarele sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru a curăța dinții, dar și pentru a vindeca durerile dentare, având proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare. Amestecă o linguriță de pudră de cuișoare cu puțin ulei de măsline și aplică mixul pe dinți. Așteaptă câteva minute, apoi clătește-te cu apă călduță. Repetă tratamentul de două ori pe zi.

  • oțetul alb: acesta conține acid acetic, care previne demineralizarea smalțului și acumularea plăcii bacteriene pe dinți, având în același timp și proprietăți antibacteriene. Amestecă două lingurițe de oțet alb cu o linguriță de sare și 120 ml de apă călduță. Clătește gura cu acest amestec de două ori pe zi, dimineața și seara.

  • coaja de portocală: în mod surprinzător, cojile de protocală pot fi folosite pentru albirea dinților, deoarece ajută la desprinderea plăcii de pe dinți fără a afecta smalțul. Vitamina C din coaja de portocală previne creșterea microorganismelor pe suprafața dinților. Ia o coajă de portocală și masează dinții cu partea interioară a acesteia (cea albă), înainte de a merge la culcare. Lasă coaja să acționeze peste noapte și clătește bine gura a doua zi, înainte de a te spăla pe dinți.

  • ulei esențial de rozmarin: acționează ca un dezinfectant și este foarte eficient în curățarea dinților de placă, prevenind formarea tartrului și înlăturând mirosul neplăcut al gurii. Amestecă 1-2 picături de ulei esențial de rozmarin cu o lingură de apă rece și clătește gura cu acest amestec timp de 10 minute, apoi scuipă-l și spală-te pe dinți ca de obicei. Nu înghiți amestecul și nu face gargară cu el.

Aceste ingrediente pentru curățarea dinților de placă sunt nu doar foarte eficiente, dar și mult mai accesibile decât nenumăratele produse scumpe de pe piață!

Află și unde este cel mai sănătos să ții periuța de dinți!

Articolul urmator
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult
Incepe quiz
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.