Hobby-ul meu: colectionarea de zambete. De ce este ortodontia fascinanta?

Hobby-ul meu: colectionarea de zambete. De ce este ortodontia fascinanta?

Eugenia Dinescu, redactor


Cred ca sunt printre cei mai fericiti colectionari din lume. In fiecare zi colectionez zambete pentru ca inca de cand eram copil  visam sa devin medic si sa ajut oamenii. Expresia fericii este zambetul, care transmite ceea ce este inauntru nostru. M-am indreptat spre stomatologie si am ales specializarea in ortodontie si ortopedie dento-faciala, deoarece este ramura medicinei care imbina ambele mele vise din copilarie: prin profesia mea sa fac oamenii sa zambeasca frumos si sanatos. 
 Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont OrtoImplant Expert
 


In cei 12 ani de experienta, am intalnit numeroase cazuri dificile, care au reprezentat provocari ale caror rezolvari mi-au adus si imi aduc numeroase satisfactii. Unul dintre momentele care m-au emotionat cel mai mult in cariera mea a fost replica unei fetite de 12 ani, pe la mijlocul tratamentului, cand dintii se mai indreptasera: “Acum, in sfarsit, m-au acceptat si pe mine fetele in grupul lor!”. La fel si comentariul unei mame, postat pe pagina mea de Facebook, sub fotografiile “inainte si dupa tratament” ale fetitei ei: “De la jena, la fericire”. Atunci am realizat cat de afectati sunt atat copiii, cat si parintii lor, de dificultatea de integrare si acceptare sociala, de sinceritatea brutala a celorlati copii, care lasa urme adanci in sufletele micutilor si au rasunet si in viata lor de adulti. Increderea in sine le este afectata, iar acest lucru se transmite celor din jur, impiedicand uneori persoana respectiva sa-si atinga potentialul maxim si sa devina un adult de succes. De aceea, simt si ma bucur ca fiecare zi in care mai parcurg impreuna cu pacientii mei un pas pe drumul spre un zambet frumos, este de fapt o zi castigata care le niveleaza drumul spre succes.



Dupa cum bine stiti, nu doar aspectul estetic este important, ci si sanatatea dentara, deoarece dintii inghesuiti nu permit realizarea unui periaj corect, ceea ce duce in timp la aparitia cariei, a complicatiilor acesteia (necroza, gangrena dentara), urmate uneori de extractii si realizarea unor lucrari dentare. Fortele masticatorii anormale transmise asupra dintilor inghesuiti conduc in timp la parodontoza, tocirea dintilor, probleme musculare si articulare.

In ultimii ani am observat ca purtarea aparatului dentar a devenit chiar un trend printre copii si adulti. Astazi, 30% dintre pacientii mei sunt adulti, iar aparatele dentare fixe din ce in ce mai estetice, bracketurile ceramice si cele de safir aproape invizibile le fac foarte usor de acceptat atat de catre acestia, cat si de catre adolescenti. Bracketii metalici sub forma de stea, diamant, Hello Kitty, inimioara si elasticele colorate sunt foarte apreciate, mai ales de copii.
De asemenea, exista si aparate linguale (fixate pe interiorul dintilor) sau tratamentul cu o serie de gutiere transparente, insa acestea sunt indicate  in putine cazuri si sunt mai costisitoare.

Durata tratamentului ortodontic depinde de mai multi factori precum gravitatea cazului sau de varsta pacientului si este, in medie, de 1,5-2 ani. Pentru inghesuiri dentare minore, tratamentul ortodontic dureaza cateva luni, in timp ce pentru anomalii dento-maxilare grave poate depasi 2 ani. In tot acest timp, pacientul trebuie sa  aiba o igiena dentara foarte buna si sa evite alimentele dure pentru a nu dezlipi bracketurile, iar dupa indreptarea dintilor trebuie sa poarte pentru o perioada de timp o gutiera de mentinere a rezultatului, deoarece dintii au nevoie de timp pentru a se fixa in os in noua pozitie.

In domeniul ortodontiei se fac numeroase progrese, iar pentru a fi la curent cu ultimele noutati, incerc sa nu omit nici acum, dupa mai mult de 12 ani de experienta profesionala, cursurile si congresele nationale si internationale de specialitate. Totusi, nici una dintre diplomele obtinute la aceste congrese nu valoreaza la fel de mult ca sclipirea din ochii pacientilor mei cand vad fotografiile cu zambetul lor inainte si dupa tratament.

Intr-o lume preocupata de imagine, intr-o vreme in care nu avem timp sa ii cunoastem mai bine pe cei din jur, prima impresie conteaza si de aceea un zambet frumos si sanatos atrage, magnetizeaza. Asadar, incurajez fiecare pacient care intra pentru prima data in cabinetul meu: “Schimba-ti zambetul, schimba-ti viata!”

Cu drag,
Dr. Mihaela Dan specialist ortodont la OrtoImplant Expert

Articolul urmator
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
Ce gen de barbati ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce gen de barbati ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.