Parodontoza se ia? Află totul despre această boală și dacă poate fi contagioasă

Parodontoza se ia? Află totul despre această boală și dacă poate fi contagioasă

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Parodontoza, numită și boala gingiilor, este o infecție gravă a gingiilor care dăunează țesutului moale care, dacă nu este tratată, poate distruge osul care susține dinții.

Conform dexonline, parodontoza este un proces patologic al parodonțiului, constând în retracția gingiilor și descoperirea pronunțată a dinților, caracterizată prin formarea locală de pungi cu puroi și căderea dinților.

Parodontoza poate determina slăbirea dinților sau, în cel mai rău caz, poate duce la pierderea dinților.

Se ia parodontoza

Parodontoza este o afecțiune progresivă frecvent întâlnită dar care este, în mare măsură, prevenibilă. De obicei, paradontoza apare din cauza unei igiene orale deficitare. Periajul de cel puțin două ori pe zi, folosirea constantă a aței dentare și mersul periodic la stomatolog pentru control pot îmbunătăți mult șansele reușitei tratamentului parodontitei și pot reduce, de asemenea, considerabil șansa de a-l dezvolta.

Paradontoza: cauze

În cele mai multe cazuri, dezvoltarea parodontitei începe cu apariția plăcii dentare – o peliculă lipicioasă apărută pe suprafața dinților, compusă predominant din bacterii. Dacă nu este tratată, placa dentară evoluează, ajungându-se, mai repede decât s-ar crede, la parodontoză.
Placa dentară se formează pe suprafața dinților atunci când amidonul și zaharurile din alimente interacționează cu bacteriile care se găsesc în mod normal în gură. Spălatul dinților de două ori pe zi și folositul aței dentare o dată pe zi îndepărtează placa, dar placa se formează rapid.

Dacă nu este spălată și rămâne pe dinți, placa se poate întări sub gingie, transformându-se în tartru. Tartrul este mai greu de îndepărtat și este plin, plin de bacterii. Cu cât placa și tartrul stau mai mult pe dinți, cu atât pot face mai multe daune. Tartrul nu poate fi îndepărtat prin periere și folosirea aței dentare – în acest stadiu deja este nevoie de o curățare dentară profesională.

Placa poate provoca gingivita, cea mai ușoară formă de boală a gingiilor. Gingivita este iritația și inflamația părții țesutului gingival din jurul bazei dinților (gingia). Gingivita poate fi vindecată în urma unui tratament profesional și a unei bune îngrijiri orale la domiciliu.

De asemenea, parodontoza are și câțiva factori de risc precum:

  • Fumatul și alte vicii
  • Vârsta
  • Informația genetică
  • Stresul
  • Anumite medicații precum administrearea de anticoncepționale sau de pastile antistres
  • Strânsul sau scrâșnitul dinților
  • Nutriție defectuoasă
  • Stări care afectează hormonii precum pubertatea, sarcina, menopauza
  • Obezitatea
  • Boli care afectează sistemul inflamator al corpului, precum diabet, boli cardiovasculare sau artrită reumatoidă.

Inflamarea îndelungată a gingiilor poate duce la parodontoză, determinând în cele din urmă, apariția unor spații între gingii și dinți care se umplu cu placă, tartru și bacterii. Cu timpul, aceste spații devin tot mai adânci, umplându-se cu mai multe bacterii. Dacă nu sunt tratate, aceste infecții profunde duc la pierderea de țesut și os și, în final, la pierderea unuia sau mai mulți dinți. De asemenea, dacă asta nu era de ajuns, inflamația cronică continuă poate destabilizează puternic și sistemul imunitar.

Ce simptome ai dacă suferi de paradontoză

Gingiile sănătoase sunt ferme și au o culoare roz pal și îmbracă perfect dinții. Semnele și simptomele parodontozei pot include:

  • Gingii umflate sau moi/pufoase la atingere
  • Gingii de un roșu aprins, roșu întunecat sau purpuriu
  • Gingii care îți dau o senzație de jenă, de discomfort la atingere
  • Gingii care sângerează ușor
  • Pe periuța de dinți rămâne o nuanță roz după periaj
  • Scuipi sânge atunci când te speli sau te cureți pe dinți
  • Respiratie urat mirositoare
  • Puroi în spațiul dintre dinți și gingii
  • Dinți slăbiți sau care încep să cadă
  • Durere la mestecat
  • Spații noi care se dezvoltă între dinți
  • Gingiile care se retrag de dinți, lăsând la vedere mai mult din suprafața dinților decât ar fi normal (foto jos)
  • O schimbare a modului în care dinții se potrivesc unii peste alții atunci când muști

Gingii care se retrag

Este paradontoza contagioasă?

Deoarece parodontoza este o „reacție inflamatorie” la bacteriile aflate în gură, majoritatea experților în stomatologie consideră că nu este contagioasă. Cu toate acestea, având în vedere că bacteriile care provoacă boala trăiesc în salivă, este recomandată evitarea contactului gură la gură cu orice persoană care are parodontoză. Mai ales că, deși parodontoză nu este, oficial, contagioasă, există dovezi care să sprijine faptul că persoanele care sunt mai sensibile ar putea dezvolta parodontoză atunci când sunt în contact intim cu alte persoane care au boala.

Un articol din Jurnalul Periodontologiei susține că agenții patogeni parodontali sunt transmisibili. Cu toate acestea, ei nu sunt ușor de transmis. Trebuie să existe o gazdă sensibilă pentru ca boala să apară din expunerea la anumiți agenți patogeni. În timp ce toate bolile transmisibile sunt infecțioase, nu toate infecțiile sunt transmisibile. Tetanosul, de exemplu, poate provoca o infecție, dar o persoană cu tetanos nu o poate răspândi către alte persoane.

Pentru a determina faptul dacă două persoane care formează un cuplu pot lua parodontoza unul de la celălalt, un grup de specialiști a făcut un studiu asupra a 20 de cupluri căsătorite. Ceea ce au descoperit a fost: „soții pacienților cu parodontoză aveau o boală parodontală mai avansată decât soții pacienților fără parodontoză, chiar și atunci când au fost luați în considerare factori potrivnici, cum ar fi vârsta, sexul și statutul socioeconomic. Este important de menționat că cercetătorii nu au ales soții subiecților sursă în funcție de statutul lor parodontal.
De asemenea, saliva pare a fi un vector major pentru transmiterea bacteriilor. Cu toate acestea, transferul organismelor nu duce neapărat la infectarea gazdei. Dacă doi soți au parodontoză și unul urmează tratamentul recomandat și celălalt nu, este foarte posibil ca prima persoană, desi responsabilă, să fie reinfectată de cea iresponsabilă.

Astfel, ca și concluzie a studiilor științifice realizate pentru a afla dacă este parodontoza contagioasă, vă spunem că, potrivit acestora, 30% dintre cupluri au același tip de bacterii parodontoale.

Cum te poți trata de parodontoză

Tratamentul poate fi efectuat de un periodontist, un dentist sau un igienist dentar. Scopul tratamentului este de a elimina complet spațiile din jurul dinților și de a preveni deteriorarea oaselor din jur. Cea mai bună șansă de reușită a tratmentului se obține când, pe lângă acesta, persoana afectată adoptă, de asemenea, o rutină zilnică de îngrijire orală bună, se ocupă de problemele de sănătate care pot afecta sănătatea dentară și se lasă de fumat, unde este cazul. Parodontoza poate fi vindecată prin 2 căi – prin tratament nonchirurgical și tratament chirurgical, în funcție de gravitatea ei.

Tratamente nonchirurgicale

Dacă parodontoză nu este avansată, tratarea ei poate implica proceduri mai puțin invazive, precum:

Detartrajul. Detartrajul elimină tartrul și bacteriile de pe suprafața dintelui și de sub gingie. Poate fi făcută cu instrumente stomatologice, cu un laser sau cu un aparat cu ultrasunete.

Netezirea radiculară. Netezirea radiculară, reduce acumularea ulterioară a tartrului și a bacteriilor și elimină subprodusele bacteriene - care contribuie la inflamație și întârzie vindecarea sau relipirea gingiei de suprafața dintelui.

Tratament cu antibiotice. Antibioticele topice sau orale pot ajuta la controlul infecției bacteriene. Antibioticele topice pot include apa de gură antibacteriană, cu care se clătește gura, sau geluri care conțin antibiotic, care se introduc în spațiul dintre dinți și gingii după o curățare profundă.

Tratamente chirurgicale

Dacă parodontoza este avansată, tratamentul nechirugical nu mai este eficient, devenind necesară o intervenție chirurgicală dentară, cum ar fi:

Operația cu lambou (operație de reducere a spațiilor dintre gingie și dinte). Parodontologul face incizii minuscule în gingie, astfel încât o secțiune de țesut gingival poate fi ridicată înapoi, expunând rădăcinile pentru un detartraj mai eficient și pentru netezirea radiculară a rădăcinilor. Deoarece parodontoza provoacă adesea pierderi osoase, osul de bază poate fi recuperat înainte ca țesutul gingiei să fie suturat la loc. După vindecare, este mai ușor să cureți aceste zone și să menții țesutul gingiilor sănătos.

Grefa de țesut moale. Când, în urma parodontozei, se pierde tesut gingival, gingia se retrage. Astfel, se ajunge în situația în care este necesară înlocuirea țesutului moale deteriorat. Acest lucru se face de obicei prin prelevarea unei cantități mici de țesut de pe cerul gurii (palat) sau folosirea țesutului dintr-o altă sursă donatoare și atașarea acestuia la locul afectat. Acest lucru poate ajuta la reducerea recesiunii ulterioare a gingiilor, acoperirea rădăcinilor expuse și dă dinților un aspect mai plăcut.

Grefa de os. Această procedură se efectuează atunci când parodontoza a ajuns în stadiul în care s-a distrus osul din jurul rădăcinii dinților. Grefa poate fi compusă din fragmente mici din propriul os, sau osul poate fi sintetic sau donat. Grefa osoasă ajută la prevenirea pierderii dinților ținând dintele la locul său. De asemenea, servește ca platformă pentru regenerarea osului natural.

Regenerarea asistată a țesuturilor deteriorate. Aceasta procedură -care permite regenerarea osului care a fost distrus de bacterii – se face simplu: stomatologul plasează o bucată specială de țesut biocompatibil între osul existent și dinte. Materialul inserat împiedică țesutul nedorit să intre în zona de vindecare, permițând oaselor să crească în loc.

Inserarea de proteine care stimulează țesuturile. O altă tehnică implică aplicarea unui gel special pe o rădăcină de dinți bolnavă. Acest gel conține aceleași proteine găsite în dezvoltarea smalțului dinților și stimulează creșterea oaselor și țesutului sănătos.

Tratament parodontoză cu bicarbonat

Tratamentul parodontozei cu bicarbonat intră în categoria tratamentului nechirurgical al acestei afecțiuni. Nenumărate studii efectuate de-a lungul timpului au demonstrat clar că periajul danturii cu bicarbonat de sodiu neutralizează acizii din gură și reduce riscul bolilor gingivale.
Cum se întâmplă asta, mai exact? Ei bine, bicarbonatul de sodiu stimulează producția de saliva, despre care se știe cât de mult contribuie la curățarea zonelor din gură mai puțin accesibile, inclusive a spațiilor dintre gingii și dinți. Astfel, hiperproducția salivară declanșată de periajul cu bicarbonat de sodiu neutralizează acizii din gură, împiedicând depunerea plăcii bacteriene.

Măselăriţa: tratament pentru parodontoză

Măselăriţa este o plantă toxică, erbacee, care creşte spontan pe lângă drumuri, garduri, pe câmpuri etc., până la altitudini subalpine. Ea are efect antispasmotic, anticonvulsivant, antinegralgic, narcotic, midriatic (dilatator pupilar) şi hipnotic. De la ea se recoltează frunzele, la începutul înfloririi.

Tratamentul paradontozei cu maselarita

Măselăriţa trebuie folosită cu mare, mare atenție, fiind o plantă toxică. Deoarece conține scopolamină, dacă se depășește doza indicată sau nu este luată cum trebuie, această planta poate provoca halucinații, amnezie, stări de confuzie, comă și, în cel mai grav caz, moartea.

Se numește măselăriță deoarece în medicina populară a fost folosită pentru calmarea durerilor de măsele. Tratamentul cu măselăriță este considerat cel mai eficient remediu naturist pentru parodontoză. Se face gargară cu decoct, în fiecare dimineață vreme de o săptămână. Cura se poate repeat doar după șase luni. Deoarece, cum s-a menționat mai sus, este o planta toxică, atenție să nu înghiți decoctul în timpul gargarei. Măselăriţa nu se găsește în magazinele naturiste, pentru a o intra în posesia ei trebuie să o culegi personal.

Tratamentul pentru parodontoză: cat costă?

Expresia “mai bine prevenim decât să tratăm” se potrivește perfect și în cazul parodontozei. Tratamentul pentru parodontoză – și aici ne referim la tratamentul făcut la un cabinet specializat – este destul de scump.
Prețul tratamentului pentru parodontoză poate varia dramatic de la 1000 de lei până la chiar și 10.000 de lei. Suma uriașă este justificată de multitudinea și complexitatea pașilor care implică tratamentul în sine. Astfel, tratamentul pentru parodontoză include:

  • consultația inițială pentru stabilirea diagnosticului complet
  • radiografii
  • tomografii
  • reducerea plăcii bacteriene
  • detartraj
  • eventuale extracții necesare acolo unde dinții nu mai pot fi salvați
  • regenerarea tisulară
  • controale după intervenție
  • reducere bilunară a plăcii bacteriene.

Desigur, costul final al tratamentului depinde de particularitatea cazului în sine, dar și de modul în care pacientul alege să se îngrijească pe parcursul tratamentului.

Tratament parodontoză cu laser

Tratamentul parodontozei cu laser reprezintă cea mai nouă opțiune, deoarece este minim invazivă, este fără durere și aduce îmbunătățiri rapide ale situație pacientului, rezultatele fiind unele eficiente și pe timp îndelungat.
Acest tip de tratament are ca scop principal eliminarea cauzelor care au dus la aparitia parodontitei, mai exact îndepărtarea bacteriilor și a tartrului, pentru a ajuta la refacerea dimensiunilor normale ale șanțului gingival.
În general, tratamentul parodontozei cu laser are loc în 3 etape:

  • prevenirea distrugerii țesuturilor
  • controlul infecției
  • prevenirea mobilizării dinților.

Alte tratamente naturiste pentru parodontoză

Pe lângă cel mai eficient – dar și periculos – tratament naturist pentru parodontoză, cel cu măselăriță, oamenii care suferă de această afecțiune mai pot apela și la alte variante de tratament.

Gargara cu ulei de susan – se face timp de un minut – sau până când ochii persoanei care face încep să lăcrimeze ușor- , pentru toată viața. Această practică face parte din Ayurveda, medicina indiană, unde face parte din regimul zilnic de viață.

Tratament cu propolis, în 2 variante. Propolisul solid se mestecă zilnic, 4-5 g, apoi înghite. Se repetă procesul până la vindecare. Cu propolisul tinctură se clătește gura, 40 de picături la 50 ml apă, și apoi se înghite. Se repetă procesul până la vindecare.

Gargară cu decoct de scoarță de stejar – se face zilnic, până la vindecare, punându-se 4-5 linguri la o cană de apă.
Masaj cu ulei de măsline – se face seara, înainte de culcare, masându-se bine dar blând gingiile. Se folosește ulei de măsline în tratarea naturistă a parodontozei datorită capacității sale de a cicatriza și de atenuare a durerilor.

Masaj zilnic cu sare marină

Masaj zilnic cu suc de aloe vera

Masaj zilnic cu zeamă de lămâie – care are acțiune astringentă și tonifiantă asupra gingiilor

Masaj zilnic cu ulei de cătină și sare fină – ingredientele puse în cantități egale

Consum zilnic de banane pentru reducerea inflamaţiei de la nivelul gingiei

Consum zilnic de zeamă de varză pentru reducerea inflamaţiei de la nivelul gingiei

Consum zilnic de castraveți (ca atare sau busb formă de suc) pentru reducerea inflamaţiei de la nivelul gingiei

Implant dentar pentru parodontoză

Implantul dentar pentru parodontoză se poate pune, din fericire, în oricare din etapele de evoluție a bolii. Dar se face în mod diferit. Asta deoarece pentru că reușita implantului dentar necesită luarea în calcul a gradului și tipului de resorbție osoasă. Astfel se poate apela la o grefă osoasă ce are ca scop oferirea unui plus de masă, lățime și înălțime osului mandibular subțiat, pentru ca acesta să poată susține un implant. Grefa se poate face prin adiție osoasă, ce implică adăugarea de material pe suprafața oaselor maxilare.

Implant dentar pentru parodontoza

Implantul dentar pentru parodontoză este o procedură nedureroasă, deoarece se face sub anestezie locală sau, în cazul pacienților mai temători, se face și cu sedare totală.

Implantul dentar pentru parodontoză este o soluție rapidă pentru pacienții care doresc să aibă dinți noi, în locul celor pierduți din cauza afecțiunii, într-o singură zi. Deși pare un proces anevoios și îndelungat, implantul dentar se poate rezolva chiar și în decursul aceleiași zile.

Surse foto: istock

Articolul urmator
Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile 
Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile 
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.