Remineralizarea dinților: 11 remedii pe care să le încerci

Remineralizarea dinților: 11 remedii pe care să le încerci

Dana Ungureanu

Foarte multe persoane nu acordă suficientă atenție sănătății orale, motiv pentru care, mai devreme sau mai târziu, se pot confrunta cu probleme dentare grave. De cele mai multe ori, accentul este pus pe tratament, nu pe prevenire. Cu toate acestea, din moment ce se acordă o atenție deosebită unui stil de viață sănătos pentru prevenirea unor boli grave, același lucru ar trebui să se facă și în ceea ce privește obiceiurile care previn apariția cariilor. Când vine vorba de remineralizarea dinților, este esențial să știi că sunt mai mulți factori implicați, de la dieta și pH-ul din salivă până la produsele și practicile de igienă orală.

femeie care are dinti curati si sanatosi

Deși cei mai mulți stomatologi recomandă tratarea și plombarea cariilor, este important ca dantura să fie sănătoasă, altfel există riscul ca dinții să fie mai slăbiți și mai sensibili la degradare. Așadar, remineralizarea este foarte importantă pentru sănătatea danturii. 

Mineralele precum calciul și fosforul contribuie la formarea smalțului dinților și la întărirea oaselor, inclusiv a maxilarului. De asemenea, ele împiedică degradarea dinților și apariția cariilor.

Odată cu înaintarea în vârstă, substanțele esențiale din organism se pierd, iar acest lucru poate fi cauzat de consumul de zahăr sau de alimente acide. Odată ce smalțul dinților se degradează sau este afectat maxilarul, nu există nicio modalitate de a salva dantura decât prin înlocuirea ei prin implant dentar.

Cu toate acestea, pentru a pune accentul pe prevenire, este suficient să faci câteva schimbări în alimentație și în stilul de viață, inclusiv când vine vorba de practicile de igienă orală, astfel încât riscul de a dezvolta carii să fie diminuat. Acest proces se numește remineralizarea dinților.

Este recomandat să discuți cu medicul stomatolog pentru a-ți oferi cele mai bune măsuri de tratament și sfaturi pentru îngrijirea dentară.

Remedii pentru remineralizarea dinților

Pentru a avea o dantură sănătoasă și îngrijită, îți recomandăm să pui în aplicare câteva sfaturi foarte simple. 

Folosește pastă de dinți cu fluor

Nu toate pastele de dinți acționează împotriva demineralizării, motiv pentru care este recomandat să optezi pentru cele care conțin fluor. Această substanță esențială ajută la întărirea danturii, făcând ca dinții să fie mai puțin sensibili.

femeie care se spala pe dinti

Periază-ți des dinții

Periajul dinților este important pentru îndepărtarea bacteriilor. Cele mai multe afecțiuni dentare (inclusiv cariile) sunt cauzate în primul rând de acumulatea de bacterii, în special de cele numite Streptococcus. Conform unui studiu realizat în 2016, acestea sunt transmise prin alimente și băuturi, motiv pentru care igiena orală este esențială pentru prevenirea problemelor ce pot să apară la nivelul cavității bucale.

Elimină zahărul din alimentație

Probabil că nu este prima dată când ți se spune să elimini zahărul din alimentație, fie că este vorba de sănătatea orală sau de sănătatea întregului organism. Zahărul este un aliment acid și interacționează cu bacteriile prezente în cavitatea bucală, care pot ataca smalțul dinților. Mai mult decât atât, un studiu a constatat că zahărul consumat zilnic duce mai repede la demineralizarea dinților decât cantitatea consumată propriu-zis. Cu alte cuvinte, consumul de alimente dulci în cantități mici, însă în mod regulat, este mult mai periculos în comparație cu un consum ocazional de zahăr.

Mestecă gumă fără zahăr

Rolul gumei de mestecat în prevenirea problemelor dentare a fost discutabil ani de-a rândul, dar studiile arată că gumele care nu conțin zahăr pot ajuta la remineralizarea dinților. Potrivit unui studiu, guma care nu conține zahăr ajută la eliminarea acestui ingredient din organism, la îndepărtarea tartrului și a carbohidraților, stimulând în același timp glandele salivare să producă mai multă salivă. De asemenea, guma poate acționa ca o barieră pentru a bloca pierderea mineralelor. Este recomandat să consumi gumă fără zahăr după fiecare masă.

Consumă fructe și sucuri cu moderație

Chiar dacă fructele sunt recomandate pentru o dietă sănătoasă și echilibrată, acestea îți pot afecta sănătatea dinților, mai ales citricele, cum ar fi grepfrutul și portocalele. Acizii din fructe creează un proces de chelare a calciului de pe smalțul dinților, iar cele mai dăunătoare sunt sucurile din fructe, deoarece acestea conțin zaharuri adăugate. 

Consumă mai mult calciu

Deși acest mineral este produs în mod normal de organism, el poate fi îndepărtat de acizi și bacterii de-a lungul timpului. Astfel, este recomandat să consumi alimente bogate în calciu, cum ar fi brânză, deoarece poți contracara astfel efectele consumului de zahăr. Dacă ai o dietă deficitară în calciu, poți lua în calcul și suplimentele alimentare.

Încearcă să reduci consumul de produse lactate

Deși produsele lactate sunt o importantă sursă de calciu pentru organism, conținutul de lactoză din produsele tradiționale poate crește aciditatea din cavitatea bucală. Acest lucru se întâmplă pentru că lactoza este un dizaharid (asocierea a două zaharuri simple) format prin unirea a două molecule: una de glucoză, cealaltă de galactoza. Poți beneficia în continuare de beneficiile consumului de lapte prin alegerea celui fără lactoză, cum ar fi laptele de migdale sau de soia.

Consumă probiotice

Dacă vrei să iei în considerare probioticele pentru remineralizarea dinților, este important să alegi tulpini care sunt produse în mod normal în cavitatea bucală. Prin urmare, vei înlocui bacteriile bune, fără a introduce tulpini care pot fi dăunătoare.

Ce probiotice sunt recomandate pentru sănătatea dinților:

  • Bifidobacterium;
  • Reuteri;
  • Rhamnosus;
  • Salivarius.

Poți găsi aceste probiotice în farmacii, sub formă de suplimente alimentare.

femeie care foloseste apa de gura

Evită să ai gura uscată

Senzația de gură uscată apare atunci când nu este produsă o cantitate suficientă de salivă. Aceasta are un rol important în prevenirea cariilor și a altor probleme dentare. Totodată, este o parte integrantă a procesului de remineralizare. Saliva nu numai că împiedică uscarea cavității bucale, ci conține și fosfat și calciu. Consultă medicul stomatolog pentru a afla ce produse de igienă orală poți folosi pentru a stimula producția de salivă.

Evită să consumi alimente bogate în amidon

Alimentele care au un conținut bogat de amidon, cum ar fi cartofii, orezul și pâinea, conțin foarte mulți carbohidrați simpli. Consumul acestor alimente duce la creșterea cantității de zaharuri fermentabile din cavitatea bucală și astfel favorizează demineralizarea dinților. Sănătatea dinților este mai mult pusă în pericol atunci când aceste alimente sunt consumate cu zahăr. De exemplu, cartofii îndulciți sunt mult mai periculoși decât cartofii consumați simpli.

Consumă mai multă apă

Consumul de apă are foarte multe beneficii atât pentru sănătatea organismului, cât și pentru sănătatea dinților. Clătirea danturii cu apă ajută la reducerea demineralizării în momentul în care nu ai o periuță de dinți la îndemână. Această metodă simplă poate fi foarte utilă mai ales după ce ai consumat alimente acide sau dulci.

Și cafeaua îți poate pune în pericol sănătatea danturii, mai ales dacă adaugi zahăr. De asemenea, sucurile carbogazoase conțin acid și zahăr, motiv pentru care este recomandat să reduci consumul lor.

Pierderea mineralelor esențiale din organism este inevitabilă, din cauza faptului că dinții sunt expuși zilnic la alimente și băuturi dăunătoare sau la bacterii. Din moment ce procesul de demineralizare nu poate fi împiedicat în totalitate, este important să ții cont de sfaturile care te ajută să îți menții dantura sănătoasă. De asemenea, pe lângă schimbările în dietă și în obiceiurile de îngrijire, este esențial să mergi regulat la dentist.  

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Câți dinți are un om și de ce sunt importanți
Câți dinți are un om și de ce sunt importanți
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?
Incepe quiz
Ce antrenament de slabit ar trebui sa incerci dupa sarbatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.