Tehnica oil pulling: te ajută să ai dinţi mai sănătoşi sau nu?

Tehnica oil pulling: te ajută să ai dinţi mai sănătoşi sau nu?

Redactor Andreea Baluteanu

Nu putem nega că în ultima perioadă tratamentele naturiste, mai ales cele inspirate de practicile orientale, sunt din ce în ce mai populare. În timp ce yoga şi meditaţia sunt unanim recunoscute ca fiind benefice sănătăţii fizice şi mentale, iar budismul are la rândul său adepţi importanţi, alte practici inspirate de ritualurile asiatice sunt mult mai controversate.

Printre ele se numără şi oil pulling, metodă care constă în clătirea cavităţii bucale cu diverse uleiuri extrase din plante, promiţând o igienă şi o sănătate orală mult îmbunătăţite! Descoperă beneficiile şi riscurile tehnicii oil pulling!

Ce este oil pulling-ul?

De când noul idol al tinerilor de peste Ocean, Shailene Woodley (eroina din seria „Divergent” şi „The Fault in Our Stars”), şi-a pus sănătatea şi tinereţea înfloritoare pe seama tehnicii oil pulling, interesul pentru această practică ayurvedică a crescut în mod excepţional.

Dacă nu eşti o admiratoare a actriţei sau a practicilor inspirate de medicina orientală antică, află că oil pulling-ul este reprezentat de acţiunea de a plimba prin gură sau de a-ţi clăti cavitatea bucală cu uleiuri din plante, pentru circa 15-20 de minute.

Tehnica nu este nicidecum nouă, aşa că nu te grăbi să îţi acuzi furioasă dentistul pentru că nu te-a informat despre ea! Dimpotrivă, este practicată de câteva milenii în medicina ayurvedică, purtând numele de Kavala Graha sau Gandusha. La baza tehnicii oil pulling stă concepţia conform căreia toate toxinele şi impurităţile care ne macină corpul se formează în gură, iar uleiurile au proprietatea de a elimina sau de a „spăla” aceste substanţe periculoase.

Adepţii oil pulling recomandă uleiurile de cocos, de floarea soarelui, de susan sau de măsline! Conform lor, este bine să alegi uleiuri presate la rece şi să te rezumi la o linguriţă pe zi, pe care să o „plimbi” în gură, aşa cum ai proceda cu apa de gură. Menţine timp de 10-15 minute, apoi scuipă în vasul de toaletă.

Beneficiile tehnicii oil pulling

De ce să îţi pierzi timpul „clătindu-ţi” gura cu astfel de uleiuri, te întrebi? Pentru că beneficiile oferite igienei cavităţii bucale şi dentiţiei sunt cu adevărat impresionante! Astfel, îţi vei albi dinţii, îţi vei fortifica gingiile şi vei elimina placa printr-un simplu gest inofensiv. Mai mult, vei descoperi un remediu natural împotriva gingiilor care sângerează şi vei contracara respiraţia urât mirositoare.

Însă beneficiile oil pulling nu se opresc aici. Eliminând toxinele exact în mediul lor de formare, tehnica ayurvedică luptă împotriva multor afecţiuni, precum diabetul, durerile de cap, artrita, insomnia, acneea şi chiar mahmureala, fiind „promovată” şi ca un leac împotriva cancerului!

O serie de studii sunt gata să îţi demonstreze clinic aceste „super afirmaţii”. Majoritatea au fost efectuate în India, „patria mamă” a tehnicii oil pulling, şi pretind că uleiurile „plimbate” prin cavitatea bucală au diminuat placa şi au scăzut concentraţia de microorganisme în cazul adolescenţilor indieni. Mai mult, un studiu publicat în Jurnalul de cercetare şi diagnostic clinic a afirmat că oil pulling-ul are aceleaşi efecte precum clorhexidina în eliminarea respiraţiei urât mirositoare şi a microbilor din cavitatea bucală. Suntem deja impresionate!

Există şi riscuri?

De partea cealaltă, aceste studii au fost respinse de asociaţiile de stomatologi, mai ales din cauza numărului mic de participanţi, nu mai mult de 20 de oameni. Afirmaţiile conform cărora practica oil pulling ar vindeca o serie de afecţiuni grave sau că ar curăţa integral organismul de toxine au fost combătute cu toată puterea.



Deşi ne este greu să credem că simpla clătire a gurii cu uleiuri din plante ne-ar putea aduce în dar sănătatea mult visată, adevărul este că riscurile asociate cu această practică sunt minime, atât timp cât nu înghiţi uleiul folosit. În acest caz, te afli în pericol ca uleiul să ajungă în plămâni şi să cauzeze pneumonie, diaree sau dureri stomacale.

De asemenea, uleiurile ingerate pot fi periculoase şi prin prisma concentraţiei de substanţe nedorite, mai ales dacă nu eşti foarte sigură de sursa lor!

De partea cealaltă, dacă vei respecta „cuminte” indicaţiile practicanţilor oil pulling, singurul inconvenient de care te poţi lovi este acela de a deveni dependentă de acest „tratament naturist” şi de a înlocui complet periajul sau vizitele la stomatolog, caz în care este posibil să te confrunţi cu probleme majore.

Privind tehnica oil pulling cu luciditate şi folosind-o doar pe post de „leac natural” adiacent rutinei tale de îngrijire, vei beneficia de proprietăţile antibacteriene, antivirale şi antiinflamatoare ale uleiurilor şi te vei bucura de o sănătate înfloritoare.

Dacă te-a tentat această nouă descoperire, verifică şi metodele noi de a avea dinţi mai albi: bicarbonatul de sodiu şi folia de aluminiu sau pasta de dinţi neagră!

Articolul urmator
Ce este ashwadandha și cum te ajută?
Ce este ashwadandha și cum te ajută?
Care este cel mai mare secret al tău?
Incepe quiz
Care este cel mai mare secret al tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.