Totul despre cariile dentare: de ce apar și cum evoluează

Totul despre cariile dentare: de ce apar și cum evoluează

Dana Ungureanu

Stilul de viață sănătos și igiena orală corespunzătoare sunt doi factori foarte importanți când vine vorba de prevenție medicală. Din păcate, foarte multe afecțiuni și probleme dentare prezintă simptome în momentul în care se agravează, iar cei mai mulți oameni neglijează aspectul și sănătatea dinților. Controalele medicale periodice sunt cea mai bună metodă de a ține sub control sănătatea dinților, ajutând astfel la prevenirea apariției cariilor dentare.

femeie care prezinta dureri de dinti

O cavitate dentară, numită și carie, este o gaură care se formează în dinte. Este un proces distructiv cronic al țesuturilor dure ale dintelui și este cea mai frecventă cauză de pierdere a danturii. Cavitățile sunt foarte mici în primul stadiu de dezvoltare și se măresc treptat, dacă sunt netratate. Deorece foarte multe dintre ele nu provoacă durere, pot fi destul de greu de depistat.  

Cariile dentare pot apărea pe orice suprafață a dintelui ce vine în contact cu cavitatea bucală, dar nu se pot forma pe părțile dintelui aflate în interiorul osului alveolar.

Potrivit medicilor, cavitățile dentare sunt cea mai frecventă afecțiune patologică din lume. Orice persoană poate dezvolta astfel de probleme, inclusiv copiii.

Simptomele cariilor dentare

Simptomele depind de severitatea degradării țesuturilor, iar acestea includ:

  • Sensibilitate la nivelul dinților;
  • Durere dentară;
  • Gaură vizibilă în dinți;
  • Pete negre sau albe pe suprafața dinților.

Cauze ale apariției cariilor dentare

Cavitățile dentare sunt cauzate de placa bacteriană, o substanță lipicioasă care se depune pe dinți. Această placă este o combinație de:

  • Bacterii;
  • Salivă;
  • Acid;
  • Particule de hrană.

Toată lumea are bacterii la nivelul cavității bucale. Acestea se formează după ce se consumă diferite alimente sau băuturi care conțin zahăr, iar din acest motiv periajul regulat este important pentru menținerea sănătății dinților.

Din cauză că placa bacteriană se lipește de suprafața dinților, acidul începe să erodeze lent smalțul. Acesta este un strat protector dur ce acționează ca o barieră împotriva cariilor, iar pe măsură ce se slăbește, riscul de descompunere crește.

femeie care prezinta bacterii la nivelul cavitatii bucale

Orice persoană prezintă factori de risc pentru a dezvolta carii dentare, iar aceștia includ:

  • Consumarea unei cantități foarte mari de alimente și băuturi acide sau care conțin foarte mult zahăr;
  • O igienă orală precară;
  • Gură uscată;
  • Tulburări de alimentație, cum ar fi bulimia sau anorexia;
  • Boală de reflux gastroesofagian.

De regulă, cariile se dezvoltă mai mult pe dinții din spate, deoarece sunt mai greu de curățat și astfel se pot acumula mai ușor resturi de mâncare. Toate cavitățile sunt consecința procesului de fermentație acidă, iar aceasta apare doar unde placa bacteriană este lăsată în contact cu dinții.

Cel mai des, găurile apar în locurile mai dificil de curățat:

  • Șanțuri și fisuri adânci de pe suprafața ocluzală a molarilor și premolarilor;
  • Zonele dintre dinți, numite spații interproximale.

Zonele ușor de curățat, cum ar fi fețele frontale și posterioare ale dinților, dezvoltă mai puține probleme.

Frecvența cu care dinții sunt expuși la acești factori joacă cel mai important rol (nu timpul total de expunere).

Mai mult decât atât, evoluția unei carii variază de la o persoană la alta și depinde de mai mulți factori:

  • Forma dinților;
  • Igiena orală;
  • Capacitatea salivei de a contrabalansa mediul acid din cavitatea bucală, format în urma procesului de fermentație acidă.

control stomatologic de rutina

Cum se tratează cariile dentare

Medicul stomatolog poate identifica toate problemele dentare după un examen oral. Cu toate acestea, sunt situații în care dentistul va cere efectuarea unor radiografii dentare. Este important să discuți deschis cu el în timpul consultului și să-i spui ce simptome ai.

Stomatologul va decide cel mai bun plan de tratament pentru fiecare pacient în parte. Există mai multe proceduri, cum ar fi:

Umpluturile dentare

Umpluturile dinților sunt folosite pentru a repara găurile și pentru a reconstrui în alt mod zonele deteriorate. Dintele afectat trebuie să aibă în continuare suficientă substanță pentru a menține umplutura, iar acest lucru este deosebit de important pentru molarii care sunt supuși unor sarcini grele din cauza procesului de masticație sau a presiunii. Stomatologul va decide ce umplutură va folosi pentru a repara găurile, de la aur sau argint până la compozit sau umpluturi din plastic.

Coroane dentare

Coroanele dentare sunt folosite pentru a înveli complet un dinte deteriorat, dar au și un rol estetic, de corectare a formei sau a alinierii dinților. Culoarea coroanelor din material compozit se aseamănă foarte mult cu dintele natural, ceea ce înseamnă că nu vor afecta aspectul general al danturii. De regulă, dentistul recomandă această metodă în urma tratamentului de canal, deoarece structura dintelui poate fi afectată, existând riscul ca acesta să se fractureze. Coroana va sigila dintele și îl va întări.

Obturația de canal

Obturația de canal este un tratament utilizat pentru a salva de la extracție un dinte infectat sau mult prea afectat. Procedura presupune îndepărtarea pulpei dentare afectate, curățarea și dezinfectarea canalelor și obturarea acestora. Medicii dentiști recomandă ca această intervenție să nu fie întârziată, deoarece există riscul apariției unor complicații destul de severe. În plus, în timpul tratamentului se aplică anestezie locală, care alungă în totalitate durerea. După tratament, medicul va aplica medicamente la rădăcini, dacă este cazul, iar în cele din urmă va umple dintele sau chiar va recomanda o coroană dentară.

Tratamentul în stadiul incipient

În cazul în care stomatologul depistează o cavitate dentară în stadiu incipient, tratamentul cu fluorură poate restabili smalțul dintelui și poate preveni deteriorarea acestuia.

Tratarea durerilor dentare

Cariile dentare pot provoca o serie de dureri și neplăceri, motiv pentru care trebuie să găsești o modalitate rapidă de a le ameliora până când ajungi la doctor.

Ce poți să faci:

  • Asigură-te că ai în continuare o bună igienă orală, curăță toate părțile din cavitatea bucală, inclusiv zonele sensibile sau afectate;
  • Apelează la medicamente pentru durere; poți discuta cu medicul sau cu farmacistul pentru a le alege pe cele potrivite;
  • Acordă importanță alimentației, evită alimentele sau băuturile extrem de reci sau extrem de calde.

Complicații ale cariilor dentare

O cavitate dentară poate provoca o varietate de complicații dacă este lăsată netratată, iar acestea includ:

  • Durerea dentară persistentă;
  • Abces dentar, care poate pune în pericol viața (infecție în sânge);
  • Dezvoltarea puroiului în jurul dintelui infectat;
  • Risc crescut de pierdere a dintelui cu probleme;
  • Dificultatea de a mesteca alimente.

Indiferent ce probleme dentare ai, este extrem de important să consulți un medic. Orice afecțiune netratată la timp poate duce la apariția complicațiilor. În prezent, singura modalitate de a trata o carie dentară constă în înlăturarea țesutului afectat și folosirea uneia dintre metodele de sigilare a dintelui.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Complexul de inferioritate: ce este și cum îl recunoști?
Complexul de inferioritate: ce este și cum îl recunoști?
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.