Infecția cu HPV la bărbați: cauze, simptome, tratament

Infecția cu HPV la bărbați: cauze, simptome, tratament

Sorina Corneanu

Ce este virusul HPV

Virusul human papilloma, cunoscut de cei mai mulți sub denumirea sa scurtă de HPV, reprezintă cea mai comună infecție transmisă prin contact sexual. Având peste 40 de tulpini care pot afecta grav zona intimă, cauzând boli de neignorat, virusul HPV s-a centrat cu precădere asupra femeilor, unde generează, tăcut și sigur, cancerul de col uterin.

Cu toate acestea, virusul HPV este la fel extins și în rândul bărbaților, cărora le poate provoca o serie de probleme destul de grave care se pot încheia cu un cancer genital, mai ales că nu mai puțin de 13 rădăcini ale virusului prezintă risc oncologic major.

Riscurile infecției cu HPV la bărbați

Conform statisticilor, până la 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus la un moment în viață. Mai grav este însă că aproximativ 60% dintre acestea nu prezintă simptome, iar acest lucru face ca diagnosticul să fie pus târziu. În cazul în care sistemul imunitar este puternic, acesta poate lupta singur contra virusului. Cel mai adesea, însă, un control periodic care să elimine riscurile sau să rezolve eventualele probleme, din timp, este ideal.

Potrivit webmd.com, infecția cu HPV la bărbați, nedepistată la timp, duce la apariția tumorilor ano-genitale, moment în care situația devine mult mai greu de controlat și soluționat. De aceea e bine să fim informați și să ne protejăm corespunzător.

Unele tipuri de HPV la bărbați asociate cu cancerele genitale pot duce la apariția cancerului la anus sau la penis. Ambele tipuri de cancer sunt rare, în special la bărbații cu un sistem imunitar sănătos.

Riscul cancerului anal este de aproximativ 17 ori mai mare la bărbații gay și bisexuali activi sexual decât la bărbații care fac sex doar cu femeile. Bărbații care au HIV prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a face acest tip de cancer.

Majoritatea cancerelor care se localizează în partea din spate a gâtului, inclusiv la baza limbii și a amigdalelor, sunt legate de HPV. De fapt, acestea sunt cele mai frecvente cancere legate de HPV găsite la bărbați. Mai mult de 13.000 de cazuri noi sunt diagnosticate la bărbați în fiecare an.

Alte tipuri de virus HPV rareori cauzează cancer la bărbați, dar provoacă veruci genitale(negi).

negi hpv

Principalele cauze ale transmiterii infecției cu HPV la bărbați

Contact sexual cu un partener deja infectat cu HPV

Infecția cu virusul HPV se transmite în timpul contactului sexual vaginal sau anal, însă are aceeași probabilitate de a se transmite și prin sexul oral sau simpla atingere a zonelor genitale. Astfel, în cazul virusului HPV, actul sexual cu penetrare nu devine o condiție obligatorie pentru transmiterea infecției.

Folosirea la comun a articolelor personale 

Contactul direct cu îmbrăcămintea cuiva care poartă virusul, folosirea unei toalete infectate sau chiar vizita la piscină reprezintă riscuri majore în contactarea virusului HPV.

Numeroase partenere sexuale

În cazul bărbaților heterosexuali, virusul HPV prezintă un risc sporit atunci când discutăm de un număr mare de partenere intime. Prezervativul nu este, în această situație, un aliat, pentru că nu acoperă în întregime toate porțiunile zonei intime, iar simpla atingere este suficientă pentru a contacta virusul. Riscul de cancer penian sau anal este mult mai crescut în cazul homosexualilor. 

Simptomele infecției cu HPV la bărbați

Deși, în cele mai multe cazuri, virusul HPV la bărbați este asimptomatic, există totuși câteva semne care ar trebui să tragă semnalul de alarmă.

În zona genitală sau chiar în orice altă parte a corpului încep să apară negi. Aceste anomalii cutanate pot lua diferite forme, de la simple pete, mai mult sau puțin proeminente, până la umflături sub forma unor bășici sau puncte albe asemănătoare punctelor de grăsime.

Cel mai frecvent se localizează la nivelul scrotului, coapselor sau pe penis.

Pentru că virusul HPV se manifestă tăcut, acesta fiind singurul simptom prezent, este indicată folosirea prezervativului la fiecare contact sexual, reducerea numărului de parteneri intimi și consultul periodic la medic.

Atât în cazul femeilor, cât și în cel al bărbaților, sexul oral sporește și riscul de a dezvolta cancer scuamos orofaringeal – în gât, amigdale sau la  baza limbii, potrivit medicalnewstoday.

Un studiu recent a demonstrat că, la nivel celular, gura are o structură similară vaginului și colului uterin și este ținta perfectă pentru rădăcinile 16 și 18 ale virusului HPV, care în asociere cu alcoolul determină treptat apariția cancerului oral.

Cum se diagnostichează infecția cu HPV

Pentru a diagnostica vegetațiile veneriene – negii sau alte anomalii cutanate, unele invizibile ochiului necunoscătorului –, este necesară vizita la medic. Doar acesta poate confirma prezența virusului, realizând un examen al zonei genitale. Astfel, indiferent că există sau nu simptome, bărbații care știu că au avut numeroase partenere intime, care nu s-au protejat sau cei care întrețin relații sexuale cu persoane de același sex este important să meargă la un control anual și să adopte o metodă eficientă de protecție.

Pentru a diagnostica verucile genitale la bărbați, medicul va verifica vizual zona genitală a unui bărbat pentru a vedea dacă sunt prezenți negii. Unii medici vor aplica o soluție de oțet pentru a ajuta la identificarea verucilor care nu sunt ridicate și vizibile. Dar testul nu are o eficiență de 100%. Uneori, pielea normală este identificată în mod eronat ca un neg.

Nu există un test de rutină pentru bărbați pentru a verifica dacă tulpinile HPV cu risc crescut pot provoca cancer. Cu toate acestea, unii medici solicită teste anale de tip Papanicolau pentru bărbații homosexuali și bisexuali, care prezintă un risc mai mare de cancer anal cauzat de HPV. Într-un test analitic Papanicolau, medicul colectează celulele din anus și apoi le verifică pentru anomalii într-un laborator.

Cum se tratează infecția cu HPV la bărbați

Pentru infecția cu HPV la bărbați nu se recomandă niciun tratament. Sistemul imunitar, mai ales cel puternic, poate lupta singur în eradicarea infecției. Variantele de tratament se impun numai atunci când negii sunt vizibili și deranjează mai ales zona intimă. Odată apărute verucile genitale, tratamentul propus variază de la cremele pentru aplicații locale până la intervenția laser sau recurgerea la tratament chirurgical.

Tratamentul timpuriu al verucilor este descurajat de unii medici deoarece verucile genitale pot dispărea singure. De asemenea, poate dura un timp pentru ca toți negii să apară. Deci, o persoană care trateaza negii imediat ce apar, poate avea nevoie de încă un alt tratament mai târziu.

Este important de ținut cont că virusul, cu cât persistă mai mult timp în organism, cu atât este mai ridicat riscul de a dezvolta, mai târziu, neașteptat, cancer penian sau anal. În acest caz se intervine, fără întârziere, cu radioterapie, chimioterapie sau extirparea tumorii, în funcție de mărimei acesteia.

HPV la bărbați: ce poți face pentru a grăbi procesul vindecării și a evita răspândirea virusului

  1.  Încearcă să reduci numărul partenerilor intimi – și anunță-i în legătură cu problema ta.
  2.  Folosește prezervativul – deși nu e 100% sigur nici în acest caz, rămâne totuși cea mai eficientă măsură de protecție contra HPV.
  3.  Redu cantitatea de alcool și renunță la fumat. 
  4.  Adoptă o alimentație sănătoasă, evitând carnea și făinoasele. Alege să consumi sucuri naturale, ceaiuri, legume proaspete.

HPV la bărbați: tratament naturist

Dacă alegi să te tratezi cu ajutorul metodelor naturiste, poți alege încrezător curcuminul. Puternic antioxidant și antiinflamator, acesta este benefic pentru combaterea tumorilor și adjuvant de nădejde pentru întărirea sistemului imunitar, potrivit turmericforhealth.com.

Nu uita: sistemul imunitar puternic luptă singur contra bolii!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.