Infecțiile bucale la bebeluși: cauze, simptome, tratament

Infecțiile bucale la bebeluși: cauze, simptome, tratament

Sorina Corneanu

Infecțiile bucale la bebeluși sunt probleme frecvent întâlnite. Durerea orală, ulcerele la nivelul gurii și rănile sunt probleme comune cu care se luptă tinerele mame. Totuși, nu întotdeauna acestea reprezintă o situație gravă, iar consultul medical poate înlătura orice îndoială.

Cele mai frecvente infecții bucale la bebeluși

Afulația orală

Afulația orală este o infecție fungică ce afectează țesutul moale din interiorul gurii, fiind des întâlnită în rândul nou-născuților. Aceasta se manifestă ca niște pete albe lăptoase care apar pe limbă și pe cerul gurii. Foarte rar, aceasta poate fi însoțită de febră și tulburări gastrointestinale.

Aftele orale la bebeluș sunt tratate cu medicamente antifungice aplicate direct în zonele afectate. O discuție cu medicul te poate ajuta să alegi tratamentul potrivit! Nu face experimente!

bebelus care plange

Ulcer bucal

Ulcerul bucal reprezintă o senzație de durere în interiorul gurii, cauza acestuia fiind cel mai adesea vătămarea gurii (de exemplu, după mușcarea obrazului). Această afecțiune se vindecă, de obicei, de la sine, într-o săptămână sau două. În cazul în care durerea se agravează, este important să discuți cu un medic specialist în sănătatea orală.

Nu există un tratament standard pentru vindecarea ulcerului bucal, însă poți urma câțiva pași care susțin ameliorarea simptomelor:

- evitarea alimentelor și băuturilor calde;

- hidratarea corectă a bebelușului;

- aplicarea unui gel de protecție pe zonă afectată.

Herpesul oral

Copiii pot contracta virusul herpes simplex prin contactul cu cineva care are deja afecțiunea. Uneori, pentru că nu sunt obligatorii simptomele, oamenii pot transmite virusul cu ușurință bebelușilor, foarte sensibili la orice agent nociv. Durerea în interiorul gurii, febra, oboseală și apariția blisterelor în jurul gurii sunt principalele simptome pe care le manifestă cei mici. 

Nu există un remediu anume pentru infecție, dar poți ajuta la ameliorarea simptomelor oferindu-i celui mic  hidratarea corectă, alimente precum iaurt simplu și folosind o cremă antivirală locală. La fel de important este să îl alăptezi; laptele matern sporește vindecarea!

alaptare

Abces dentar

Un abces dentar este cauzat de o infecție din jurul rădăcinii dintelui, asociată cu cariile dentare. O poți recunoaște ușor, aceasta arătând ca un coș pe gingie. Consultul medical este obligatoriu. Doar așa se poate stabili tratamentul optim!

Mucocela

Mucocela reprezintă o umflătură moale, de obicei albastră, care apare pe buza inferioară. Cel mai adesea este cauzată de mușcătura buzelor. Mucocela este o erupție care erupe de la sine și se vindecă fără a necesita vreun tratament.

Boala gura-mână-picior

Boală gură-mână-picior se manifestă prin ulcere dureroase în partea din față a gurii și apariția de mici blistere pe mâini și picioare. Durerea în gât și disconfortul bucal pot fi simptome care însoțesc această afecțiune. Hidratarea corectă a copilului este suficientă, infecția vindecându-se rapid de la sine.

Cariile dentare

Bacteriile din cavitatea orală se hrănesc cu zaharuri din alimente și băuturi și produc acid care deteriorează smalțul. Unul din trei copii cu vârsta sub 5 ani are carii dentare. Chiar dacă e la o vârstă foarte fragedă, copilul ar trebui să fie consultat de medicul stomatolog; igiena orală începe încă de la naștere!

Infecțiile orale sunt frecvente la bebeluși. Asigură-te că îl hidratezi corect pe cel mic și discută cu medicul oricând ai nelămuriri legate de starea lui de sănătate. Un alt disconfort frecvent întâlnit la bebeluși este erupția dentară. Apariția  primilor dinți de lapte are loc între primele 4-8 luni de viață ale copilului, însă aceasta poate avea loc și la 3 luni sau după vârsta de un an! Perioada însoțită de febră, dureri gingivale și agitație pe timpul nopții nu este tocmai cea mai ușoară.

Gelul pentru calmarea durerii și reducerea inflamației în caz de erupție dentară la copii ți-ar putea fi de mare ajutor. Încearcă Multi-Mam BabyDent gel x 15 ml, gel care calmează durerile și reduce disconfortul erupției dentare. Multi-Mam BabyDent se bazează pe 2QR - complex care neutralizează bacteriile dăunătoare și reduce inflamația într-un mod sigur și natural. Multi-Mam BabyDent este un produs disponibil pe http://www.magazinvavianpharma.ro/

unguent bebelusi

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.