Infecțiile streptococice: cauze și simptome

Infecțiile streptococice: cauze și simptome

Redactor Andreea Baluteanu

Cu siguranță ai suferit și tu de o infecție streptococică sau cunoști pe cineva care s-a plâns de această afecțiune. Motivul este că ele sunt destul de răspândite, fiind cauzate de bacterii numite streptococi, împărțite în grupuri desemnate de literele alfabetului.

Infecțiile streptococice au cauze și simptome diferite, ce depind în mare măsură de grupul din care face parte microorganismul. Descoperă mai jos care sunt cele mai comune infecții streptococice și cum pot fi acestea tratate, dar și care sunt cele mai importante cauze și simptome ale acestora!

Clasificarea infecțiilor streptococice

Streptococii sunt împărțiți în multiple grupuri, cele mai importante fiind A și B. Infecțiile provocate de ele variază ca factor de gravitate, dar în general nu pun mari probleme de sănătate, deși pot exista și câteva forme extreme. Aceste pot evolua de la infecții ușoare ale gâtului la pneumonii sau afecțiuni care îți pun viața în pericol.

doctor test saliva

Clasificarea streptococilor depinde în primul rând de tipurile de proteine care apar în învelișul lor și de diverse caracteristici de laborator. Infecțiile apar la majoritatea oamenilor, fie că e vorba de adulți sau de copii, și pot fi destul de ușor tratate cu ajutorul antibioticelor. Simptomele depind de fiecare formă a bolii, iar cauzele sunt în mare parte comune: infecțiile streptococice sunt contractate în principal de copii, de persoanele peste 75 de ani și de cei cu un sistem imunitar slăbit.

Infecțiile cu streptococi din grupul A

Oamenii de știință au descoperit peste 80 de forme de streptococi clasificați în grupa A. Este vorba în principal de microorganisme care se regăsesc pe piele, în gât, în anus și în zona genitală. Majoritatea bacteriilor nu cauzează boli și nici nu prezintă simptome, iar răspândirea lor se face prin strănut, tușit sau contact direct.

Tipurile de infecții streptococice cu bacterii din grupa A includ:

- faringita;

- febra reumatică;

- infecții ale pielii (impetigo);

- sindromul streptococic toxic;

- infecții sangvine;

- celulita.

Simptomele diferă de la caz la caz, în funcție de boală, de la gât roșu, umflat, amigdale cu depozite albicioase (infecțiile în gât), dureri articulare, febră, palpitații, dureri toracice (febra reumatică), vezicule la suprafața pielii, iritații (infecții streptococice la nivelul pielii).

În ceea ce privește cauzele contractării acestor afecțiuni, persoanele de vârste fragede și înaintate, cele cu un sistem imunitar slab sau cu boli cronice sunt cele mai predispuse să fie afectate.

Infecțiile cu streptococi din grupul B

Streptococii din grupul B trăiesc în general în interiorul aparatului digestiv și în tractul genital feminin. Mulți sunt transmiși de la mamă la bebeluș în timpul nașterii, dar sunt în cea mai mare parte inofensivi.

Aceste infecții streptococice afectează în mare parte nou-născuții, pe timpul vieții omul creându-și anticorpii necesari pentru a fi imun.

Simptomele sunt în general vizibile la câteva ore după naștere și includ:

- hipotonie (lipsă de tonus muscular);

- lipsa de apetit;

- iritabilitate;

- temperaturi anormale;

- dificultăți la respirație;

- frecvență cardiacă anormală.

În cazul în care aceste infecții sunt lăsate netratate, ele pot conduce la boli grave, cum sunt septicemia, pneumonia sau meningita.

bebeluș infecție

Printre cele mai importante cauze ale contractării infecțiilor streptococice din grupul B se numără:

- nașterea prematură (înainte de 37 de săptămâni de sarcină);

- o naștere anterioară în care bebelușul a contractat infecțiile;

- travaliu mai lung de 18 ore;

- temperatură ridicată în timpul travaliului;

- multiparitatea (mai multe sarcini anterioare).

Alte infecții streptococice

Extrem de periculoase se dovedesc, conform yourgenome.org, infecțiile cu Streptococcus pneumoniae și Viridans Streptococci.

Streptococcus pneumoniae poate cauza următoarele infecții:

- sinuzită,

- forme ușoare sau moderate de infecții ale urechilor;

- pneumonie;

- meningită.

Viridans Streptococci sunt regăsite cel mai adesea în gură și în zona genitală, dar provoacă infecții mai grave atunci când ajung în alte regiuni ale corpului, fiind în special periculoase pentru persoanele care suferă de boli de inimă sau care au un sistem imunitar fragil. Cel mai grav este atunci când streptococul ajunge în sânge și poate cauza o infecție numită endocardită, ce afectează valvele sau stratul intern al inimii. 

Simptomele infecției cu Viridans Streptococci includ: oboseală, senzație de slăbiciune, febră, scădere în greutate, probleme respiratorii, probleme cu inima.

Tratamentul infecțiilor streptococice

Cel mai adesea, infecțiile streptococice sunt tratate cu antibiotice, de preferat fiind penicilina. În cazul în care infecțiile contractate sunt mai grave, există alergie la penicilină sau rezistență la acest antibiotic, se poate administra eritromicină sau cefalosporină.

femeie bolnavă

Atunci când discutăm despre o infecție streptococică cutanată, se aplică un tratament local cu unguente ce conțin antibiotice, deși uneori pot fi recomandate și pastile.

În cazul în care personalul medical anticipează riscul unei infecții cu streptococi din grupul B care poate fi transmisă la bebeluș, mamei i se pot administra antibiotice în timpul travaliului, ca o măsură de precauție.

Infecţiile cu microorganismele responsabile de dezvoltarea pneumoniei necesită o antibiogramă, deoarece s-a constatat că multe tulpini pot fi extrem de rezistente la medicamentele clasice, precum penicilina sau eritromicina.

În concluzie, infecțiile streptococice nu ar trebui să te îngrijoreze. Majoritatea microorganismelor streptococice, deși versatile, sunt comune, iar afecțiunile provocate sunt ușor tratate cu antibiotice. Cu toate acestea, în cazul în care nu sunt detectate la timp sau ignorate, ele pot avansa și pot ajunge să îți amenințe viața.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.