Insomnia: cauze și metode de prevenire
Dacă până acum nu te-ai confruntat niciodată cu episoade de insomnie, poți foarte bine să te consideri o mare norocoasă. Fie că se referă la lipsa completă a somnului, la dificultatea de a adormi sau la trezirile repetate din timpul nopții, insomnia afectează majoritatea oamenilor pe timpul vieții.
Nu trebuie să îți faci însă griji dacă relația ta cu somnul a fost complet denaturată, deoarece o poți remedia cu câteva mici eforturi. Îți spunem azi cum să scapi de nopțile nedormite sau cum atingi iar acea odihnă de prunc. Află care sunt cauzele insomniei, dar și ce anume poți face pentru a o preveni!
Cauzele insomniei: ce îți tulbură somnul
În general, insomnia apare pe termen scurt și este cauzată de un anumit eveniment stresant sau de o traumă la care ai fost supusă. În acest caz, odată ce te vei liniști, duse vor fi și episoadele de insomnie. De partea cealaltă, există și insomnie pe termen lung sau cronică, caracterizată prin faptul că se extinde pe durata unei luni sau chiar mai mult. Astfel, este musai să descoperi care este cauza ce stă la baza nopților tale pierdute, în caz contrar efectele asupra stării tale de sănătate fiind devastatoare.
Iată mai jos care sunt principalele cauze ce pot provoca insomnia!
Stresul. E probabil cea mai comună cauză a insomniei. Atunci când îți faci griji neîncetat, ești chinuită de anxietate și îți umpli mintea de gânduri negre, somnul va fi tulburat la un moment dat. În această categorie pot intra însă și potențialele evenimente traumatizante la care ai fost martoră, cum ar fi un accident, ruperea unei relații sau pierderea unei persoane dragi.
Tulburarea ritmului circadian. Corpul nostru știe instinctiv când anume trebuie să meargă la culcare, așa că în preajma orei de somn va începe să elibereze melatonină, hormonul care te ajută să te relaxezi și să adormi mai ușor. Problema apare însă atunci când activitățile pe care le desfășori intră în contradicție cu acest program natural: călătoriile frecvente, schimbarea fusului orar sau turele la job pot să cauzeze insomnie pe termen lung.
Unele schimbări în viață. Adevărul este că oricât de incitant ar fi să ne curgă adrenalina prin vene, corpul nostru adoră rutina și echilibrul. Mai ales dacă ești sensibilă la schimbările din jur, orice denaturare a ritmului cu care ai fost obișnuită poate complica relația cu somnul. De exemplu, schimbarea jobului, o relație nouă sau mutarea într-un alt oraș te poate certa cu odihna și te poate conduce în brațele insomniei.
O rutină a somnului greșită. Cum am spus, corpul nostru are tabieturile sale. Permite-i să se relaxeze înainte de culcare și te va răsplăti cu un somn de milioane. Perturbă-l și îți va face „cadou” insomnia. Consumul de cafeină, nicotină sau alcool înainte de culcare, mesele grele și consistente, privitul la televizor sau timpul petrecut pe social media înainte de somn sunt factori precursori ai insomniilor.
Anumite boli. Bolile mentale sunt cele care provoacă în special insomnia. Depresia, anxietatea și stresul posttraumatic pot afecta programul de somn. De partea cealaltă, unele boli precum cancerul, diabetul, afecțiunile cardiace, astmul, Parkinson, Alzheimer, bolile de tiroidă sau durerea cronică pot să îți perturbe somnul.
Unele medicamente. Iei de ceva vreme un medicament nou și constați că nu mai poți să dormi? Pastila poate fi de vină. Un risc crescut în acest sens îl prezintă medicamentele pentru astm sau tensiune, cele contra alergiilor sau pentru gripă și răceală, analgezicele sau pilulele pentru scăderea în greutate. Din cauza conținutului ridicat de cafeină, aceste pilule pot cauza insomnie. Citește cu atenție prospectul și vorbește cu medicul tău dacă știi că ai probleme cu somnul.
Vârsta. Atunci când înaintezi în vârstă, vei constata că îți e mai greu să adormi și te trezești la cel mai mic zgomot. Ritmul circadian se modifică și el, astfel că, după un anumit număr de ani, vei vedea că adormi mai devreme și te trezești la primele ore. Ține însă cont că e musai să faci pace cu somnul, deoarece ai nevoie de același număr de ore dormite indiferent de vârstă.
Cum previi insomnia: metode care nu dau greș
Nu numai că insomnia e un coșmar, dar lipsa îndelungată a somnului te poate îmbătrâni mai repede și poate cauza probleme de sănătate. De aceea, e musai să faci o schimbare atunci când realizezi că visele tale sunt oricum, numai plăcute nu.
Iată care sunt metodele pe care le recomandă specialiștii pentru a dormi ca un prunc!
Creează un program stabil. Corpul adoră rutina și va aprecia eforturile tale. Încearcă să mergi la somn la aceeași oră în fiecare zi și să dai dovadă de aceeași precizie și când vine momentul trezirii. Ideal ar fi să adormi înainte de ora 12 și să te trezești cândva în jurul orei 7.
Fă sport. Se știe că activitatea fizică este un precursor al somnului bun. Sportul eliberează endorfine care relaxează și astfel te apropie de o odihnă de calitate. Dar nu face mișcare imediat înainte de somn, pentru că te poți agita inutil și poți speria somnul, în loc să îl atragi.
Nu dormi în timpul zilei. Știm că somnul de la prânz e un răsfăț pentru mulți dintre noi, dar, dacă durează mai mult de 15 minute, poate interfera cu cel de noapte.
Limitează consumul de cafea și alcool și renunță la fumat. Nu numai pentru un somn bun, dar și pentru o viață sănătoasă.
Creează-ți o rutină pașnică și relaxantă înainte de somn. Aerisește camera, fă-ți un ceai de plante, citește puțin sau ascultă muzică relaxantă, fă o baie caldă și pregătește-te să dormi ca un prunc. Ce să nu faci? Evită tehnologia și mai ales social media și nu te angrena în discuții prea serioase sau în maratoane de seriale interminabile.
Ia un supliment cu vitamina D. Știai că mai mult de jumătate din populația globului este, conform experților, deficitară în vitamina D? Limitarea expunerii la soare, principala metodă prin care corpul nostru produce această substanță nutritivă extrem de importantă, a dus la carențe grave. Nu ajută (cel puțin nu din acest punct de vedere) nici faptul că folosim atât de multă protecție solară.
Iar experții au avertizat că una dintre consecințele lipsei de vitamina D este insomnia. Dacă vrei să te ferești de acest fenomen, e musai să apelezi la un supliment. Poate fi exact rezolvarea problemelor tale.
Noi îți recomandăm Vitoral D Spray oral pentru adulți, un supliment alimentar cu gust de mentă și xilithol, destinat administrării orale. Produsul conține o combinație formată din vitamina D3 și vitamina K2, care va spori absorbția calciului și va susține sănătatea sistemului osos și a dinților. Bonus: Vitoral D Spray oral pentru adulți te va scăpa și de episoadele atât de supărătoare de insomnii. Vitoral D Spray oral pentru adulți este disponibil la Vavian Pharma.
|
Surse foto: iStock