Insuficiența hepatică: simptome, cauze, tratament

Insuficiența hepatică: simptome, cauze, tratament

Sorina Corneanu

Insuficiența hepatică apare atunci când o porțiune considerabilă a ficatului este deteriorată, acesta nu mai are forța de a se regenera și, automat, nu mai este capabil să funcționeze normal.

Insuficiența hepatică este o afecțiune care pune viața în pericol și care necesită îngrijiri medicale urgente, fără excepție.
  

plant

Cauzele insuficienței hepatice

Supradozajul cu medicamente puternice. Încercând să rezolve o problemă, foarte multe persoane recurg la medicamente puternice care nu fac decât să le pună viața în pericol. Din păcate, cum cei informați sunt destul de puțini,induficienta hepatica se instalează pe nesimțite.Unele medicamente, precum antibioticele, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și anticonvulsivante, pot provoca insuficientă hepatică acută .

 Suplimente din plante. Medicamentele pe bază de plante și suplimentele,pot fi și ele, atunci când nu ești bine informată,responsabile pentru insificiența hepatică.

Hepatita B,C, E și alți viruși. Hepatita A, hepatită B și hepatita E pot provoca insuficiență hepatică.Un stil de viață ordonat și analizele anuale nu ar trebui aș lispeasca din lista priorităților tale.
 
 Toxinele. O detoxifiere pe an te ajută să îți menții organismul curat și să îi oferi ceea ce are nevoie pentru să funcționare.
 
 Boala autoimuna. Insuficiența hepatică poate fi cauzată de hepatita autoimună-o boală în care sistemul imunitar atacă celulele hepatice, provocând inflamații.
 
 Boala metabolică. Bolile metabolice rare, cum ar fi boala  Wilson și ficatul gras netratat, cauzează adesea insuficiență hepatică.
 
 Cancer. Cancerul care începe sau se extinde la ficat poate determina  și el insuficiență hepatică.  

Alte cauze comune ale apariției insuficienței hepatice pot fi:

-     Consumul de alcool pe termen lung
-     Ciroză
-     Hemocromatoză,o tulburare genetică, ce determină organismul să absoarbă și să stocheze prea mult fier!
-     malnutriție

 
  Vezi zece semne timpurii care îți spun că ai probleme cu ficatul


   Semnele și simptomele insuficienței hepatice    

-         Îngălbenirea pielii și a globilor oculari
-         Durere în abdomenul din dreapta sus, de obicei resimțita sub coastă
-         balonare
-         Greată
-         Vărsături
-         stare generală proastă
-         Somnolentă
-         Oboseală cronică
 
 La nivel neurologic, insuficiența hepatică se poate manifesta prin depresie, schimbările de dispoziție, cum ar fi furia și iritabilitatea, concentrația slabă, migrene asociate cu greață și vărsături.
 Vizita la medic este obligatorie. În caz contrar, pot apărea complicatii serioase, cele mai cunsocute fiind  insuficiență hepatică sangerările din tractul gastro-intestinal,infecții,în special în sânge și în tractul respirator și urinar, și insuficiență renală.

Tratamentul insuficienței hepatice

Pentru insuficiența hepatică survenită în urma deteriorării pe termen lung, obiectivul inițial al tratamentului poate fi salvarea oricărei părți a ficatului care incă functionează. Dacă acest lucru nu este posibil, este necesar un transplant de ficat.  

În Marea Britanie, au fost efectuate 775 de transplanturi de ficat pe an în perioada aprilie 2012-aprilie 2013. Numărul de transplanturi a crescut în ultimii ani. Supradozajul cu paracetamol, hepatita A, ischemia și sarcina sunt asociate cu  60% mai putine șanse de supraviețuire pe termen scurt-fără transplant!

Supradozajul cu medicamente a fost factorul principal, conform UK Transplant Statistics. Obezitatea poate provoca boală hepatică nealcoolică grasă, care poate include ficat gras, hepatită și ciroză.O alimentație sănătoasă, exercițiile fizice, somnul care nu face rabat de la cele 7-8 ore pe noapte și evitarea contactului cu sângele și alte fluide ale persoanelor necunoscute, sunt măsuri de prevenție care te pot ajuta să rămâi la distanță de un eventual virus care ar putea cauza insuficiența hepatică, potrivit webMd.com.

De aceea, orice schimbare de stare, însoțită de orice simptom aparent banal, ar trebui să te trimită imediat la medic!Sănătate înainte de toate!
 
 
 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.