Intoleranța la carne: cauze și simptome

Intoleranța la carne: cauze și simptome

Sorina Corneanu

Digestia cărnii începe în gură, prin masticație, înainte de a ajunge în stomac sau intestine. În unele cazuri, problemele de digestie pot fi un semn al intoleranței la carne și chiar al unor afecțiuni mai grave, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau boala Crohn. Dacă observi că aceste probleme apar de fiecare dată când mănânci carne, discută cu medicul. 

Cauzele intoleranței la carne

Intoleranța la carne poate fi cauzată de lipsa de fibre în dietă. Fibrele ajută la digestia alimentelor și la eliminarea acestora. Pentru o digestie optimă, fiecare masă ar trebui să conțină o porție consistentă de legume proaspete, bogate în fibre. 

salata proaspata

Intoleranța alimentară apare atunci când sistemul digestiv nu reușește să producă enzimele necesare pentru a descompune proteinele, zaharurile sau carbohidrații. Nu există niciun tratament pentru intoleranță la un anumit aliment, în afară de eliminarea acestuia din dietă!

În ciuda faptului că, pentru cei mai mulți oameni, carnea este un aliment fără de care nu pot concepe o masă, aceasta este plină de substanțe nocive, toxine, grăsimi saturate și compuși care îngreunează digestia. Totodată, prea multă carne în alimentație poate duce la consecințe grave, cum ar fi diabetul, bolile de inimă sau cancerul.

Principalele simptome ale intoleranței la carne

Constipația

Grăsimile necesită mai mult timp pentru a fi digerate de organism și de aceea pot provoca o serie de neplăceri. Constipația, de exemplu, poate fi rezultatul fierului în cantități prea mari, care se găsește în mod normal în carnea roșie (carne de vită, de porc sau miel). În plus, carnea roșie are un conținut scăzut de fibre și favorizează apariția constipației.

Cearcănele

Nu te grăbi să dai vina pe orele insuficiente de somn sau pe oboseală. De foarte multe ori, cearcănele sunt un semn că suferi de intoleranță la carne. Discută cu medicul și fă-ți analizele recomandate de acesta pentru a scăpa de orice îndoială.

Respirația urât mirositoare

Respirația urât mirositoare și mirosul neplăcut al corpului pot fi semne că organismul nu poate digera carnea în mod corespunzător. Când carnea nu e bine digerată, mirosul neplăcut al pielii și al gurii sunt consecințe firești, însă la fel de normal este să nu întârzii vizita la medic, dacă acest aspect te deranjează. 

Sistemul imunitar slăbit

Atunci când corpul nu digeră carnea în mod corespunzător, e posibil să te confrunți mult mai des cu diferite afecțiuni sau răceli banale. Sistemul imunitar poate fi afectat din cauza zahărului natural din carnea roșie – substanță care este foarte greu de digerat. Acest zahăr este în mod obișnuit produs de animale. Corpul uman nu numai că nu o produce, dar o și tratează ca pe o substanță nocivă, care declanșează o reacție toxică. Această reacție poate provoca, la rândul ei, multe alte probleme, cancerul fiind cea mai gravă dintre acestea.

Oboseala nejustificată

femeie obosita

Dacă imediat după ce consumi carne începi să te simți slăbită și obosită, înseamnă că organismul tău nu prea tolerează carnea, nu o poate digera și, prin urmare, aceasta rămâne pur și simplu blocată în intestin. O dietă bazată de legume și fructe proaspte, însoțită de câteva exerciții fizice, te-ar putea ajuta să combați disconfortul, însă nici vizita la medic nu ar trebui neglijată.

Produsele din carne sunt printre cele mai grele alimente. Corpul uman digeră cu greu carnea, iar astfel se poate ajunge la balonare și acumulare de toxine în organism. Dacă nu poți renunța la carne, dar vrei să faci o schimbare, înlocuiește carnea grea cu peștele!

Dacă ai intoleranță la carne, corpul va considera că aceasta este o amenințare pentru sănătate! Sistemul imunitar va produce anticorpi cu imunoglobulină specifică (IgE) pentru a elimina pericolul. În funcție de țesutul în care sunt eliberați, acești anticorpi pot determina apariția unor simptome care pot varia de la ușoare la severe. 

„Carnea roșie tinde să fie mai gras. Corpul uman poate digera mai ușor carnea slabă, cum ar fi cea de pește sau de pui”, spune Jessica Anderson, specialist în diabet zaharat la Texas  Health Science Center.

Carnea slabă și peștele nu au fost asociate cu un risc crescut de cancer de colon, așa cum se întâmplă cu carnea roșie, bogată în grăsimi.

Ce trebuie sa faci daca ai intoleranță la carne

Dacă observi că ai aceste simptome, este indicat să mergi la medicul de familie. El te va îndruma, mai departe, la un specialist care va putea identifica problemele tale.

Alege cu grijă ceea ce consumi în fiecare zi și asigură-te că îi oferi organismului tău toate substanțele nutritive de care are nevoie, însă găsește un echilibru între ceea ce îți place să consumi și ceea ce poate tolera în mod firesc corpul tău.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Cât de atrăgător este spiritul tău?
Incepe quiz
Cât de atrăgător este spiritul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.