Intoxicația cu monoxid de carbon: cauze, simptome și tratament

Intoxicația cu monoxid de carbon: cauze, simptome și tratament

Sorina Corneanu

Monoxidul de carbon este un gaz puternic, otrăvitor, fără miros sau gust, care poate duce la intoxicații și chiar la deces. Odată inhalat, moboxidul de carbon pătrunde în sânge și se amestecă imediat cu hemoglobina, pentru a forma carboxihemoglobină. În astfel de situații, sângele nu mai poate transporta oxigen, iar lipsa de oxigen conduce la moartea țesuturilor și a celulelor organismului.

Simptomele intoxicării cu monoxid de carbon

Pentru că simptomele otrăvirii cu monoxid de carbon nu sunt întotdeauna evidente, în special în cazul expunerii la un nivel scăzut, orice semn aparent banal ar trebui să te trimită la medic!

O durere de cap puternică, resimțită ca o tensiune în zona frunții și a cefei, este cel mai frecvent simptom al intoxicării cu monoxid de carbon.

durere de cap

Alte simptome comune sunt:

Cu cât gazul este inhalat mai mult timp, cu atât mai grave vor fi simptomele.

Expunerea prelungită la monoxidul de carbon poate conduce la pierderea echilibrului, a vederii și memoriei, dar și la diverse alte simptome neurologice, cum ar fi depresia, schimbările bruște de dispoziție, vertijul și pierderea coordonării fizice.

În cazul în care există niveluri foarte ridicate de monoxid de carbon, decesul poate să survină în doar câteva minute.

Cauzele intoxicării cu monoxid de carbon

Monoxidul de carbon este eliberat atunci când combustibilii, cum ar fi gazul, uleiul, cărbunele și lemnul, nu ard pe deplin. Gazele, petrolul, cărbunele și lemnul sunt surse de combustibili utilizate în multe aparate de uz casnic. Instalate incorect, acestea pot deveni surse periculoase de monoxid de carbon.

lemne care ard in soba

Alte cauze posibile ale intoxicației cu monoxid de carbon includ:

- arderea combustibilului într-un spațiu închis sau neventilat;

- vaporii de vopsea (unele lichide de curățare și substanțe de îndepărtare a vopselelor conțin clorură de metilen, care poate provoca intoxicație cu monoxid de carbon).

Dacă presupui că ai fost expusă unui nivel scăzut de monoxid de carbon, te confrunți cu simptome asemănătoare gripei, oboseală sau presiune în zona frunții și a cefei, ar trebui să mergi la medic imediat. Un simplu test de sânge poate confirma cantitatea de carboxihemoglobină din organism. De regulă, un nivel care atinge sau depășește 30% indică o intoxicație severă!

Persoanele care fumează pot avea adesea valori mai mari decât cele normale ale carbohidrohemoglobinei în sânge, ceea ce uneori poate face dificilă interpretarea rezultatelor.

Tratamentul intoxicației cu monoxid de carbon

În caz de intoxicație cu monoxid de carbon, victima trebuie scoasă din spațiul cu acumulare de gaze și să primească oxigen prin intermediul unei măști speciale. În cazul în care se suspectează intoxicația cu monoxid de carbon, pacientul trebuie să primească oxigen până la stabilirea unui diagnostic clar. Dacă pacientul este inconștient sau are respirația instabilă, trebuie intubat de urgență. Prin urmare, tratamentul este inițial același ca în oricare altă situație de urgență. 

Cazurile ușoare nu necesită spitalizare, însă persoanele care au fost expuse unui nivel ridicat de monoxid de carbon vor fi tratate cu ajutorul oxigenoterapiei. Această terapie oferă pacientului oxigen 100% prin intermediul unei măști speciale (aerul normal conține circa 21% oxigen).

femeie cu masca de oxigen

Sursa foto: Flickr

Inhalarea de oxigen concentrat va permite organismului să înlocuiască rapid carboxihemoglobina. Terapia va dura până când nivelurile de carboxihemoglobină scad la mai puțin de 10%. Perioada de recuperare depinde de cantitatea de monoxid de carbon la care a fost expusă victima.

Complicații ale intoxicației cu monoxid de carbon

Expunerea prelungită la monoxid de carbon poate provoca complicații grave, inclusiv leziuni ale creierului și probleme cardiace. În cazuri foarte grave, intoxicația cu monoxid de carbon poate duce la deces. În unele situații, intoxicație severă cu monoxid de carbon poate determina parkinsonismul, un sindrom care se caracterizează prin tremur, rigiditate și mișcare lentă. Parkinsonismul nu este totuna cu boala Parkinson, care este o afecțiune neurologică degenerativă legată de îmbătrânire.

Boala coronariană este o altă afecțiune gravă care se poate dezvolta ca urmare a intoxicării cu monoxid de carbon. În cazul acestei afecțiuni, aprovizionarea cu sânge a inimii este blocată de acumularea de substanțe grase, nocive, în vasele sangvine, iar atunci când arterele devin complet blocate, pot provoca un atac de cord.

Femeile însărcinate se confruntă cu un risc crescut de complicații, deoarece monoxidul de carbon va fi transportat de la mamă la făt, reducând capacitatea de transport a oxigenului. Este foarte important să fii conștientă de riscul otrăvirii cu monoxid de carbon și să te asiguri că în locuința ta nu există scurgeri de gaze care să afecteze sănătatea familiei. Aragazul și sistemele de încălzire ar trebui instalate și întreținute în mod regulat de un inginer sau de o echipă specializată. 

Surse foto: iStock, Pixabay, Flickr

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.