La ce boli eşti predispusă în funcţie de greutate

La ce boli eşti predispusă în funcţie de greutate

Ionelia Olteanu

Greutatea este una dintre principalele aspecte care determină apariţia bolilor. De cele mai multe ori se întâmplă ca problemele cu kilogramele în plus sau în minus să se manifeste, chiar dacă ai un stil de viaţă sănătos, iar sportul este la ordinea zilei. În astfel de cazuri este bine să apelezi la ajutorul unui medic specialist.

Greutatea corporală depinde de mai mulţi factori: aportul de calorii, starea generală de sănătate, vârsta sau asimilarea nutrienţilor. Atât persoanele care au greutatea scăzută, cât şi cele care se confruntă cu numărul de kilograme în plus prezintă probleme de sănătate.

cantar si metru

Iată ce boli poţi dezvolta în funcţie de kilogramele în plus sau în minus!

tabel

Subponderal

Dacă ai între 1.60 şi 1.65 m înălţime şi între 45-50 de kg atunci faci parte din categoria persoanelor subponderale. În acest caz, este bine de ştiut că te poţi confrunta cu multe probleme de sănătate, printre care osteoporoză sau afecţiuni ale inimii. Osteoproza apare de la lipsa estrogenului din oase, care le face să fie fragile. Chiar şi o căzătură sau o lovitură uşoară poate reprezenta un pericol.

Afecţiunile cardiace apar din cauza faptului că persoanele cu o greutate scăzută tind să creadă că nu au nicio problemă de sănătate, ceea ce le determină să nu mai fie atente la alimentaţie sau stilul de viaţă pe care îl duc. Nivelul de colesterol creşte indiferent de ceea ce arată cântarul.

Persoanele care au între 1.70 şi 1.75 m şi între 50 şi 55 de kg sunt predispuse la probleme precum anemie şi probleme cu fertilitatea. Anemia apare în urma deficitului de fier, vitaminei B12 şi a folatului şi se impune consultarea medicului.  Fertilitatea poate deveni problematică în cazul unei persoane subponderale din cauza menstruaţiei care se poate opri adesea sau poate deveni neregulată.

În cazul în care ai între 1.75 şi 1.90 înălţime şi doar 55-65 de kg, atunci sistemul tău imunitar este în pericol. Din cauza alimentaţiei deficitare, o persoană subponderală nu va avea o protecţie puternică împotriva bacteriilor care atacă organismul, de aceea prezintă un risc suplimentar de îmbolnăvire în timp sezonului rece.

Supraponderal

Cei care au înălţimea cuprinsă între 1.60 şi 1.65 şi greutatea între 80 şi 86 de kg se încadrează în categoria supraponderală. Aceştia pot dezvolta afecţiuni precum diabetul de tip 2, care este o boală specifică pentru persoanele cu o greutate mare sau presiunea ridicată a sângelui. Aceasta reprezintă unr risc major pentru accidente vasculare cerebrale, atacuri de inima sau insuficienţe cardiace.

O altă categorie a persoanelor supraponderale sunt cele care măsoară între 1.70 şi 1.75 m înălţime şi cântăresc între 90 şi 95 de kg. Acest lucru determină apariţia accidentului vascular cerebral , care este cauzat de o sângerare la nivelul creierului, dar şi probleme cu bila, care sunt determinate de grăsimile din corp.

Hipertensiunea arterială apare la persoanele care măsoară între 1.75 şi 1.90 m înălţime şi cântăresc între 95 şi 110 kg. De asemenea, pot fi întâmpinate boli ale vezicii biliare, dar şi pietrele la rinichi, care sunt constituite din minerale şi săruri acide. Pentru tratarea acestor afecţiuni se recomandă eliminarea alimentelor grase din alimentaţie, dar şi consultarea medicului care să constituie un plan de alimentaţie.

Pentru prevenirea problemelor cu greutatea este bine păstrarea unui ritm de viaţă sănătos şi consultarea medicului nutriţionist la nevoie.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Casexie: ce este și de ce apare
Casexie: ce este și de ce apare
Cu cine esti predispusa sa iti inseli partenerul?
Incepe quiz
Cu cine esti predispusa sa iti inseli partenerul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.