La ce să fii atentă când cumperi shaorma ca să nu te îmbolnăvești

La ce să fii atentă când cumperi shaorma ca să nu te îmbolnăvești

Redactor Divahair.ro

Un caz șocant a devenit principalul subiect de discuție în mass-media. Un copil de doar 3 ani din Pantelimon a murit după ce a mâncat o shaorma împreună cu părinții săi. Aceștia cumpăraseră pentru cină o shaorma, iar starea acestora a început să se agraveze noaptea, imediat după consumarea acesteia. Toți membrii familiei prezentau simptome de toxiinfecție, însă doar copilul părea că se află într-o stare gravă.

După ce au chemat de mai multe ori ambulanța, părinții și copilul au ajuns la spital, însă era prea târziu. Copilul suferise deja un stop cardiac, iar cel de-al doilea i-a fost fatal. Deși încă se fac cercetări amănunțite legate de ceea ce a dus la acest deces, se pare că shaorma mâncată în acea seară rămâne cauza principală a acestei tragedii. ANPC avertizează că, atunci când cumpărăm shaorma, trebuie să fim atenți la multe lucruri și reguli de igienă. Află mai jos despre ce este vorba!

 barbat care face shaorma pe strada

Ține cont de aceste reguli când cumperi shaorma

Principalul lucru de care trebuie să ții cont atunci când cumperi shaorma este echipamentul celui care o prepară. Acesta trebuie să aibă uniforma specifică (halat), bonetă în cap, dar și mănuși. Mănușile de unică folosință sunt foarte importante, deoarece pot împiedica răspândirea microbilor de pe mâinile celui care prepară shaorma. Iată care sunt celelalte lucruri de care să ții cont, conform anpc.gov.ro:

- atunci când shaorma conține carne sau carne tocată, trebuie să te uiți cu atenție la aspectul acesteia. Carnea mai închisă la culoare sau care are o textură anormală poate fi veche și din acest motiv nu trebuie consumată;

- chiar dacă produsul este preparat pe loc, acesta trebuie să aibă o dată limită de consum, dar și o listă cu eventualii alergeni. În cazul în care aceste date importante nu apar, clientul poate refuza produsul.

boluri cu ingrediente pentru shaorma

- un alt lucru de care trebuie să ții cont este autorizația locului respectiv. Dacă alegi să cumperi dintr-un loc care nu este autorizat, atunci sunt șanse mari ca produsele din care este făcută shaorma să nu fie transportate, depozitate și comercializate corespunzător.

- cere bonul de fiecare dată când cumperi shaorma, deoarece doar așa poate fi justificată vânzarea acesteia. În caz contrar, poți cumpăra un produs care să nu fie comestibil. Doar prin bon poate fi verificat dacă unitatea respectivă îndeplinește normele de igienă și dacă un produs cumpărat de acolo a fost vechi.

- ține cont și de modul în care arată locul din care cumperi shaorma. Trebuie să existe vitrine frigorifice, produsele să fie ținute în ambalaje și să aibă etichete.

- nu în ultimul rând, prețul afișat la raft trebuie să fie și cel de pe bon. Dacă nu se întâmplă acest lucru, atunci unitatea respectivă nu funcționează legal.

Ține cont de aceste informații atunci când cumperi shaorma și asigură-te că sănătatea ta nu este afectată!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
5 băuturi care cresc tensiunea. Mare grijă când le consumi
5 băuturi care cresc tensiunea. Mare grijă când le consumi
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.